Felszámolás alatti követelés


Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.15. 11:00

A csődtörvénynek a teljes felszámolási fejezete erről szól. A felszámolónak az a dolga, hogy a felszámolás alatt álló cég vagyonának az igénybevételével a hitelezőket kielégítse. Minél gyorsabban, minél hatékonyabban, minél nagyobb arányban.

Azt, hogy "bármi áron" csak te mondod. Fogalmad sincs, mekkora ellenértékért akarja engedményezni a követelést, ha akarja egyáltalán. Feltételezgetsz, vádaskodsz.

acer56 # 2016.01.15. 07:51

Van fogalmam a jogi személy és magán személy különbségéről. Jogi személyként jelképes összegért megszerzi a felszámolótól a per alatti követelést, majd felperesként visszavonja a keresetet saját maga - mint magánszemély - ellen.
Hét éve megy a per, a jogszolgáltatókról alkotott véleményem nem igazán nyomdafestéket tűrő ezen ügy kapcsán. Nem „tetszettek volna csődbe vinni a céget”, csak mindössze elfogyott a pénzünk.

Alapkérdésemnél maradva kérdezem, ha lehet, mely törvény kötelezi egyértelműen a felszámolót, hogy értékesítse bármi áron a per alatti követelést?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.15. 06:21

közel ötven cége van és azok valamelyike mögé bújva fog fellépni
A jogi személy mibenlétéről, a jogi személy gazdasági társaság és a tagja közötti különbségről bizonyára hallottál már. (Bár az utolsó mondatod azt sugallja, hogy nem nagyon.)

Egyezség kötésről a tulajdonos - mert közvetve annak tartozik az alperes - hallani sem akar.
Úgy érted, a felszámolás alatt lévő cég tagja? Az ő akarata nemigen számít. A felszámolás alatt lévő cég törvényes képviselője a felszámoló. A felszámoló jogellenes cselekményeivel, mulasztásával szemben a felszámolást elrendelő bíróságnál lehet panaszt emelni.
(Tetszettek volna nem csődbe vinni a céget.)

acer56 # 2016.01.15. 06:11

Helyzet az, hogy közel ötven cége van és azok valamelyike mögé bújva fog fellépni. Mi az értékesítést szeretnénk megakadályozni a per befejezéséig, csak nem tudjuk mi a jogi útja, ha van egyáltalán.
Egyezség kötésről a tulajdonos - mert közvetve annak tartozik az alperes - hallani sem akar.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.14. 18:54

A saját magával szembeni követelést senki nem vásárolhatja meg. Egyezséget viszont a felszámoló is köthet.

acer56 # 2016.01.14. 18:17

Tisztelt Jogászok!

A felszámolót mely törvény kötelezi arra, hogy a felszámolásban lévő cég követelését értékesítésre meghirdesse?

Perben állunk egy magánszeméllyel, miközben a felszámolás elindult a cégünk ellen. Tudomásunk van arról, hogy a perbe vont magánszemély egyezkedik a felszámolóval, hogy megvásárolná a peresített követelést és így önmaga lenne a fel- és alperes…..
Hogyan lehet ezt megakadályozni?

acer56 # 2015.12.17. 05:41

Köszönöm.

ObudaFan # 2015.12.16. 17:21

Felszamolasi kifogassal lehet elni a felszamolasi eljarast folytato torvenyszekhez. A jogi kepviselet kotelezo.

acer56 # 2015.12.14. 10:37

Tisztelt Jogászok!

Tulajdonomban lévő cég felszámolásba ment.
A felszámolást kezdeményező cég tulajdonosa sok-sok millió forinttal tartozik cégemnek, amely immáron hat éve per alatt áll.
Olyan érzésem van, hogy a „hitelező” megkörnyékezte a felszámolót, a felszámoló döntései és intézkedései semmi esetre sem a per számunkra kedvező kimenetele és a tulajdonos érdeke szerint történnek. Sőt!

Kérdezem, hogyan és hol tudok panaszt tenni a felszámoló viselkedésével kapcsolatban?

drhalasz # 2015.08.18. 08:02

Azért ne add fel! A munkabér mint írtad "a" kategóriás,a felszámolónak ki kell fizetnie!

basilisk # 2015.08.16. 01:54

Üdv újra,

márciusban írtam ide utoljára a felszámolással kapcsolatban. Azóta ismét megkaptam a közbenső mérleget, melyből kiderül, hogy sikerült túladni a felszámolónak 1-2 vagyontárgyon. A múltkori kérdésem abból állt, hogy a záloggal terhelt vagyontárgyak értékesítéséből befolyt összeg csak a zálogjogot bejegyzett bank kaphatja meg, vagy abból jut például a munkabèrekre is. A mérlegből pedig tisztán látszik, hogy eladtak valamit X huf-ért, ebből lejött az őrzés-védelem és egyéb költségek, és a bank neve mellett a követelések listájánál X forinttal(mínusz a fenti költségek) csökkent a követelése. Azaz tisztán látszik, higy ebből az összegből sem kerül majd sor az elmaradt munkabér kifizetésére.
Interneten van meghírdetve a felszámoló által az ingó/ingósságok, és mindegyiknél látom, hogy zálogjoggal terhelt. Akkor bele kell törődnöm a szomorú igazságba, hogy ha el is ad mindent a felszámoló, és elkészül a zárómérleg,,nem fogok semmit látni az elamardt bérből/végkielégítésből, holott 'a' listás követelés?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.24. 07:03

Ez nem igaz. Csak ijesztgeti a felszámoló, így akarja rávenni a közös megegyezésre. Ami egyébként valóban megfontolandó, csak nem mindegy, hogy milyen feltételekkel.

Sonjasonja # 2015.07.23. 21:43

Megszunt ceg nem fog neked doha semmit fizetni. Mivel megszunt, nem kotelezheto semmire. Nem vagy jogosult semmire.

sissy074 # 2015.06.18. 20:00

Sziasztok!
2009-óta egy KFT-nél voltam munkalávaló,ami tavaly november óta felszámolás alatt áll.2014.12.14-én kezdtem a CSED-et,most megigényeltem a GYED-et,amivel együtt kaptam egy levelet a felszámolótól,mely szerint mivel védett vagyok munkaviszonyom csak közös megegyezéssel szüntethető meg ,vagy megszűnik akkor amikor a céget felszámolják.Közösnél kapok szabadság megváltást.A Második lehetőségnél viszont nem kapok semmit."A munkáltató cégjegyzékből történő törlésével szűnik meg.Ebben az esetben viszont nincsen lehetőség bérgarancia támogatás igénybevételére,továbbá mivel a felszámoló eljárási jogosultsága is megszűnik nincsen lehetőségünk a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos dokumentumok kiállítására."
Szeretném megkérdezni,hogy ez valóban így van?Mert ha aláírom a közöst akkor elesek a végkielégítéstől.Viszont a semminél meg mégis csak jobb ha legalább a szabikat kifizetik.Köszönöm a választ előre is.

Csx3 # 2015.05.01. 08:14

Köszönöm

ObudaFan # 2015.04.30. 13:47

Csx3

Mivel neked nem a felszámoló tartozik, ezért nem. Ha ő nem teljesíti a kötelességét, felszámolási kifogással élhetsz.

Csx3 # 2015.04.29. 17:32

Sziasztok!

Röviden a történetem: volt munkáltatóm felszámolás alatt van, jogerős bírósági ítélet alapján munkabér követelésem van felé. A követelés, a felszámolást követően be lett jelentve rendesen.

A bírósági ítélet után, a Felszámoló felé postáztam, az igényemet. Ez már több, mint két hónapja volt. A mai napig nem fizetett ki. 2 hete telefon beszéltem vele, a bérgarancia alaptól még nem igényelte, a múlt hétre ígérte a kifizetést az akkor beérkező cégvagyonból. A beszélgetés után volt email váltás is a bérszámfejtéshez szükséges személyes adatokról. Ha nem hívom, nem is foglalkozik a követelésemmel!

Mit lehet ilyenkor tenni? A Felszámolóra is ugyan azok a szabályok vonatkoznak (fizetési felszólítás, felszámolás indítása)?

drhalasz # 2015.04.29. 09:28

A gyakorlat az, hogy a 100.000 Ft feletti ingóságokat pályáztatni kell!

remarque # 2015.04.29. 07:52

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérnék segítséget:

Felszámolás esetén a felszámoló milyen összeg erejéig adhat el vagyontárgyakat pályáztatás nélkül? Pl adásvétel útján?

A történet, hogy egy felszámolás alatt lévő társaság tulajdonában lévő ingatlanon lévő ingó dolgokat a felszámoló árusítja. (berendezési tárgyakat, gépeket), csak nem mindegy milyen áron árusítja. Egyszerű fém áron, vagy a berendezés valódi értékén.

Köszönöm segítségüket!

ObudaFan # 2015.03.16. 12:29

Ha vagyont terhelő zálogjogról van szó, akkor az abból befolyt összeg fele az általános kialégítési sorrend szerint lesz felosztva.

basilisk # 2015.03.14. 11:26

Köszönöm!

Esetemben a hitelezői összesítő táblázatban, ezzel a fejléccel szerepelnek a követelések:
"Cstv.49/D.§(1)"

erről pedig ezt olvastam:
"A Cstv. 49/D. § (1) bekezdése alapján vagyont terhelő zálogjog esetében – az előbbiektől
eltérően – a felszámoló a zálogtárgy értékesítése során befolyt és az értékesítés költségeivel
csökkentett vételárnak csak az 50%-át fordíthatja az értékesített zálogtárgyat terhelő zálogjoggal
biztosított követelések (tőke, szerződéses kamat, költségek) kielégítésére
. Amennyiben
a zálogtárgy vételára nem volt elegendő a bank biztosított követelésének a kielégítésére,
vagy pedig a zálogjoggal biztosított követelések kielégítése után maradt még fenn a vétel-
árból, úgy ezen rész felosztása tekintetében a felszámolási vagyonból történő kielégítési
sorrend általános szabályai az irányadók. "

Tudom, hogy minden eset más, és más, de elég sok pénzem ragadt bent, és ha esetemben ez az 50%-os dolog van érvényben akkor van esély, hogy meg is kaphatom. Ellenkező esetben lemondok róla teljesen, mert a tárgyi eszközök összegét jóval meghaladja a "Cstv.49/D.§(1)" követelés.

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.03.13. 18:59

A zálogtárgy vételárából a zálogjoggal biztosított követelést kell kielégíteni, minden mást megelőzően.

basilisk # 2015.03.12. 15:48

Tisztelt Szakértők!

Volt munkahelyem tavaly óta felszámolás alatt áll. Az elmaradt munkabér egy részét a bérgarancia alapból megkaptam. De van még ki nem egyenlített követelésem, amit nyilván is tart a felszámoló. Megkaptam a közbenső mérleget, és abban találtam, hogy a felszámoló 'A' kategóriás követelésként tartja nyilván ezt az összeget. De ebben a részben találta, azt is, hogy:
"A bejelentett hitelezői igényekből zálogjoggal biztosított és így előnyös kielégítést élvező hitelezők száma..."

Ebben az esetben is az 'A' kategóriás követelés élvez prioritást, vagy a zálogjoggal biztosított, amely "előnyös kielégítést élvez"?

Válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.03.21. 22:39

Szerintem sem passzol, a kielégítési sorrend és az esedékesség nem függnek egymástól. Meg kell próbálni egy kifogást.

ciceroka # 2006.03.21. 00:59

A felszámoló elkészítette a zárómérleget, és a vagyonfelosztási javaslatot.

Az igényünk "a" kategóriás több más "a" kategóriás igény mellett.

A rendelkezésre álló pénzeszközök az "a" kat. igények 50%-os kiegyenlítésére elegendő.

A felszámoló azonban a bérgarancia és apeh-os követeléseket az "a" kat.-án belül "előre vette" az esedékességi sorrendre hivatkozással. Azaz az "a" kat.-án belül különbséget tett az egyes követelések között különböző kielégítési arányokat megállapítva ezzel.

Szerintetek ugyanazon kategórián belül ez esetben "a"-n belül különbséget tehet?

Mert szerintem arányosan minden egyes "a" kategóriásnak ugyanolyan arányban kelleene kielégülnie, és erre, mármint a vagyonfelsoztásra nem az a szabály passzol, hogy a felszám.költségnek minősülőket esedékességkor kell kiegyenlíteni.

A felszámoló nagyon köti az ebet a karóhoz, szerintetek?