végrehajtás


Petike_88 # 2010.09.12. 15:15

Kedves Fórumozok!

Jogi tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:

Egyéni vállalkozóként értékesítettem egy Kft.-nek 5 millió forint értékben terméket. A kft. az árut elszállította, ellenértékét azonban nem fizette meg. Rendelkezésemre áll aláírt adásvételi szerződés, továbbá aláírt szállítójegyek. A számlát viszont eddig nem állítottam ki, ugyanis nem fizetés esetén is meg kellene fizetnem az ÁFA vonzatot. Az adós kft. -nél az APEH végrehajtást jegyzett be adóhátralék miatt márciusban. A kft. valószínűleg meg fog szűnni. A kft. ügyvezetője készfizető kezességet vállalt a tartozásra. Mik lennének a helyes jogi lépések a követelés érvényesítése irányába? Állítsam ki a számlát? Ha megszűnik a kft. akkor van mg jogosultságom számlázni?

Úgy gondolom egy ügyvédet mindenképpen fel kell keresnem, csak előtte meg szeretném tudakolni, hogy nagyjából mire számíthatok.

A segítséget előre is köszönöm.

lajso68 # 2010.09.14. 05:21

Szervusztok!

Hozzáértőtől szeretnék kérdezni, segítséget, tanácsot kérni.
Sajnálatos okok(betegség+válság) engem nyugdíjaztak, feleségem munkanélküli lett, megrendült az anyagi helyzetünk. Több hitelkártyánk és szem.kölcsönünk bedőlt, felmondták őket. Szolgálati lakásban lakunk, azt nem vihetik. Van egy kis autónk, amire pár forint a részlet, Erste Leasingnél részletre vásároltuk. Nyugdíjas lettem, de mellette dolgozom most pár forintért. A nyugdíjam és a fizetésem egy számlára érkezik. Ha a fizetésemet a feleségem számlájára utaltatom, akkor abból is vonnak?
Kérdésem lenne:

  • Mennyit vonhatnak a fizetésemből?
  • Vihetik, foglalhatják az autót is, úgy, hogy azt egy másik banknál hitelre vettem?
  • Kaptam egy fizetési meghagyást, átvettem, ilyenkor hogyan tovább? Egyben nem tudom kifizetni, de még sajnos 6 részletben sem, gondolom jön a végrehajtó.Sorban állnak majd a bankok éveken keresztül, ahogy az egyiket törlesztettem, úgy jön a másik? Mi van, ha a többi is végrehajtás alá kerül?
  • Nincs nagy értékű ingóságom, régi műszaki cikkeim, ütvefúró, könyvek, ezeket is elviszi?

Kérlek segítsetek pár jó tanáccsal.
Szervusztok, előre is köszönöm:lajso