kiút a BT - ből?


ObudaFan # 2006.06.26. 22:34

Beléptetni valakit csak az ő hozzájárulásával lehetne, aztán meg a kiszavazás sem olyan egyszerű, mert csak arról lehet dönteni, hogy pert indítson a kizárására a társaság, aztán majd a bíróság dönt, hogy kizárják, vagy sem.
Fel kell mondani sürgősen a társasági szerződést, mert a teljes vagyonoddal felelsz az addig az időpontig keletkezett tartozásokért, amíg a tagsági jogviszonyod meg nem szűnik. Ezt a károdat pedig utána csak rajta tudod perelni.

Earl Grey # 2006.06.20. 09:01

Köszönöm a segítséget! Időközben, mint arra számítottam, a helyzet sajnos romlott. Azon kívül, amit már így is elvitt, még nagyobb hiányt csinál oly módon, hogy most éppen készpénzes számlákat állít ki, amelyeknek a bevételét, de még az eva miatt befizetendő részét sem adja ide. Én nem voltam felkészülve ilyen magatartásra a részéről..:( Mit tehetek? Van arra mód, hogy ezt valahogyan behajtsam rajta? Jól gondolom, hogy amennyiben kilépek, akkor is felelek teljes vagyonommal az általa létrehozott hiányért? Kilépni nem hinném, hogy saját jószántából fog, hiszen csak a cégen keresztül van jövedelme.. Esetleg beléptetni valakit, azután kiszavazni? :(

ObudaFan # 2006.06.17. 09:41

Tagkizárási perről ugye nem lehet szó, mert azt kéttagú gazdasági társaság esetén nem lehet kezdeményezni. Ennek híján pedig úgy, hogy te maradj a cégben és ő nem, megegyezés hiányában nem igaán lehetséges. Arról azért lehet szó, hogy te magad megszabadulj a cégtől, ugyanis bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerzôdést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttmûködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti. De ennek hiányában is a határozatlan idôre alapított társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás), e jog kizárása vagy korlátozása semmis; ha a felmondás lejárta alkalmatlan idôre esik, a többi tag a felmondási idôt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.

Ebben az esetben aztán lehet alapítani egy új, hasonló nevű céget, igaz, az EVA szempontjából ez nem a legjobb. (De ha hinni lehet a nyilvánosságra hozott terveknek, kérdés, hogy az EVA kinek mennyire fogja megérni.)

Earl Grey # 2006.06.16. 09:38

2004-ben akkori élettársammal BT-t alapítottunk, én lettem a beltag, ő a kültag. A BT többféle tevékenységgel is foglalkozik, a kültag rendszeresen végez munkát, készpénzes és átutalásos számlát is állít ki. Tavaly év közepén szakítottunk, nemrég sikerült elköltöznie is a lakásomból, előzetes bejelentés nélkül, csak azt észleltem, hogy elpakolt, és jóval több dolgot vitt el, mint ami megilletné. Az egyezkedés azóta is folyik. Kéri pl, hogy az előző években keresett pénzét is fizessem ki, annak ellenére, hogy a bt előző évben is veszteséges volt, és nem csak papíron . Előzőleg azt beszéltük meg, hogy a társaság a magánéletünktől függetlenül mehet tovább, ahogy eddig, hiszen ő csak ezen keresztül tud számlázni, de ezek után talán érthető, hogy ezt nem szeretném.
Tartok tőle, hogy ha megtudja, hogy az előző évben keresett pénzét nem tudom kifizetni, esetleg a számlákkal manipulálásba fog. (vannak ötleteim, hogy hogyan tudna visszaélni vele)
A céget megszünteti a név, az eva - lehetőség és a meglévő partnerek miatt nem szeretném, Van-e valami ötletetek, hogy mit tehetnék, hogy ezt a kellemetlen helyzetet megszüntessem?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Earl Grey