Adóstársként hitelt kifizettem, hogy szerzem vissza?


titanilla2000 # 2013.01.13. 22:53

A segítségeteket szeretném kérni, mert nem nagyon tudom mitévő legyek. Németországban üzemeltettem egy éttermet. Figyelmetlenül választottuk ki a helyet sajnos, és a tulajdonosok akik addig amíg ki nem vettük mézes mázasak voltak, később még a vendégeinket is kinézték, mindenbe bele szóltak, és botrányokat csaptak, hogy nem jó az étel. Sajnos mint később megtudtam erről írásban kellett volna őket értesíteni, hogy szándékos image rombolást végeznek. (Nem mi voltunk az elsők, fél évente új üzemeltető van) Majd nem is indult be az étterem, fizetési nehézségeink adódtak. A két havi kaukciót lelaktuk, amikor mindenféle előzetes értesítés nélkül adtak egy papírt, hogy 3 nap múlva elzárják a vizet és felmondják a szerződést azonnali hatállyal. A berendezést nem vihetjük el, mert sajnos amit alá írtunk szerződést 6 hónap felmondási idő tartozik hozzá (utólgosan megtudva) mert először arról volt szó, hogy egy év határozott időt írunk alá, majd ha jól megy még 5 évre meghosszabítjuk. Ezt követően mégis határozatlan lett, mondván, hogy a mi érdekeinket tarták szem előtt, viszont a problémánál derült ki, hogy fél évet vonz magával. Átverve érzem magam, BÁR NAGYON BUTÁK VOLTUNK MI IS. Összefoglalva: elbuktunk vagy 5 millió forintot, +3 millió kölcsönünk van jelenleg is pluszban emiatt. Minden berendezés ott maradt, ami kb. 10 ezer eurót ér, de az ügyvédünk azt mondta a 600 eurós gépeket 150 euróért adogatják el jelenleg stb... így lehet annyi sem, és eredetileg a 6 hónap felmondásra még 15 000 eurót követelnek. Mivel 3 napunk volt, hogy az éttermet elhagyjuk így a teljes romlandó árukészletet kidobtuk, ami megint egy csomó veszteség volt. Ezt követően a kis ruháinkkal haza jöttünk Magyarországra, hiszen se munka se pénz, minden ott volt az étteremben. Most pedig a tulajdonos folyamatosan zargatja a kinti ügyvédemet a lakcímem miatt, és ezért kicsit tartok attól, hogy végrehajtatják a házamat? Ez az egyetlen dolog ami szerencsére megmaradt és már nem sok hitel van rajta. Mit tehetek hogy ebből kilábaljon a családom? Kérlek segítsetek! Köszönöm előre is.

Dr.Attika # 2013.01.12. 19:45

Kedves "március idusa"!
Ön nem adóstárs- még ha a szerződésben az is szerepel- hanem társkötelezett. Jogai és kötelezettségei megegyeznek "adóstárséval".
Ketten tartoznak a bank felé mégpedig egyetemlegesen. Ez azt jelenti a polgári jog szabályai szerint, hogy bármelyiküktől végrehajtható a tartozás.
"Adóstársként írtam alá.." az azt jelenti, hogy Ön is adós abban az összegben és költségeiben, kamataiban, mint az "adós".

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.12. 18:02

most már szeretném az adóstól visszakapni az eddig befizetett összeget.

Úgy érted, a felét.
Fizetési meghagyás, ha kell per.

Marcus15 # 2013.01.10. 18:51

Adóstársként írtam alá egy lakáscélú 2.500.000 Ft összegű hitelhez. Az adós 2 évig fizette, utána pedig szép lassan elmaradozott a törlesztés. Ezután elárverezték az adós ingatlanát,3.500.000 forintért és utána az én ingatlanomra is rátették a végrehajtást... Én ezt nem engedtem és inkább megegyeztem a takarékszövetkezettel. A hitelből fennmaradt 2.198.000 Ft tartozást 17 évre és havi 35.000 Ft-ra engedélyezték?! Ezt már lassan öt éve fizetem, de már annyira ellehetetlenítette az életemet, hogy most már szeretném az adóstól visszakapni az eddig befizetett összeget. Követelhetem rajta valamilyen módon? Ráadásul csaláson alapul az egész történet, mert fiatalként naivul aláírtam egy üres hitelkérelmi nyomtatványt, amire olyan adatok kerültek amik nem felelnek meg a valóságnak kivéve a személyi adataimat. Ez már csak akkor derült ki, amikor már felmondás előtt állt a hitel és én bementem érdeklődni. Akkor bekértek egy új munkáltatóit és ennyivel le volt zárva, mert azt mondták, hogy hagyjam az egészet, mert még nekem lehet belőle bajom... A hitelügyintézőt később többrendbeli csalásért és okirat hamisításért is elítélték! Szeretnék elindulni valamilyen úton, hogy ezt a pénzt visszakaphassam! Segítségüket előre is köszönöm!

Szerekes.A # 2011.10.24. 13:52

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.24. 13:03

Én a helyedben megpróbálnám fizetési meghagyással érvényesíteni az egész összeget. Ha nem mondd ellent, akkor nyertél. Ha azzal mondd ellent, hogy csak a felével tartozik, akkor a felére már is van egy végrehajtható határozatod, a másik felét meg nem viszed perre. (Az eljárás 3%-os költéségét lenyeled, a gyorsaság megéri)
Ha azzal mond ellent, hogy nem tartozik semmivel, akkor leszállítod a keresetet a felére, és bukod a perköltség felét. Ennyit szerintem megkockáztathatsz, hátha a másik két lehetőség egyike jön be.

Szerekes.A # 2011.10.24. 12:52

Bizonyítani nem tudom, mert nem írtunk ilyen megállapodást, és úgysem mondaná azt, hogy szóban így állapodtunk meg, ha már egyszer hagyta, hogy én fizessek, és nem áll velem szóba, inkább kerül.

Szóval akkor az általam befizetett összeg felét követelhetem mint adóstárs, és amikor végleg kifizettem a bankot, onnantól számított 5 évig nem évül el, jogi úton behajthatom.

Annyi az egész, hogy egy végrehajtót kell keresnem?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.24. 12:46

Ettől még követelheted az egészet, ha tudod bizonyítani, hogy úgy egyeztetek meg, hogy egyedül ő törleszt. Ha nem tudod bizonyítani, akkor a felét.

Szerekes.A # 2011.10.24. 12:44

Egy "jóbarátnak" segítettem abban, hogy tudjon felvenni hitelt, ezért írtam alá adóstársként.

Nem vett belőle semmi olyan dolgot, amit vissza tudnék követelni tőle.

Ha öt év az elévülés, akkor szerencsére még beleférek.

pazs # 2011.10.24. 11:57

Pontosan annyit követelhetsz vissza, amennyit befizettél a másik HELYETT. Tehát például (mert nem árultad el) ha 50-50%-os tulajdonjoggal vetettek lakást és te fizetted meg az egész hitelt, akkor a felét kérheted a másik adóstól. Ha "csak" adóstárs voltál (de nem élettárs/házastárs) és az adós elnyaralta a pénzt, akkor nyilván az egészet.

Elévülés általában 5 év.

Ha leírod pontosan, mi történt, többet tudunk mondani.

Szerekes.A # 2011.10.24. 11:54

Valahol olvastam, hogy mint adóstárs nem annyit követelhetek vissza, mint amennyit befizettem. És van valamennyi elévülési idő is.

Ezzel kapcsolatos törvényt lenne jó találni, de még nem jött össze.

pazs # 2011.10.24. 11:49

Fizetési felszólítás az adósnak, utána fizetési meghagyás, per, végrehajtás, nyilván ott abbahagyva, amelyik sikeres.

Szerekes.A # 2011.10.24. 11:33

Egy hitelben, mint adóstárs írtam alá. Sokáig nem fizetett az adós, levonták a munkabéremből, majd a végén kifizettem a maradékot.

Hogyan tudom visszaszerezni a befizetett összeget?