Végrehajtási jogi fórum


gerbera317 # 2019.01.24. 08:05

Ez nem végrehajtási kérdés, ez egy végrehajtás előtti probléma. De ha a felszámolást totális végrehajtásnak tekintjük, akkor akár végrehajtási kérdésnek is tekinthetjük, csakhogy a jogorvoslati lehetőség itt is fennállt. És a végrehajtásban is fennáll, ld. lejjebb.

Végrehajtás jogerős végrehajtandó határozat alapján rendelhető el. Ezért jogerős fmh / ítéletet követően az adósnak számítania kell arra, hogy a jogosulttól emlékeztetőt, végső soron pedig a végrehajtótól felhívást és egyebeket fog kapni. Ezek elől nem bújkálhat tudatosan, nem költözhet el bejelentetlenül, nem mulaszthat rosszhiszeműen stb., vagy ha mégis, akkor a mulasztása következéményeit viselnie kell.
Arra az esetre pedig, ha az adós neki fel nem róható okból nem szerzett tudomást a végrehajtandó határozatról, arra ki van dolgozva a jogorvoslati lehetőség.

drbjozsef # 2019.01.24. 08:35

Ez teljesen más sztori, a csődtörvényre hivatkozik, ami kifejezett kivételeket fogalmaz meg a felszámolási eljárás megindítása előtti felszólításokra, a Kúria is azokra hivatkozik. Ezek ebben az esetben "szűkítik" a Ptk. általános kézbesítési fikcióját.
Bár én nem értek hozzá.

rigoz # 2019.01.24. 09:09

@realitás: Szerintem ez a helyettes átvevőnek, meghatalmazottnak kézbesítés esetén jöhet egyáltalán szóba, illetve ha a kézbesítés - mint a határozat által taglalt esetben is - nem posta útján, tértivevényes levélben, illetve "mai fejjel" gondolva már a KR-en történt.

Ekkor is a szubjektív kimentés jöhet szóban, amit a Pp. kellőképpen szabályoz.

Röviden: Amennyiben a levelet nem maga az érintett veszi át, akkor az igazolási kérelem Pp.-ben rögzített keretei közt valószínűsítheti az önhiba hiányát tértivevényes postázás esetén, egyébként pedig a kézbesítési fikcíó keretében emelhet kifogást.

Ha viszont igazolt, hogy az érintett személyesen vette át, akkor a kézbesítés módjától függetlenül a kézbesített irat vele szemben hatályos, nyilván az esetleges tartalmi/kelléki érvénytelenségi/semmisségi okokat külön kell, illetve lehet vizsgálat tárgyává tenni, de ez nem érinti a kézbesítés kérdéskörét.

bery ary # 2019.02.13. 13:23

Tisztelt Fórum!
Nyolc darab letiltásom van így viszik is a fizetésem felét!
Most válunk és három gyermekem után a tartásdíj szintén a fizetésem felét teszi majd ki a Bíróság által levonva!
Azt már tudom,hogy a gyermektartás mindenek előtt való a kérdésem az lenne,hogy ha látja az Itrum J.,hogy nem tud vonni nem e perel be vagy is inkább tud e tenni ellenem valamit? Inkasszó,ingó,ingatlan nincs!

Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.02.13. 17:38

Az Intrum már rég megnyerte ellened azt a pert. Ugyan mire fel indítana újabbat? Elárulom: semmire fel. Egyébként nem tud ellened tenni semmit azon kívül, hogy vár a sorára. Esetleg még felveheti a stílusodat. Az - ha nem is hatékony, de legalább - kártékony tud lenni...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 18:22

Rövid szrtájk volt. :)

gerbera317 # 2019.02.13. 19:13

Az egy másik topik volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 20:44

De ugyanaz az a kérdező. És ugyanaz a modor.

gerbera317 # 2019.02.14. 10:00

Itt nem olyan súlyos, mint a másik topikban. Eltekintve a fölösleges felkiáltójeleitől.

bery ary # 2019.02.17. 07:25

Tisztelt Fórum Szakértők!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

bery ary # 2019.02.17. 07:31

Kedves Fórum!
Telenoros 138.000-rünk a helyi végrehajtóhoz került három éve akivel megállapodtunk havi 10.000-res törlesztőben,be is fizettünk már 360.000-ret!
Tegnap a járásbíróságtól jött egy levél amiben értesítenek minket,hogy tavaly májusban a Telenor átadta a tartozásunkat már csak 60.000-ret az Intrumnak???!!!
Ha akarok ellent mondhatok 15-napon belül négy példányban!
Minek mondhatok ellent? Hogyan kell és mik ennek a költségei meg úgy általában mi ez már csak három részlet lett volna hátra a helyi végrehajtónál!
Amit eddig befizettem elvész? Nem kell a helyi végrehajtónak elszámolnia a Baltás ügyvédi irodának aki most kérte át az ügyem? Mit tennétek a helyemben? Segítsetek!
Előre is köszönöm a választ!

Grave7 # 2019.02.17. 08:51

@bery ary:
A Telenor a követelés jogosultja, a végrehajtást kérő. A követelést a Ptk. alapján, saját döntése szerint engedményezheti a jogosult. Ha ez megtörténik, akkor a végrehajtási eljárásban is be kell ezt jelenteni, jogutódlás megállapítását kell kérni bíróságtól. Itt ez történt.
A végrehajtó személyét ez nem befolyásolja (a Baltás Ügyvédi Iroda nem végrehajtó, hanem ügyvédi iroda), így a végrehajtóval kötött részletfizetést sem befolyásolja az engedményezés, se a jogutódlás bírósági megállapítása. A részletfizetést az eddigiek szerint kell folytatni; majd a végrehajtó fogja a részleteket a követelés új jogosultja részére továbbutalni.

bery ary # 2019.02.17. 14:01

Tisztelt Grave7!
Én ezen az oldalon soha ismétlem soha nem kaptam még ilyen,számomra is könnyen érthető,precíz és gyors választ!
A legnagyobb tisztelettel KÖSZÖNÖM!!!
László.

bery ary # 2019.02.17. 14:09

Tisztelt Fórum!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

gerbera317 # 2019.02.17. 15:37

Tisztelt Grave7!
Ugye megmondtam, hogy majd Grave... :-)

bery ary # 2019.02.17. 16:14

....lehetne az"Tisztelt gerbera317 is ha nem lennél ilyen lekezelő!
Nyomdász vagyok 24-éve és a saját szakmámban,én is betudnálak vinni az erdőbe!
Nem tenném!
Öreg és tapasztalt vagyok ahhoz,hogy lekezeljek embereket!
Fiam,ha minden jól megy jövőre diplomát szerez,villamos mérnöki karon,megszoktam már,hogy a jó képességű emberek elvontak,mint Morzsi vacsorája!
De ha megnyitom ezt az oldalt és kérdezek,nos azt azért teszem mert sz.r..n vagyok és nem azért,hogy ideológiai vagy szofisztikált vitákat folytassak olyan valakivel aki nyilvánvalóan élvezi ha lekezel!
Szóval szívesen és tisztelettel veszem a válaszaid!
Üdv:László

bery ary # 2019.02.17. 16:14

Tisztelt Fórum!
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

Grave7 # 2019.02.17. 16:23

Minek kell ugyanazt 50 helyen megkérdezni? Ez nem normális viselkedés. A magánéleti és családi dolgok pedig nem tartoznak a fórumra.

bery ary # 2019.02.17. 17:20

ELNÉZÉST KÉREK!

Davidkov9 # 2019.02.18. 11:06

Tisztelt Fórum,

Vásároltam egy ingatlant árverésen az ingatlan átvétele hosszas idővel megtörtént.
Viszont az ingatlan területén maradt egy végrehajtásos személyautó. Több hagyományos árverési időpont már ki volt rá tűzve, nem vitték el, már megtörtént a második sikertelen árverés is és egy harmadik csökkentett fix áras hirdetmény is, szintén nem volt nyertes.

Az autó továbbra is az ingatlanom területén van és a végrehajtó nem intézkedik az autó elszállításáról. Mindig van kitérő válasza az ügyben.

Mit tudok ilyenkor tenni a hosszas, bizonytalan várakozáson kívül?

Megtisztelő válaszotok előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.02.18. 11:36

Mindig van kitérő válasza az ügyben
Nem köteles elszállítani. Kérd, hogy folytassa le a 135. § szerinti eljárást, és értesítsen, ha a (3) szerint kirakhatod a roncsot az utcára.

illike # 2019.02.20. 21:12

Üdvözlök mindenkit !

Amennyiben egy Kft.nem fizet, a végrehajtó szerint
sem bankszámlája
sem ingatlana
sem gépjárműve nincs az ügyvezetőnek.

Igen, mire végrehajtásra került, addigra átíratta.
A felszámolási eljárást ügyvédnek kell kezdeményezni, és
bíróságon történik ?
Köszönöm a felvilágosítást !

kiskriszti # 2019.02.21. 01:57

Sziasztok!

Adott egy ingatlan. Tehermentesen kerül árverésre, az ingatlanról minden jog törölhető. A tulaj tartozik telenornak, OTP-nek, Magyar-Magyar Államikincstárnak. Ez igazából engem nem érint ugye? (illetve az, hogy ezek a tartozások az ingatlan árvrezési értékének a 4-szerese.)
Másik kérdésem pedig az, hogy ha tartozás lenne közművek felé a jelenlegi tulajnak, akkor az is fel lenne tüntetve az árverési hirdetményben? Nem fog gondot okozni minden közmű nevemre íratása?
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.21. 06:04

Az árverési vevő tehermentesen szerez tulajdont. Ez ugyanis eredeti szerzésmód.

Ha azt akarod kérdezni, hogy lehet-e az adósnak olyan tartozása, amelynek jogosultja nincs rajta az árverési hirdetményen, akkor természetesen lehet.

Nem fog gondot okozni minden közmű nevemre íratása?” De . Nekem például az is gond, hogy be kell menni a szolgáltató ügyfélszolgálatára.

kiskriszti # 2019.02.21. 06:31

Köszönöm a gyors választ Sándor. Úgy értettem az utolsó mondatot, hogy származhat ebből még hátrányom? Pl. Nem tudom visszaköttetni az áramot, mert tartozás van. Viszont ezt nem látom sehol feltüntetve.. Olvastam vissza, írtak régen hogy volt ilyen probléma DIGInél..