Szerintem igazad van. Cégnyilvántartáson kivüli tag. de kérdezz meg mindenkép egy Cégbírót
bausan
Szerintem igazad van. Cégnyilvántartáson kivüli tag. de kérdezz meg mindenkép egy Cégbírót
bausan
Köszi a hozzászólásokat. De a problémára nem tudom még a megoldást. Az álláspontom az, hogy attól függetlenül, hogy a cégbíróság nem jegyezte be a változást, az üzletrészátruházási szerződés érvényesen létrejött. Tehát az átruházás időpontjától a társasághoz nincsen "köze" a volt tulajdonosoknak.
Tulajdonosváltozás esetén társasági szerződés módosítására nincs szükség, elég az új tagjegyzék benyújtása a cb-nak.
Tisztségviselők változása esetén szerintem szintén nincs szükség a tsz módosítására, elég lehet az új tisztségviselők megválasztásáról szóló taggyűlési határozatot mellékelni a kérelemhez.
Láttam már változás-b.-nél kb. ezer éves t.sz.-nél olyan hiánypótlást, hogy módosítani kellett a t.sz. egy olyan pontjában a jogszabályi hivatkozást (mert az nem a Gt. 42. §, hanem 33. §), amit eddig egyszer sem kifogásolt a Cégbi. Mintha nem lenne mindegy.
Tisztségviselőnél ha az első tv.selőt idő előtt cserélik sem feltétlenül kell t.sz-t módosítani sztem, pl. lemondásnál. Az ugyanis hozzájáruláshoz nem kötött, így hiába mondaná a kft. többségi tagja, hogy dafke, azért sem módosítom. E logika alapján sztem visszahívásnás sem, csak az azonos, 3/4-es szavazati arány miatt ez tökmindegy.
Egyébként sztem ebben az esetben elég lett volna egy egységes szerkezetű etsz-t beadni, amit nem kell a tagoknak aláírni, csak a jogi képviselőnek ellenjegeyzni. Annyit meg ebbe már bele lehet fogalmazni, hogy be lett fizetve a maradék. Egyébként meg ha a tag 1/4 alatt volt, akkor meg nélküle módosítani is lehetett volna formálisan.
álláspontom szerint "bár ezt a bírói gyakorlat nem feltétlen tükrözii" a hiánypótlás által nem éríntett adatokat át kellene vezetnie a cb-nek a cégjegyzéken
nyílván lett volna jogorvoslati lehetőség is
én tuti hogy beadnák egy tagjegyzéket és kérném a tagváltozás bejegyzését a cégbíróságtól
velem is előfordult olyan hogy olyan tárgyban rendelt el hiánypótlást a cb ami nem is volt tárgya a változásbejegyzésnek /korábban nem volt megadva és így a cégkegyzékbe nem volt bejegyezve az fb tagok könyvizsgáló megbízatásának kezdő és záróideje/ furcsámnak találtam ezt a módszert mert szerintem a változást be kellett volna jegyezni és egyéb módon /pl tv-ségi felügyelet/ kellett volna gondoskodni a törvényes állapotok helyreállításáról
a másik hogy szerintem csak a tagváltozás esetén nem kell a tsz módosítása /hiszen a tagjeygzék igazolja naprakészen az adatokat/ a tisztségviselők változása esetén szükséges a tsz módosítás
Az új tagot én sem értem. A másik új taggal nincsen gond, ő készséges, de ez. Azt tudom, hogy ha változás van, azt be kell jegyezni. De a kérdés az az, hogyha szerencsétlen ügyfelemék eladták az üzletrészüket szabályos szerződéssel, de a cégbíróság nem jegyzi át, és utána a vevő nem hajlandó aláírni több papírt, akkor mit lehet tenni. Felel-e az eladó, aki egyébként ügyvezető is volt a társaság ügyeiért ezek után?
Na most ebbe ne menjünk bele, én sem értem, hogy miért szabályozza így a Gt., de biztos, hogy így van. Gt. 138.§ (2) bek.: "Az üzletrész átruházása a társasági szerződés módosítását nem igényli." De ez csak kft.-nél kell alkalmazni. Ugyanígy van az ügyvezetőnél, könyvvizsgálónál, fb.-nél, hogy csak az első üv-t, kvvizsg-t és fb-tagot kell tartalmaznia a t.sz.-nek. A további módosulásokat már nem kell átvezetni. Más kérdés, hogy célszerű.
Nem nagyon értem miért ne kellene a társasági szerződést módosítani? Ha változik a tagok személye kötelező a társasági szerződés módosítása is, mivel a tagok neve eleve a társ. szerződés kogens eleme. Másrészt a cégbírósági bejegyzés kötelező annak érdekében, hogy a változást vejegyezzék (igaz, hogy a változásra visszamenőleges hatállyal jegyzi be a bíróság a tagok személyében történt változást). Én azt nem értem igazán, hogy a vevő miért nem írta alá a dokumentumot? Az ő érdeke is hogy át legyen vezetve a változás.
Ja, én a kolléga helyébe beadtam volna az elutasítás után újból, csak tagjegyzéket, nomytatványt, taggyűlési jgyz.k.-et, aláírási címpld-t csatoltam volna. Ennyi. Mégha ki is csúsztam volna a határidőből. De most már ezt nem tudom megcsinálni. Ahhoz kéne egy új iratot is szerkesztenem, illetve beadnom, A delikvens meg nincs meg, akinek alá kéne írnia.
Köszi a tanácsot. Nem én csináltam a cégmódosítást, hozzám már csak akkor jött az ügyfél, amikor az APEH írt neki. Én biztos nem csináltam volna t.sz. -t, mert ilyenkor csak tagjegyzék lett.
Hát a törlés elrendelése is érdekes. Én azt hittem azért rendelték el, mert a cég a székhelyén nem található, vagy a tagok nincsenek meg a bejelentett címen. Erre mondtam az ügyfélnek, hogy a cégbírósági aktából hozza el az összes végzést, ami ezzel kapcsolatos, ugyanis a kollégánál nem volt meg. A törlésről rendelkező végzésben ez volt: ".... a bíróság elrendeli a cég kérelme alapján az alábbi változások bejegyzését: 36. A hivatalbóli törlési eljárás kezdete és befejezése... stb."
Gondolom a cégjogban is létezik olyan kategória, hogy egy kftnek olyan tagja (tulajdonosa van) van aki a cégnyilvántartásban nem szerepel... (pl: a közös vagyon házasságnál)
Esetleg ilyen oldalról kellene megközelíteni a problémát, vagy esetleg tanácsot kellene kérni a Cégbirkaságtól.
Miért rendelték a törlési eljárást?
Nem értem, hogy miért nem hivatkoztatok a hiánypótlásbe arra, hogy nincs szükség t. sz. módosításra ebben az esetben ?
Üdv:
bausan
Egy ügyfelem eladta egy kft-ben lévő üzletrészét a társával együtt két embernek. Kihangsúloyzom, hogy nem hajléktalan, nem fiktív személyeknek. A módosítást és a szerződéseket készítő ügyvéd kapott hiánypótlást a cégbíróságtól, kizárólag formai hibákat vétett. Pl.: a t. sz. x. pontját írja át, mert már a törzstőke be lett fizetve, stb. eltekintve attól, hogy üzletrész átruházásánál nem kötelező a t. sz-t módosítani, a hiánypótlásnak úgy kellett volna eleget tennie, hogy a t.sz. a hiánypótlásnak megfelelően módosítsa, stb. Az egyik új tag azonban nem volt hajlandó aláírni a módosított szerződést, ezért nem lehetett eleget tenni a hiánypótlásnak. Pedig többször fel lett szólítva, a tértivevény szerint átvette a felszólítást, de nem reagált. A cégbíróság így elutasította a vált. bejegyzési kérelmet.
Az ügyfelem mindent átadott az új tagoknak, tehát könyvelést, iratokat, mindent. A cégbíróság megállapította, hogy a korábbi adatokkal él tovább a cég. És az APEH, meg mindenki őt kezdi el keresni, ő rajta kérik számon a tartozásokat, holott ő és a társa eladta a céget, nincsen semmi papírjuk.
A kérdés: Mit tegyek? Indítsak pert a renitens "új tag" ellen jognyilatkozat pótlása iránt? Ez nagyon hosszú idő lenne, gyorsan kellene lerendeznem. Vagy tegyen úgy az ügyfelem, hogy neki már semmi köze a céghez, hiszen a cégbíróság nem az üzletrészátruházási szerződést érvénytelenítette, hanem kizárólag formai okok miatt utasította el a vált. bejegyzési kérelmet.
És közben hivatalból elrendelték a cég törlési eljárását
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |