alapítvány


Ojsa # 2017.03.02. 10:34

Tisztelt ObudaFan!
Egyesületen belül felmerülő érdekellentétekkel és azok megoldásával (kiválással) kapcsolatban kérem a tanácsát.
Adott egy elsősorban idegenforgalmi tevékenységet végző közhasznú egyesület. Az egyesület keretein belül működik egy előadóművészeti-szervezet is (színház). Az egyesület a színház fenntartója, a gyakorlatban azonban fordítva van: a turisztika kiadásait javarészt a színház bevételeiből fedezi.
Kérdésem:
milyen státusza, jogosítványa van/lehet egy ilyen felállásban a színháznak? (az alapító okiratban sem szerepel, felügyelő bizottság nincs)
létezik-e olyan, egy színház esetében, hogy „szellemi tulajdon” és annak védelme? (anyagi javai nincsenek, minden az egyesület tulajdona)
kiválhat-e és hogyan a színház az őt fenntartó turisztikai egyesületből, hogy önálló gazdálkodást folytasson?
amennyiben kiválik, és egy új, alapítványi formában folytatja/kezdi meg a tevékenységét, elveszíti-e a korábbi közhasznú státuszát (ami tulajdonképpen az egyesületé) - lehet, hogy ez utóbbi butácska kérdés...
Előre is köszönök bárminemű hasznos információt!
Üdv.

ObudaFan # 2017.01.28. 09:48

Az alapító módosíthatja az alapító okiratot. Ha ezt épp végrendeletben teszi, szerintem az is egy megoldás.

Balatom # 2017.01.26. 21:07

Tisztelt Ügyvédek!

Amennyiben egy közhasznú alapítvány alapítója elhunyt és az alapító okiratban nem nevezett meg maga helyett más személyt (szervet), akkor ezt végrendeletben megteheti-e, tehát végrendeletileg átruházhatja-e az alapítói jogokat valakire?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2017.01.23. 05:33

Igen, szükséges csatolni, és ezt meg is oldja a bank, ha beviszed az alapító okiratot és a pénzt.

Luca19 # 2017.01.22. 20:16

Még egy alapítványos kérdésem lenne: azt az információt találom, hogy alapításkor (egyszerűsített nyilvántartásba vételi kérelem beadásakor is) szükséges csatolni az alaptőke letétbe helyezésére vonatkozó banki igazolást. Amíg nincs bejegyezve az alapítvány, addig hogyan tudunk a nevére bankszámlát nyitni? Valamit nem jól értelmezek? Köszönöm a választ, és az eddigi sok segítséget is!

ObudaFan # 2016.12.28. 22:28

Nagyjából jól gondolod, bár a megfogalmazás nem szerencsés, mert az alapítványt az alapító hozza létre. De valóban elegendő ez a két személy egy alapítvány létrehozásához.

Luca19 # 2016.12.28. 20:16

Tisztelt Ügyvédek!

Jól értelmeztem, hogy alapítványt létrehozhatunk ketten, alapító és az egyszemélyes vezetés, a kurátor, amennyiben nem állunk egymással rokoni kapcsolatban? Ez bármilyen alapítvány létrehozására vonatkozik? Esetünkben nem lenne kedvezményezett személy - hanem közérdekű alapítvány.
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.12.17. 13:19

anoli59

Nem vagyok könyvelő, de szerintem ez logikusan adomány és nem közh. tev. bevétele.

ObudaFan # 2016.12.17. 13:18

lorantnagy

Igen, kell a hozzájárulása, vagy ha nem járul hozzá, ki kell mutatni, hogy a jelenlegi felállás az alapítvány működését veszélyezteti.

lorantnagy # 2016.12.16. 23:56

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy az alapító alapítói határozattal és az alapító okirat módosításával módosíthatja-e a nyilvántartásban, hogy az alapítványt harmadik személyekkel szemben ki képviselje? A kuratórium tagjaként továbbra is szerepelne a személy, csak az alapítvány nevében nem lenne jogosult aláírni. Kell ehhez bármilyen további nyilatkozat az alapítvány érintett képviselője részéről?

Köszönettel: Lóránt

anoli59 # 2016.11.30. 16:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az alapítványunk örökölt egy ingatlant, amit értékesítettünk. Az örökhagyó a végrendeletébe belefoglalta, hogy a hagyatékkal segíteni kívánja az alapítvány alapító okirat szerinti közhasznú tevékenységét. Kérdésem, hogy az árbevételt lehet-e adományként illetve közhasznú tevékenység bevételeként nyilvántartani.
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.10.04. 16:11

A kisfiát nem lehetne kedvezményezett, de egyébként járható.

trebulam # 2016.10.04. 12:30

Kedves Tanácsadó!
Alapítványt szeretnék létrehozni a városi mozgáskorl. gyermekek részére. Akadálymentesítés,integráció,gyógykezelés támogatása célokkal. Kérdésem egyrészt az lenne, ha a testvérem élettársa lenne az alapító, én az egyedüli kurátor - ez járható út lenne-e. Illetve a kisfiam mozgáskorlátozott. Ez nem kizáró ok? Köszönettel.

ObudaFan # 2016.09.19. 14:02

szeretnék most létrehozni egy alapítványt, de én szeretném vezetni.

A kuratórium többségének az alapítótól függetlennek kell lennie.

Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó lehet-e a kuratórium elnöke?

Lehet.

Lehet-e a kuratórium elnöke egyéni vállakozó úgy, hogy közben az alapítvány alkalmazottja is lesz a későbbiek folyamán?

Nincs konkrét kizáó szabály, de nem szerencsés.

Másik kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozásban könyvek értékesítése történik, ha ugyan azok az emberek, aki megvásárolták a könyvet, vagy olvassák a könyvekhez tartozó hírleveleket, ők vesznek részt az alapítványi programokon, tehát az embertömeg nagyjából ugyan az, az összeférhetetlenség-e?

Így elsőre nem látom, miért merülne fel összeférhetetlenség.

KVerocs # 2016.09.19. 10:50

Kedves Tanácsadó!

Jelenleg alkalmazott vagyok és mellette mellékállásban egyéni vállalkozó és szeretnék most létrehozni egy alapítványt, de én szeretném vezetni. Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó lehet-e a kuratórium elnöke? Lehet-e a kuratórium elnöke egyéni vállakozó úgy, hogy közben az alapítvány alkalmazottja is lesz a későbbiek folyamán? Vagy ez összeférhetetlenségnek minősül? Másik kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozásban könyvek értékesítése történik, ha ugyan azok az emberek, aki megvásárolták a könyvet, vagy olvassák a könyvekhez tartozó hírleveleket, ők vesznek részt az alapítványi programokon, tehát az embertömeg nagyjából ugyan az, az összeférhetetlenség-e? Keresztény alapítványról és keresztény könyvekről van szó.

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2016.08.13. 09:33

Létrehozható, csak ne legyenek egymás hozzátartozói.

ujalapitvany # 2016.08.13. 08:26

Kedves Tanácsadó!

Érdeklődni szeretnék, hogy létrehozható-e két személyes alapítvány, egy alapítóval és egy kurátorral aki az alapítvány képviselője?

ObudaFan # 2016.08.12. 20:34

Léteznek nonprofit gazdasági társaságok, ahonnan nem lehet osztalékot kivenni, ami persze nem zárja ki, hogy te munkaszerződéssel vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatva legyél bennük. Hogy ez adózás szempontjából így éri-e meg, az egy más kérdés.

Ildi68 # 2016.08.12. 17:37

Kedves Tanácsadó!
Gyógyító tevékenységet végzek induló vállalkozóként.Azt szeretném kérdezni, hogy tudok-e egy egyszemélyes non-profit céget alapítani (ha egyáltalán van ilyen), amelyben rászoruló gyerekeknek, felnőtteknek adnám ingyenesen a kezeléseket?Ha igen, jó-e a gondolat, hogy a befolyt támogatásokból én számla ellenében kivenném a kezelések árát, így a támogatók pénze folyna be a kezelésekre, a rászorulóknak pedig nem kellene fizetni érte?
Picit nyakatekertre sikeredett, de remélem azért még érthető a kérdés! Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.06.24. 14:41

De miért nem őle érdezed, hogy mit kér? Egyébént ez változó lehet, hiszen az alapítványmegszüntetést nem eég csak elhtározni. Akko lehetségesa mesgzüntetés, ha igazolató, hogy az alapítvány már nem tudjaa céját elérni. Hogy milyen iratokat kel ehhez csatolni, az attól függ, mire kívánjátok ezt az állítást alapozni.

katus60 # 2016.06.24. 09:50

Kedves Tanácsadó!
Érdeklődnék, hogy alapítvány megszüntetése érdekében, milyen iratokat, adatokat kell a megbízott ügyvéd részére átadni.

ObudaFan # 2016.05.18. 15:46

Lemondani azt lehet, de el kell még látni az elnöki feladatokat.

katus60 # 2016.05.18. 11:31

Kedves Tanácsadó!
Kuratóriumi elnök szeretne lemondani, mivel csak elméletileg elnök, gyakorlatilag az egyik tag és az alapító irányítják az alapítványt. Többször volt már szó az alapítvány megszüntetéséről, de nem tettek ennek érdekében semmit.Lehet-e azonnali hatállyal az elnöknek lemondania, felelősséggel tartozik-e a későbbi dolgokért? Nagyon köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2016.05.05. 16:19

Az első nem járható, a második nem tanácsos.

Bebé11 # 2016.05.05. 14:36

Kedves Tanácsadó!

Szeretném megkérdezni, hogy jogilag helytálló-e, ha az alapítvány alapítójának menye lenne a Kurátor, egy személyben? Illetve az alapító lánya megbízási szerződéssel dolgozhatna-e az alapítványnak?

Köszönöm válaszát!