Banktartozás, segítségeteket kérném! SoS


szomoruvagyok # 2010.08.17. 11:25

Kedves Mindenki!

Egy 4 gyerekes család történetét szeretném felvázolni röviden:

2.5 évvel ezelőtt betörtek hozzánk, elvitték a 7.5 milliós autónkat, a saját kulcsával, amit a casco nem fizetett(csak részletében), ezen kívül is még rengeteg mindent elloptak, és tönkre tették a fél életünket, mind lelkileg nem tudtam/tudtuk feldolgozni, mind anyagilag.Először azt hittem a gyerekeimet lopták el és megőszültem egy tenyérnyi helyen 26évesen mire elértem a gyerekszobáig, hogy megvannak e, mert, hogy mind itthon aludtunk amikor a betörés történt.
Most két és fél év után jutottunk el anyagilag oda, hogy minden feltornyosodott, és nincs tovább megoldás, mert ugye jött közbe a válság is az pedig szépen elintézte a házunkat.Ha csak a betörés jön vagy csak a válság kibírjuk, de a kettő együtt sok.A férjem egyetemet végzet középvezető nem kevés fizetéssel és nem tudunk kifizetni mégsem mindent, két hónapja nem tudjuk befizetni a lakáshitelt és egy személyi hitelt mert úgy megemelték.(a lakáshitelt 130ezerről 255ezerre)(a személyi hitelt amit a betörés miatt vettünk fel, 85ezerrők 150ezerre) 4 pici gyerekkel vagyok itthon egyedül, egy 5 éves két 3 éves és egy 1éves, már a négy sem egyszerű magában, de ezt az egészet végig csinálni úgy, hogy az ember mindig mosolyogjon, hogy a gyerekkorukból ne csak egy mindig ideges , síros, anyukára emlékezzenek, nem egyszerű.
Mindig összeszedem Magamat Magunkat, hogy Ők az egészből ne vegyenek észre semmit.
De most ugye 2 hónapja nincs fizetve se a ház se a személyi hitel, már 1.5éve bejárunk a bankba, hogy kitaláljunk valami megoldást, de nincs a számunkra semmi megoldás, hívogatják a férjemet folyamatosan a behajtós részről, de amikor elmondjuk, hogy milyen próbálkozásokon vagyunk túl akkor mindig közlik, hogy sajnálják nagyon emberileg és Ők sem tudnak megoldást.

A házhitel valami törvényváltozás miatt most félre tették és stagnál az ügyünk, majd hívnak.

De Én nagyon félek attól, hogy egyszer csak megjelenik a kapuban a behajtócég és Én akkor tuti, hogy idegösszeomlást kapok ha elkezdik elvinni a gyerekeim cuccát (gondolok itt a nem létfontosságú pici tv-jükre amin minden este nézik a mesét, meg ilyesmi, hogyan működik ez?

Jöhetnek csak úgy??

Mit vihetnek el??

Anyukám itt lakik Velünk, de papíron nem, mert elváltak apukámmal és ide költözött az itt lévő cuccok java része az Övé, mert költözés után törtek be hozzánk és semmit nem tudtunk venni, anyukámé a nagy tv, az egyik ülőgarnitura, egy masszázs fotel, szekrény, hütő, meg egy csomó-csomó mindene itt van, ezekkel mi a helyzet?
Hogyan tudjuk az Ö dolgait megvédeni, hogy el ne vigyék??

Minden tanácsot várok, és választ!

Köszönöm

röviden....

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.17. 12:08

Át kell értékelned a jelenlegi helyzetedet és elfogadnod egy sokkal szerényebb életet.

Több milliós bankhitelnél nem ingóságokat, hanem az ingatlanodat fogják lefoglalni. Ezt csak úgy tudod megelőzni, ha kisebbre cserélitek a jelenlegi ingatlanotokat. Vagy lépsz és az adósságok kifizetése után egy kisebbre is marad pénz, vagy a kamatok miatt elvesztesz mindent.

Tudom, nem könnyű....

Édesanyádnak vagy vannak számlái az ingóságairól, vagy tanúkkal igazolja, hogy igen, az övé, csak ti befogadtátok.

Hiba volt a személyi hitelt felvenni, gondolom vissza akartad kapni az addigi életedet és mindent pótolni, több milliós értékben.
Kicsit nézz körül a világban, láthatod, hogy a természet hogy elbánt olyanokkal, akik egész életüket végiggürizték egy vályogházban.

megj: A férjeden akkora teher van, amit kevés ember bírna el. Az a felelősség, hogy ő az egyetlen kereső a családban és neki nem szabad kidőlnie. Gondolkozz el rajta, mit tudnál levenni róla.

szomoruvagyok # 2010.08.17. 12:26

Szia!

A házon jelenleg másfélszer annyi a teher mint amennyi a ház értéke, így azt eladni lehetetlen, a sokkal szerényebb élet már 2.5 éve bekövetkezett ezt elhiheted, nincs ingatlan amit lefoglalhatnak.

A személyi hitelt azért vettük fel mert az ellopot autó bizonyos százalékát 8napon belül ki kelett fizeni, semmi olyat nem vettünk amit elloptak, kivéve 4 gyerekülést :) és egy babakocsit, mert ezek benne voltak az ellopott kocsiban.

Amikor betörtek és bent voltak a betörök Én kint voltam pisilni, örülhetek, hogy túléltem azóta már volt két autóbalasetem ahol nem Én voltam a hibás mind a két esetben részeg ember okozta a balesetet, amiket szintén csoda, hogy túléltem.

Örülök, hogy élek és hogy a gyerekeim egészségesek, ez az egy számít, nem is akarok ennél többet, az életet nem lehet pénzből kifizetni nem lehet újat venni egészséget sem, értékelni kell amin van, mi mindent szépen lassan elveszítünk, de egymásnak itt vagyunk és a négy gyönyörű gyerek is és Ők mindennél többet érnek.

Csak szeretnék tisztába lenni ennek az egész procedurának a folyamatával és a gyerekeket szeretném megkímélni attól, hogy itthon legyenek amikor ez történik, és abba az egybe biztosan tönkre mennék ha Ők itt üvöltetnének mert viszik a kis tv-jüket amin este megy a Tom és Jerry.
mindnere felkészültem de egy 3 éves gyereknek ezt nem lehet elmagyarázni és szeretném őket megóvni ettől

Hidd el a férjemre 100%-osan vigyázok és azt elképzelni senki nem tudja, hogy mit meg teszek a 4 gyerekkel.

kadaj01 # 2010.08.17. 12:35

"A házon jelenleg másfélszer annyi a teher mint amennyi a ház értéke"

Ugyan, hülyeségeket beszélsz. Orvosodnak is hazudol mikor viszed hozzá gyereket? Nincs rá kiskapu, hogy a hiteleket ne fizesd vissza, és gondtalan életet élj.

szomoruvagyok # 2010.08.17. 12:42

Mi van??????????????????

Te Neked mi bajod van??????

ha akrod bemásolom a banki papírjainkat a svájci frnak változása miatt a házunkon jelenleg 1.5-szer annyi hitel van mint amennyi a ház értéke, Te nem olvasol újságot, tv-ét?
mindenhol ez megy.

Mi bajod van Velem bántottalak Én?

szomoruvagyok # 2010.08.17. 12:44

ha szám szerint is érdekel 22 milliót ér a ház és 35 millió rajta a hitel, szerinted miért nem tudunk megoldást találni?
gondtalan életet?normális vagy?
Nem ismersz minket sem az életünket sem azt, hogy miből főzök a négy gyerekemnek ne ítélkezz ha valamit nem tudsz

szomoruvagyok # 2010.08.17. 12:59

Biztosan sok olyan meber van, aki felveszi a sok pénzt, eldorbézolja, megveszi a palotát és most siránkozik, értem Én az ellenséges hozzá állást.Mert most a helyett, hogy fizetne várja a csodát és siránkozik.
Ha ilyennek gondoltál Engem is tévedsz,
Vettünk egy drága kocsit, egy szép házat, be következett a krakk, de mi megvagyunk és élünk és ez a fontos.
Nem érdekel ha viszik a házat, vigyék, majd leszünk valahol.
Ha viszik a házat mivel mint mondtam másfélszer annyi rajta a hitel mint amennyi az rétéke azt a nyakunkba varrják, nem érdekel, majd lesz valahogy.
Mi folyamatosan fizetünk, mi döntöttünk így, hogy házat veszünk kocsit veszünk a mi felelősségünk, mi is fizetjük ki.
Csak nem tudjuk 5év alatt lehet 10 év lehet 15 év, nem tudom, nem is érdekel ha ezzel foglalkoznék beleörülnék, de annál többet nem tudunk fizetni, hogy a kajára és a csekkere ne maradjon, ezért jutottunk el a behajtásig, igazából őszintén ez sem érdekel, csak tudni szeretném az egész folyamatát.

És nem azért nem érdekel mert sz@rok rá, mert nem így van mindent amit tudunk befizetünk az utolsó fillérig, de ha csak ezen rágodnánk reggeltől estig milyen élete lenne a 4 gyereknek, és az Ö jövőjük mindennél fontosabb, így gyurmázunk és rajzolunk, mesét mondunk és énekelünk, homokvárat építünk és itthon sütünk lángos, és várjuk a behajtócéget majd nekik is sütünk lángos.
Tudom ez így nevetségesen hangzik, de őszintén tudsz ennél jobbat???

végrehajtó1 # 2010.08.17. 13:13

szomoruvagyok

Nem könnyű helyzet.A gyerek cuccokat nem fogják el vinni.A behajtó céget pedig vagy beengeded vagy nem.
Ezt te döntöd el.Az ingatlan fog egyszer el menni.Ha a befolyt összeg nem fedezi a atartozást akkor illetve valószinü hogy már elötte le fogják tíltani a férjed fizuját.
A jövedeleme alapján elég sokat.Nem csak 33%-ot.Hanem jóval többet.

kadaj01 # 2010.08.17. 13:14

Ha eddig nem kértek, majd fognak kérni pótfedezetet is. Ha nincs, akkor szerződést bontanak. Amikor a banktól jelzáloghitelt veszünk fel, akkor egyidejűleg ahhoz is hozzájárulunk, hogy a megvásárolt ingatlanra a bank jelzálogjogot, elidegenítési tilalmat, esetenként opciós vételi jogot jegyeztessen be. A bejegyzett jelzálog azonban csak akkor nyújt megfelelő biztosítékot a visszafizetésre, ha az ingatlan piaci értéke meghaladja a bank követeléseinek az értékét. Azzal minden hitelfelvevő tisztában van, hogy ha nem fizet előírás szerűen a bank felé, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a bank felmondja a szerződést és a rendelkezésére álló biztosítékból igyekszik "kielégíteni" a követelését. A bank jogosult az ingatlant értékesíttetni és az így kapott vételárból a tartozásunkat, valamint az ide kapcsolódó költségeit levonni. Az ingatlan eladásából származó összeg és a bank jogos követeléseinek a különbözete minket illet, vagyis a bank a maradék pénzt visszaadja. Abban az esetben, ha az ingatlant nem sikerül eladni annyiért, amennyi a bank követelése velünk szemben, akkor a hiányzó résszel továbbra is tartozunk a banknak. Annak a valószínűsége, hogy a bank ezt az összeget be tudja rajtunk hajtani jóval kisebb, mint az ingatlannal fedezett rész esetében, hiszen előfordulhat, hogy nem marad semmink. Ez az oka annak, hogy a bankok a rendelkezésükre álló fedezet értékét (jelen esetben az ingatlanét) folyamatosan figyelemmel kísérik és szükség szerint átértékelik annak piaci értékét. Ennek feltételeit szigorú törvényi és belső, adott banki szabályok határozzák meg. Tehát ügyelnek arra, hogy a hitel biztosítékai a szerződés időtartama alatt végig fedezetet nyújtsanak a teljes tartozásra. Abban az esetben, ha tartósan olyan helyzet áll elő, hogy a hitelbiztosíték, vagyis az ingatlan, kevesebbet ér, mint a tartozás, akkor a banknak lehetősége van arra, hogy részbeni visszafizetést, vagy pótlólagos biztosítékot kérjen. Ezáltal vagy a tartozásunk csökken le annyira, hogy a lakás értéke újból fedezze azt, vagy egy újabb ingatlanra bejegyzett jelzálog növeli annak a valószínűségét, hogy a bank a pénzét visszakapja, mert a két ingatlan együttes értéke meghaladja a tartozást. A hitelfedezet két okból tud elérni egy olyan szintet, amelynél a bank fentiekben ismertetett lépéseire sor kerülhet. Az egyik esetben az ingatlanpiacon következnek be olyan változások, hogy az adott ingatlan veszít az értékéből, a másik esetben a tartozás összege nő meg. Ez utóbbira példa a devizahitel tartozások eddig példátlan mértékű növekedése a forint gyengülése miatt. Amennyiben tehát tartósan gyenge marad a forint, és jelentősen visszaesnek az ingatlanárak, akkor nem zárható ki annak az esélye, hogy akár a pótfedezet bevonásának lehetőségével, akár a visszafizetés kérésével éljen a bank. Ugyanakkor természetesen egyetlen pénzintézetnek sem érdeke lehetetlen helyzetbe hozni saját ügyfeleit, jellemzően a hosszú távú kompromisszumos megoldás lehet csak a cél. Egy dolgot azonban leszögezhetünk, ha rendszeresen fizetjük a törlesztéseinket és az ingatlan megvásárlásánál sem a lehető legalacsonyabb önerő elérése volt a legfontosabb szempontunk, akkor a Magyarországon jellemző hitelezési gyakorlat, vagyis az, hogy a bank a piaci értéknél jóval kisebb összeget volt csak hajlandó megfinanszírozni most jól jöhet...

Remélem elég szájbarágó válasz.

szomoruvagyok # 2010.08.17. 13:21

Kedves kadaj!

Köszönöm , de ezzel mind tisztában vagyok, nem lett volna szükség a fáradságos munkéára, de köszönöm!

szomoruvagyok # 2010.08.17. 13:27

Kedves Végrehajtó!

Köszönöm a válaszát, nagyon!

A gyerekszobában lévő kicsi tv, gyerek cuccnak számít?
:)

Közben olvastam, egy régebbi hozzászolását, ha jól értettem akkor ha az Édesanyám cuccait leírjuk, hogy az Övé, és mondjuk Édesapámmal (mint tanú) aláíratom a hitelesség kedvéért, plussz még valaki rokannal gondoltam, akkor így azt nem bánthatják?

Voltunk jogásznál egyéb ügyben és ott rákérdeztem erre, Ö azt mondta , hogy ez túl átlátszó a saját tárgyink védelmében, pedig tényleg nem a saját tárgyaink.
Ezeket ha lepapírozzuk akkor így nem vihetik el?

Ha nem engedem be Őket annak milyen következménye lehet?
Ha a gyerekeim otthon vannak nem szívesen engedném be őket, inkább ha Ők nincsenek otthon, ez megbeszélhető, vagy nincsenek ilyen jogaim?

a fizetésének hány százaléka tiltható le?ez maximalizálva van?
a 4 kiskorú és az egyéb kiadások (csak valós kiadások) befolyásolják ezt a százalék mértéket?
Köszönöm Válaszát!

Üdv

Jamina # 2010.08.17. 13:58

Kedves kérdőző. Nagyon sajnálom hogy ilyen ilyen helyzetbe kerültél, egyáltalán nem ítéllek el emiatt.

Számomra az a legdurvább az egészben, ha jól belegondolsz, a mai árak mellett egy, budapesti, vagy agglomerációban épült, vagy vidéki nagyváros környékén épült 20-30 milliós ház/ingatlan, mégcsak nem is olyan sok. Az nem a palota kategória. Pláne nem egy 6 (pláne 7) tagú családnak. Mindenki azt hiszi, hogy egy tizen/huszonmilliós hitel az hú de nagy eladósodottság. Nagy eladósodottság, de amit tudsz belőle venni, az semmi, a XIII. kerületben egy kétszobás lakás 19 millió forint egy 2005-ös épületben.

Szóval én nem tartom felelőtlennek a kérdezőt, nagyon sajnálom.

Tényleg nagoyn vigyázz a férjedre, mert egyedüli keresőként ő az egyetlen aki még pénzt hoz a családba. Az igazán nagy baj akkor lesz, ha ő elveszti a munkahelyét.

Van még olyan közeli családtagod, akihez tudnátok költözni??

Jamina # 2010.08.17. 14:04

a gyerektvn szerintem ne aggódj (pontosabban ez legyen az utolsó amin aggódj), használtan egyébként kb 5ezerért lehet kapni a vaterán.

Arra nem gondoltatok, hogy elmenjetek ebből az országból?

Mert egy 40 millió tartozást, még az ükunokáitok is nyögni fogják:((

Jamina # 2010.08.17. 14:06

kadaj, ha nincs opciós vételi jog az azt jelenti, hogy az adós maga is értékesítheti az ingatlant, ill. ha van opciós vételi jog, akkor csak a banki adhatja el?

végrehajtó1 # 2010.08.17. 14:12

A gyerekszobában lévő kicsi tv, gyerek cuccnak számít?

Biztos hogy nem foglalják le.

Ezeket ha lepapírozzuk akkor így nem vihetik el?

Egyből nem viszi senki el.Ha mégis lefoglalják akkor igénypert kell indítani.

Ha nem engedem be Őket annak milyen következménye lehet?
Ha nem engedi be a behajtót semmi következménye nincs.Kicsit óbégat a kapu elött fenyegetődzik aztán vissza ül a kocsiba és el megy.

Később a végrehajtót engedje be.

a fizetésének hány százaléka tiltható le?ez maximalizálva van?
a 4 kiskorú és az egyéb kiadások (csak valós kiadások) befolyásolják ezt a százalék mértéket?

ha egy letiltást kap akkor 33 ha többet akkor max:50%-a fizunak.
A kiadások nem befolyásolják

Jamina # 2010.08.17. 14:19

A kérdező (későbbi) fizetéséből vonhatnak?

Még egy megoldás lehet, menjen el ő is dolgozni, és a maradék 15 milliós tartozást albérlet mellett próbálják meg kifizetni részletekben. Ha nincs rokon akihez költözhetnének az albérlet az egyetlen megoldás.
Nem akarom ijeszgetni a kérdezőt, de remélem ugye nem kerül terítékre, hogy esetleg a gyerekeket elveszik tőlük? (ezt a végrehajtótól kérdezem)

szomoruvagyok # 2010.08.17. 14:35

Kedves Jamina!

Köszönöm, hogy írtál.
A mi házunk palotának számít a szemünkben, nagyon sokat gyüjtögettünk és küzdöttünk érte.
De különben teljesen igazad van, mi is azért költöztünk vidékre, hogy picit nagyobb legyen a ház, de mondjuk a szocpol előírása szerint még nem is elég nagy 6-unknak, pláne nem 7-ünknek.

Ha eljön a kiköltözés akkor szerintem albérletbe megyünk, de azért reménykedem, hogy ez nem következik be.
Azon probálgatnak rendezgetni, hogy hogy csináljanak hosszabb lejérató kisebb összegű hitelt, csak a törvényváltozás miatt ez most nem lehetséges, ezért várunk, a behajtást a másik banktól "várom" a személyi hiterl miatt.......

A gyerekeket miért vennék el??? : )))))))

kapnak enni inni, szerencsére ilyen veszély nem fenyeget : ))

Nem a gyerektv miatt aggodom, hanem ha bejönnének és az el akarnák vinni akkor a gyerekeim tuti hiszti rohamot kapnának, meg nem szeretném, hogy Ők bármi ilyen részesei legyenek.

Köszönöm, hogy írtál, nagyon aranyos vagy! :)

szomoruvagyok # 2010.08.17. 14:39

Kedves Végrehajtó!

Hú, a férjemnek van Das jogibiztosítása, és mindig ha van valami felhívjuk őket és itt is folyamatosan olvasom, hogy mik a jogaim, és mire számíthatok, sőt ugye jogásznál is voltunk, na meg hetente egyszer bemegyünk a bankhoz is.
De most ez egy kicsit meglepett, mi a különbség a végrehajtó és a behajtó között?

Még egy kérdés amire nem kaptam pontos választ, Maga a bankos behajtók sem tudták megmondani, ha a férjem fizetéséből elkezdik a letiltást és azzal nincs gond akkor is van ez a behajtásos procedura?

Köszönöm válaszát!

Jamina # 2010.08.17. 14:45

Remélem a hosszabb lejárat valóban segít megoldani a problémátokat. Mert ahogy én láttam, általában csak minimális mértékben csökken a törlesztő, viszont +10 évig tart. Nem tudom, ez egy 400 ezres törlesztőnél hogy alakul. TÉnyleg vhogy el kell hogy gondolkodj, hogy Te is munkát vállalj és a legkisebb gyereket is add bölcsibe.

Még egy megoldás, ha nagy a ház, beszerzitek az engedélyeket, és nyittok egy magánovit? Vagy ez irreális lenne?

Zuglóban 85 ezret kérnek egy magánoviban egy gyerek elhelyezéséért, és az ovi tul. képpen 1 nagy családi ház, 24 gyerekkel. Nyilván átalakítások, engedélyek kellenének, de viszont jelentős bevételt eredményezne.

Jamina # 2010.08.17. 14:47

A másik, nem tudom ugyanazon banknál van-e mindkét hiteled, de úgy tudom, az is előfordulhat, hogy nem fizeted az egyiket, akkor a másikat is felmondják?

szomoruvagyok # 2010.08.17. 15:03

szia, nem ugyan annál van,

nem túl nagy a ház :)

Sajnos ha vissza mennék dolgozni rosszabbúl járnánk, mert a középső gyerekek ikrek, így utánuk dupla gyes jár 6 éves korukig, különben anyukám tudna vigyázni a kicsire, 1 éve keresek részmunkaidős állást amit lehetne így is, meghallják, hogy 4 gyerek és ennyi......:)

sajnos a hosszabb lejárat szerintem se segít, de amióta nem fizetjük a hitelt jött még egy két olyan megoldás amiről eddig nem is lehetett hallani, így remélem, hogy sikerül valami megokdást találni..

végrehajtó1 # 2010.08.17. 17:56

mi a különbség a végrehajtó és a behajtó között?

Végrehajtó=hatósági jogkörrel felruházott személy akinek a feladata a tartozások beszedése
behajtó=különbözö követelésecégek alkalmazottjai.Hatósági jogkörük nincs.annyi joga van mint neked

Csilla0825 # 2010.08.30. 13:29

A lakásom értéke a vásárláskor 9 millió forint volt, ennek megfelelő svájci frank került felvételre hitelként. Mivel a forint gyengült, a törlesztés emelkedett. Eladnám a lakást, azonban fentiek miatt természetesen a banknak visszafizetendő tartozás is több lett. 10 millió forintért tudnám eladni a lakást, a banknak azonban 12,4 millió forintot kellene visszafizetnem. A 2,4 millió forintot nem tudnám kifizetni, így az eladás nem lehetséges. A kérdésem az, ha elárverezi a bank a lakást, a fennálló tartozásnak mi lesz a sorsa? További ingatlan, vagy ingó vagyonom nincs. A fizetésemből levonhat a bank? Amennyiben igen, milyen mértékben? A segítséget köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.08.30. 14:00

ekkor csak a fizu marad 33%-ig letilthatják.

Csilla0825 # 2010.08.31. 16:06

Köszönöm a választ! Még egyetlen kérdés. A bruttó fizetésem 33%-át vonják le a bruttó fizetésemből, vagy a nettó fizetésem 33%-át vonják a nettó fizetésemből, vagy a rosszabbik eset, hogy a bruttó fizetésem 33%-át vonják le a nettó fizetésemből.
Köszönöm a választ előre is!