Sziasztok!
Egy gofrizót szeretnék nyitn. A gofrikat helyben sütném (a sütéshez tejport és tojásport használnék) és büfétermékként csak egy ablakon kiadnám. Leülésre nem lenne lehetőség.
Utána jártam és egyéni vállalkozóként, ha az 561006-os szakmakódot használom, ami:
Falatozó (büfé), hidegkonyhás büfé szolgáltatás, akkor nem kell szakirányú képesítés hozzá.
A kérdésem az lenne, hogy ha inkább KFT-vel szeretném ezt csinálni a kedvezőbb adózás miatt, akkor ott milyen TEÁOR kódot kell használnom, hogy ne legyen szükségem szakirányú képesítésre?
Eddig azt találtam, hogy az 561006 ÖTVJ szám első négy számjegye a TEÁOR, ami 5610 - Éttermi, mozgó vendéglátás. De aggódom, hogy ha ennyivel hozom létre a KFT-t, akkor kérnek végzettséget is. Erre mi a megoldás? Hogy tudok úgy KFT regisztálni és üzemeltetni, hogy ne kelljen szakirányú képesítés?
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv,
Gergő
Egyébként azért gondolom, hogy nem kell szakirányú képesítés, mert annak már sikerült utána járnaom, hogy a büfé megoldható vendéglétós képesítés nélkül, mert Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet alapján: Meleg és hideg ételek, italok készítése (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek elkészítése)* valamint Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott Büfétermékek forgalmazása)* azt mondja, hogy a büfétermékek kivételt képeznek. A („külön jogszabályban meghatározott büfétermékek”): A definíciót a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet tartalmazza:
28. § b) pont:
„b) büfétermékek: a forgalmazás helyén előállított
ba) grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,
bb) lángos-, palacsintafélék,
bc) meleg és hideg szendvicsfélék, valamint
az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok;”
A gofri kifejezést, egyik jogszabály sem tartalmazza, de úgy vélem, hogy az a „lángos-, palacsintafélék” kategóriába tartozhat, így tehát ennek készítéséhez, forgalmazásához a fenti rendelet alapján nem kell képzettség.