bt felszámolás és autó lízing


nandy # 2011.02.16. 12:17

De azért nézd meg, hogy lízingről, vagy autóhitelről van szó, mert a kettő nem ugyanaz!

nandy # 2011.02.16. 12:16

A lízingbe adott tárgy mindaddig a lízinge adó tulajdonában marad, míg a teljes összeget ki nem fizetitek.
Azt nem lehet a felszámolási eljárásba vagyonként bevonni, mert nem a Bt. tulajdona.

A könyvelő meg ne jogászkodjon...

Réka78 # 2011.02.16. 11:18

És akkor még egy kérdés, ha a felszámolási eljárás ideje alatt, valahogyan sikerül előtörleszteni a még fennálló tartozást, akkor elvileg a kocsi megmaradhat?

Réka78 # 2011.02.16. 11:15

Vagyis a felszámoló cég semmilyen körülmények között nem veheti el vagy nem foglalhatja le az autót? Csak mert a könyvelőnk állítja, hogy ugyanúgy be kell szolgáltatnunk, mint minden más vagyontárgyat, pl. számítógépek stb.
Amikor az eredeti beltagtól át vették a beltagságot még nem volt tartozása cégnek, csak a köv. beltag ideje alatt keletkezett, ezért akkor ki felelhet akár a magánvagyonával?

ObudaFan # 2011.02.16. 10:50

Az autó a lízingcégé. A társaságtól megváló beltag - ideértve a társasági részesedését átruházó beltagot is - a tagsági jogviszonya megszűnésétől számított ötéves jogvesztő határidőn belül, ugyanúgy felel a társaságnak harmadik személlyel szemben fennálló, a tagsági jogviszonya megszűnése előtt keletkezett tartozásáért, mint ahogy a tagsági jogviszonya fennállta alatt felelt.

Réka78 # 2011.02.16. 10:02

Tisztelt Fórumozók!
Megpróbálom a sztorit röviden ismertetni: van egy bt., amely ellen a bíróság elkezdte a felszámolási eljárást több millió Ft különböző adónemekben levő tartozás miatt. A bt. nevén fut egy autó lízing szerződés, még 4 évig, itt elmaradás eddig nem volt. A bt eredeti beltagja kb. 2 éve kivált, másik magánszemély lépett a helyébe, majd ezt a másik magánszemélyt felváltotta egy bt. A tulajdonos változások nem lettek megfelelő formában lejelentve a lízing cégnél, így ők még az eredeti beltagot látják szerződő félnek. Szóval a kérdés: mi lesz az autóval, ki viszi el a felszámoló cég, vagy a bank még visszaveheti? ha a cég kéri a lízingszerződés felbontását, bár a svájci frank árfolyama miatt igen sokat kellene visszafizetni, amit biztosan nem tud vállalni egy összegben, lehet e vmi megállapodásra számítani a bankkal? Az eredeti magánszemély akinek már semmi köze a lízingbevevőhöz képbe kerülhet-e letiltás vagy egyéb miatt a banknál? Gondolom a felszámolásnál már irreleváns, hogy 2 éve ki volt a beltag, vagy nem? Remélem érthető voltam. Válaszaikat előre is köszönöm!