BT elleni végrehajtás kültag adóssága miatt


gerbera317 # 2012.11.25. 18:38

A társasági szerződés felmondását a végrehajtó kezdeményezheti ezek szerint?” - Nem. A végrehajtást kérő élhet a rendes felmondás jogával az adós cégtag helyett a végrehajtó felhívására. A felmondás akkor érvényes, ha a végrehajtást kérő a felmondást tartalmazó nyilatkozatát a végrehajtónak átadta, és a végrehajtó azt a gazdasági társaságnak megküldte. Ezzel egyidejűleg a végrehajtó lefoglalja az adósnak a társasággal szemben a tagsági jogviszony megszűnése miatt fennálló követelését. Ha a végrehajtó a felmondó nyilatkozatot esetleg nem küldte meg a társaságnak, akkor a semmit foglalta le.

A társasággal kapcsolatban semmilyen egyéb értesítés nem érkezett” - Nem is kellett érkeznie. A végrehajtás nem a társaság ellen, hanem az adós ellen folyik.

Ez így aránytalannak tűnik” - Ami jár a felmondó beltagnak, az jár. De neki nem fizethető ki, csakis a végrehajtónak.

Mire kell ilyenkor felkészülni?” - Vissza kell igazolni a végrehajtónak a követelés lefoglalását, hogy azt a társaság elismeri-e vagy sem, és miért. Adott esetben, el nem ismerés esetén, a végrehajtást kérő pert indíthat a társasággal szemben. Ha nem történt meg a szabályszerű felmondás, az is ebben a perben tisztázható.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.23. 18:08

Ha ez az egy kültag volt, és eltelik 6 hónap a felmondástól úgy, hogy nem pótoljátok a kültagot, akkor bizony megszűnik a társaság.
A kültagot az elszámolás folytán megillető összegnek nem sok köze van a törzsbetétje névértékéhez. (Tkp. csak annyi, hogy annak az összes betét névértékéhez viszonyított arányában részesül a vagyonból.)

vpet # 2012.11.22. 22:19

Kedves ÓbudaFan, köszönöm szépen a választ.

A társasági szerződés felmondását a végrehajtó kezdeményezheti ezek szerint?

Az első pánik után a levél átvételekor a kérdés csak kis részben bizonyult vaklármának: a végrehajtó nem ingóságokat lefoglalni akar, hanem vélelmezi, hogy a BT-nek "követelése áll fent adóssal szemben, illetve az adóssal olyan szerződést kötött, melyből később követelése keletkezik", és tájékoztat a levélben, hogy emiatt "Adósnak a BT-vel szembeni, a tagsági jogviszony megszűnése miatti követelését lefoglalom x Ft erejéig".

Az x Ft kb 300 ezer, a kültag BT-ben lévő része 5 ezer forint volt alapításkor. Ez így aránytalannak tűnik...

A társasággal kapcsolatban semmilyen egyéb értesítés nem érkezett, feltételezem, hogy ha kényszermegszüntetés lenne folyamatban pl, cégbíróságtól erről valamiféle értesítésnek kellene érkeznie, nem?

Mire kell ilyenkor felkészülni?

Köszönöm.

ObudaFan # 2012.11.20. 21:38

A kültag tartozása miatt a társasági szerződés mondható fel, és a végrehajtást kérő a kültagra eső cégvagyon kiadását követelheti.

gerbera317 # 2012.11.20. 21:25

A rossz kérdésnek általában a fele nem szokott igaz lenni. Na, ebből meg egyetlen szó sem igaz.

Nézd meg újra a végrehajtótól kapott iratot, és tedd fel a kérdést újra!

vpet # 2012.11.17. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi helyzet kapcsán szeretnék tanácsot, véleményüket kérni.

Egy BT kültagjának adósságai (kb. 800E Ft) miatt indult végrehajtási eljárásban a végrehajtó a BT-t, illetve annak beltagját is megkereste a tartozások behajtása okán. A kültagnak a BT-ben 5 ezer forint névértékű tulajdona van, a BT-t 1997-ben alapították.

Az eljárás most ott tart, hogy a beltag értesítést kapott a végrehajtótól az ingatlanában tervezett foglalásról.

Az lenne a kérdés, hogy van-e joga a végrehajtónak lefoglalni a beltag ingó- vagy ingatlanvagyonát a kültag tartozásai miatt, és ha igen, függően-e a kültag betétjének értékétől, vagy korlátozás nélkül?

Az ingatlanon egyébként hitel miatt is van bejegyzett jelzálog.

Köszönöm szépen előre is a válaszokat.

Péter