Visszterhes engedményezés


bonny # 2012.11.18. 11:24

Egyébként megsúgok valamit: a bankkal egyeztettünk, és megfelelne neki, hogy fizetek hat milliót, és akkor adná a jelzálogot is. De mivel ennyit nem tudok, csak ötöt, így azt mondta fizessek, de nem adja a jelzálogot. Csak egyvalamit nem értek: ha elfogadja teljesítésként (nem részteljesítésként!)az öt milliót, akkor mihez kezd a jelzáloggal? Minek az neki?

bonny # 2012.11.18. 11:17

Nos, ha nem adja, az az ő baja (barátomon kívül természetesen). A barátom ingatlanjának végrehajtása után egy petákot se kap, hiszen ott ő csak harmadik követelő, ha pedig végül végrehajtja a kezes ingatlanját, akkor öt millió helyett jó ha hármat fog kapni (ezért írtam, hogy a jelzálog végrehajtása után a pénzem egy részéhez jutnék hozzá). Ha neki ez jó üzlet, akkor tegye, az ő döntése.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.18. 11:05

Ha úgytetszik kvázi megvásárolom a bank követelését
Vásárolnád. De nem adja.

bonny # 2012.11.18. 11:00

Ami pedig a barátomat illeti, ne menjünk abba bele, hogy hol kellett volna ülnie a tárgyaláson. A bíróságra tanuként idézték be, több tárgyaláson is jelen volt, tehát ha az ügyész, vagy a bíró úgy látta volna jónak, egy másodperc alatt tanuból vádlottá válik, nem hiszem, hogy ezt külön magyaráznom kéne. Annak, hogy ez nem történt meg, nyilván megvan az oka, de ez egy másik történet.

bonny # 2012.11.18. 10:51

Látom, nem érthető a dolog... Nem a kezes teljesít, és nem is az adós teljesít, hanem ahogyan guba írta, egy harmadik személy, jelesül én... Ha úgytetszik kvázi megvásárolom a bank követelését, bár nem vagyok biztos abban, hogy ez a helyes kifejezéz erre az ügyletre.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.18. 10:44

A barátod örüljön, hogy nem ült ott a kezes mellett a vádlottak padján. Nem is értem, miért nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.18. 10:43

ROFL
Fordítva ülsz a lovon, barátom. Ha a kezes teljesít az adós helyett, akkor rá átszáll a követelés és annak biztosítékai is. Ha viszont az adós teljesít, ő természetesen semmit nem követelhet a kezestől.

Kezdhetted volna rögtön ezzel, akkor nem agyalunk ennyit, hanem az elején röhögünk egy jót.

bonny # 2012.11.18. 10:08

Biztosan nem voltam érthető, ami nem csoda hiszen az ügy elég nyakatekert. A bank kezében lévő ingatlanfedezet a kezesé, és itt a bank az első ranghelyen van. Az elgondolás tehát az volt, hogy kifizetem a bankot cserébe a jelzálog fedezetért, és a helyébe lépek ranghelyfenntartással. Így a barátom házát nem hajtják végre, nem kerül az utcára, aztán a jelzálogot én az ő segítségével majd idővel behajtom. Erre talán lenne lehetőség, hiszen a kezest ezen ügylet miatt csalás vádjában bűnösnek mondták ki, és jogerősen elítélték.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 20:59

:)
Mi a fenének akarsz kifizetni egy harmadik ranghelyen lévő jelzáloggal biztosított, lényegében fedezetlen, behajthatlan kölcsönt?

bonny # 2012.11.17. 19:44

Köszönöm az ötletet, de a barátom ingatlanjának megvételével nem érnénk el semmit, ugyanis a követelő pénzintézet az ö ingatlanjának elárverezése után a harmadik ranghelyen van, az állam(szocpol), és egy másik bank(építési hitel), után. Tulajdonképpen nem is értjük, hogy miért akarja a jelzett pénzintézet a barátom házát végrehajtani, hiszen a napnál is világosabb, hogy az előtte állók követelésének kielágítése után neki egy fillér nem marad majd. Pénze kizárólag a kezes ingatlanjának elárverezése után lehetne, hiszen ő ott az elsö követelö, de valamiért azt nem akarja végrehajtatni, nem tudjuk ennek az okát. Ha esetleg arra gondolt, hogy azt az ingatlant kéne megvegyem, erre természetesen nincs lehetőségem. Köszönöm a válaszát.

guba" # 2012.11.17. 19:03

Akkor itt az az eset van, amit korábban leírtam. Ez egy harmadik személy általi teljesítés lenne. A teljesítéssel a követelés megszűnik, a zálogjoggal együtt. Azt tehát sem engedményezni, sem átvállalni nem lehet.
Vedd meg az ingatlant és adásvételi szerződésben kiköthettek visszavásárlási jogot az eladónak.Szerintem ez a legjobb "biztosíték" számodra.

bonny # 2012.11.17. 18:13

Először is szeretnék elnézést kérni minden válaszolótól,de eddig nem voltam internet közelben.Többen is felvetették hogy vajon mi lehet a kérdés hátterében.Nos az ügy bonyolultabb annál mint hogy ezen a fórumon részletesen kifejthessem.A lényeg az hogy az említett módon rendezni szerettem volna egy barátom lejárt,felfüggesztett bírósági végrehajtás alatt álló tartozását.Az ügyet bonyolítja, hogy a jelzálogfedezet azé a kezesé,aki csalással vette rá a barátomat a hitel felvételére azzal hogy annak részleteit majd ő fizeti.Erről egyébként jogerős bírósági ítélet van de a végrehajtást ez nem befolyásolja.Tehát fizetni kell mert egyébként a barátom házát elárverezik.Viszont mivel segítőkész ember vagyok de róbert bácsi nem,ezért szerettem volna a bankkal úgy megegyezni, hogy a jelzálogjog hozzám kerüljön így a pénzem egy részéhez idővel hozzájuthattam volna.Nem vagyok jogvégzett ember ezért kérek segítséget hátha van valami buktatója az általam kitalált megoldásnak.Látom azonban hogy darázsfészekbe nyúltam,hiszen még a jogászok között is komoly vitát váltottak ki az általam felvetettek.Mindenkinek köszönöm a válaszát és ha esetleg valakinek az új információk birtokában van ötlete hogy milyen formában tudnánk megoldani az ügye azt előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2012.11.17. 10:34

Szerintem álljunk le. A kérdést feltevőt nem érdekli a kérdés feltevésére adott válasz. Egyszer nem szólt hozzá.
Mi jogászok elmerültünk a témában. Ez már hasznos volt.

guba" # 2012.11.17. 09:49

Hétfőn az irodán, mert itthon nincs mikrofonom, de csetelni tudunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:45

„Nem éppen.”
Mi nem éppen? Azt ismételted meg, amit leírtam.

Az nem neked szólt. :) Csak sokáig írtam, addire közbejött a te posztod is.

OFF
Fel tudsz lépni a Talkra?
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:44

Engedményezéssel elvileg meg tudná.

Amúgy ezzel a tényállással igazad van: a kérdező a bal fülével vakarja a jobb fülét, úgy, hogy a karját a háta mögött, alulról felfelé nyújtja keresztbe. Ha meg akarja "menteni" a lakást, vegye meg. Ha az árverést megvárja, akkor még olcsó is lesz.

guba" # 2012.11.17. 09:42

Nem éppen.

Mi nem éppen? Azt ismételted meg, amit leírtam.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.17. 09:41

Egy lakás jelzálogáról van szó.

Az örökösök nem akarják tovább fizetni a törlesztést, sőt az eddigi elmaradásokat sem akarják megfizetni, a kérdező pedig meg akarja menteni a lakást.

Ha már megoldást keresünk, meg is lehetne vásárolni adásvétel útján.

Nem tudom elfogadni, hogy magánszemély egy bank jelzálogjogát meg tudja szerezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:33

A követelés biztosítékai ilyenkor fennmaradnak, amennyiben a követelés a teljesítő harmadik személyre átszáll, vagy e harmadik személy a kötelezettől megtérítést követelhet.

Az ott feltételes mellékmondat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 09:31

Nem éppen. Semmi akadálya ugyanis, hogy átvállalja a tartozást, akár visszterhesen is. Nem kell hozzá semmiféle engedély, nem kell hozzá pénzintézetnek lennie. Sőt ahhoz sem kell engedély, hogy a bank engedményezzen rád egy követelést. (Más kérdés, hogy szóba sem áll veled, ennek azonban nem jogi oka van, hanem üzletpolitikai.)

A tartozásátvállalás pedig nem felel meg a kérdezőnek, mert azzal, hogy a tartozásátvállaló kifizeti az adós helyett a követelést, az meg is szűnik - és a jelzálog is. (Vagyis nincs minek átszállnia.)

Egyébként igenis megoldható az elképzelt ügylet is, bár kissé körülményesen.
A kérdező visszterhesen vállalja át a tartozást, és az így keletkezett követelését jelzálogjoggal biztosítja. A bank jelzálogjogát törlik, az övét bejegyzik. Még a ranghely is ugyanaz lehet egy ranghelyfenntartással.

Mi volt még a kérdés? Hogy mibe kerül. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, általában az ügyleti érték meghatározott hányada. A jelzálogjog bejegyzésének szolgáltatási díja 12 600,- Ft.

Apropó: miért jobb az valakinek, ha a kérdezőnek tartozik a bank helyett?

guba" # 2012.11.17. 09:20

A lényeg az - amit pont nem írt a kérdező - hogy lejárt tartozásról van-e szó. Ebben az esetben ui. nem tartozásátvállalás, hanem 3. személy részéről való teljesítésnek kell minősíteni. Ahhoz pedig ebben az esetben nem kell a jogosultnak az engedélye és még kevésbé lesz hitelintézeti tevékenység. Hogy a zálogjog átszáll-e az (2) bekezdésben foglaltaktól függ ebben az esetben.

286. § (1) A jogosult a harmadik személy részéről felajánlott teljesítést is köteles elfogadni, ha ehhez a kötelezett hozzájárult, és a szolgáltatás nincs személyhez kötve, illetőleg nem igényel olyan szakértelmet vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek törvényes érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék.

(2) A követelés biztosítékai ilyenkor fennmaradnak, amennyiben a követelés a teljesítő harmadik személyre átszáll, vagy e harmadik személy a kötelezettől megtérítést követelhet.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.11.17. 08:53

Sóhajt. Mivel 3. személyről van szó, nem feltétlenül a kifizetés eredménye a lényeg, hanem az azt biztosító további követelés.

Okos kérdés volt, és okos választ kapott elsőre.

Dr.Attika # 2012.11.17. 08:22

Ezek szerint egyezően szubszumáltunk. Kérdés, hogy a kérdező ezt megérti-e. Ha ő nem is, de a meghatalmazott ügyvédje bizonyosan.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 07:49

Illetve éppen az engedményezéssel szállna át. De abban igazad van, hogy a kérező által vázolt ügylet nem engedményezés, hanem tartozásátvállalás. Azzal pedig a jelzáloggal biztosított követelés, és vele a jelzálog is, megszűnik.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.17. 07:45

Egy baj van. Nem száll át a követelés. Tévesen szubszumáltál.