Felszámolás megindítása röviden


ObudaFan # 2007.01.10. 19:07

Viszont nem lehet a továbbiakban csalárd módon felszámolást indítani, csak azért, mert az adós adminisztrációja nem áll a helyzet magaslatán. Lásd:

http://www.jogiforum.hu/publikaciok/224

anemone # 2007.01.10. 17:49

Köszönöm!
Akkor ezek szerint megengedőbb lett a jog a nemfizetőkkel szemben, hiszen nyilvánvalóan kifogásolja a tartozás jogosságát a felszólításra írt válaszban az adós, ezzel elhárítva feje fölül a felszámolást, és hosszadalmas peres útra terelve az ügyet?
Ráadásul akkor a 60 nap mint a befogadott számla kifogásolhatóság határideje már nem létezik?

ObudaFan # 2006.12.13. 21:04
  1. Feltétele, sőt, erre formanyomtatványt rendszeresít egy IM rendelet, amely tartalmazza azt a figyelmeztetést is, hogy a válasz elmaradása esetén felszámolási eljárás lesz.
  2. 15 napon belül indokolt kifogással kell válaszolni.
  3. Az új szöveg úgy szól, hogy "korábban nem vitatott vagy elismert tartozását az esedékességet követő - a felszámolási eljárás kezdeményezésére vonatkozó figyelmeztetést is tartalmazó - fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül indokolással alátámasztott írásbeli nyilatkozatával nem vitatta és nem egyenlítette ki". A kérdésre viszont tudomásom szerint egyértelmű bírói gyakorlat nem alakult még ki.
anemone # 2006.12.13. 15:52

Üdvözlet minden olvasónak és írónak!

Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyiben változtak a felszámolásra vonatkozó törvények, röviden.

Vagyis:

  1. Ha van egy 60 napja lejárt és kifizetetlen számla amire felszámolási eljárást szeretnénk indítani, akkor okvetlenül kell-e előtte ügyvédi felszólítást küldeni tértivevényesen, vagyis ez feltétele-e az eljárás elindításának?
  2. A 60 napja lejárt számlát megkifogásolhatja-e a tartozó cég és ha igen, milyen határidőn belül?
  3. Ha ki lett küldve ügyvédi felszólítás, de nem válaszoltak rá 14 napig de mondjuk a 14 napos határidőn túl válaszolnak és ebben megkifogásolják a számlát, akkor az a felszámolási eljárás indítását befolyásolja-e?
  4. Milyen koreográfia kell röviden ahoz, hogy meg lehesen indítani az eljárást?

Pl. 60 napig nem fizet, minden további nélkül indítható, vagy 60 napig nemfizet, de azon túl megkifogásolja akkor is indítható, vagy 60 napig nem fizet, ügyvédi felszólításra válaszol de késve, vagy 60 napig nem fizet és a felszólításokra sem válaszol?