Végrehajtás szünetelése / felfüggesztése


gerbera317 # 2020.05.25. 11:42

a felfüggesztés időtartamára jár a végrehajtónak jutalék?
Milyen felfüggesztés? Te írod, hogy az eljárás "szünetel". Egyébként jár.
kinek kell megfizetnie, az adósnak, vagy a végrehajtást kérőnek?
Az adósnak. És nem "felé"!

manócska66 # 2020.05.25. 12:11

gerbera317 Köszönöm válaszát.
Miért jár a jutalék?
Az ügy lezárásakor felmerülő munkadíjat elfogadhatónak tartanám, de a behajtási jutalék mögött nincs érdemi munka.

gerbera317 # 2020.05.25. 12:33

Ha nincs a végrehajtó, te soha nem fizetted volna meg a tartozásodat, sem részletekben, sem egyösszegben. Ezt a hajlandóságot a végrehajtó kényszerítette ki belőled. Hát ezért.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.25. 13:14

+1

gerbera317 # 2020.05.27. 12:15

Ergo a kezhezviteltol szamitott harom honapos felmondasi ido letelte utan az ados munkahelye megszunik.
Ennek nincs jelentősége. Illetve, nem ennek van jelentősége.
A felfüggesztés természetéről: 50. § (1) A bíróság a végrehajtást valamennyi vagy azon végrehajtási cselekményre kiterjedő hatállyal függeszti fel, amely a felfüggesztés okára és céljára figyelemmel feltétlenül szükséges. Tehát a felfüggesztés lényege az, hogy ne történhessen olyan további végrehajtási cselekmény, aminek a következtében az adott esetben az eredeti állapot helyreállítása nem, vagy csak aránytalanul nagy erőforrásokat felemésztve állítható helyre. Nem tudom, egy felmondott tagsági jogviszonyt mennyire bonyolult helyreállítani, de ennek a bonyolultságnak a figyelembe vételével kell értelmezni a felfüggesztő intézkedés felmondási idő megszakadására gyakorolt hatását. Mert hogy ennyire részletesen ez nincs szabályozva, abban biztos vagyok.
A kérdés tehát, hogy 1) a felmondásról tud-e a cégbíróság, és 2) a bt. visszaigazolta-e az adós
tagsági jogviszonyának megszűnése miatt keletkező követelésének lefoglalását a végrehajtónak.
A 2) annyira nem lényeges, mert az a végrehajtást megszüntetése iránti per kimenetelétől függően bármikor pótolható, vagy pedig éppen okafogyottá válik. Az 1) a fontosabb. Ha a cégbíróság még nem tud a felmondásról, az a jobbik, hiszen ha a per kimenetelétől függően okafogyottá válik a felmondás, akkor elég a a vh-kérőnek nyilatkoznia, hogy eláll a felmondástól, és a végrehajtónak is vissza kell vonnia a foglalást. De okafogyottság esetén egyik sem fogja firtatni, hogy a bt. miért nem tette meg a szükséges intézkedéseket a tagsági jogviszony felmondásával kapcsolatosan. Ha viszont az ítélet rendelkezése szerint a végrehajtást folytatni kell, akkor ezt azonnal pótolni kell.
Ha a felmondást a bt. bejelentette a cégbíróságnak, és a tagsági jogviszony helyreállítása nem, vagy csak nehezen lehetséges, akkor érdemes a felfüggesztést bejelenteni a cégbírósághoz is. Aztán vagy benyelik, vagy nem. Hajlok rá, hogy inkább benyelik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 13:42

Te tényleg értetted, gerbera317? Irigyellek...

gerbera317 # 2020.05.27. 14:50

@kbs
Értettem. Ezt. Kivételesen. :-)
@vegzi877
Ugyanarról beszélünk, csak te nem érted. Gyakorlatilag azt javasoltam, hogy a felmondást ne jelentse be a bt. a cégbíróságnak, és a követelés-lefoglalást se igazolja vissza a per végéig, mert annak úgysem lesz jogkövetkezménye, ha a végrehajtást az ítélet megszünteti. Ha pedig nem szüntetik meg a végrehajtást, akkor szélsebesen lehet (sőt, kell!) ezeket pótolni.
Amit az "u.i."-ban írsz, az enyhén fogalmazva is f@xsá§, mert a felmondásból keletkező követelés és a cégbírsóági bejegyzés között nincs semmilyen összefüggés. (De legalább az kiderül belőle, hogy a cégbíróság tud a felmondásról, és a foglalást is visszaigazolta a bt.).

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 15:35

Kapisgálom... :) A bt. felszámolás alá került, mire a tag kilépett és az elszámolásra tekintettel bejelentkezett hitelezőnek?
Sz@rt nem ér, h-ba fogják sorolni.

gerbera317 # 2020.05.28. 07:27

Elűnt a kérdező, úgyhogy nem tudom újra megnézni a kérdését. De a következőről van (volt) szó:
Ha az adósnak van egy kft-ben üzletrésze, akkor a végrehajtó azt lefoglalja, árverésen értékesíti (Vht. 132. §).
Ha az adós bt-tag, más az eljárás menete, és a 132/A. § szerint kell eljárni. Eszerint a vh-kérő az adós nevében és helyett felmondhatja az adós tagsági jogviszonyát a bt-ben. Az így kilépő tagnak elméletileg követelése keletkezik a bt-vel szemben, amit a végrehajtó a követelés-lefoglalás szabályai szerint azonnal le is lefoglal.
Itt is ez történt. Annyi csavar van a dologban, hogy a felmondást követően a végrehajtást felfüggesztették. A kérdés pedig az, hogy ezzel a felmondás határideje megszakad-e. Erre válaszoltam, hogy nincs ez annyira agyonszabályozva, hogy rá lehesse vágni igen vagy nem. Ellenben meg lehet trükközni, vagy utólag meg lehet kreatívan magyarázni, éppen a szabályozatlanságra hivatkozva. És erre azért van (lehet) szükség, mert ha a vh-per az adósnak kedvez, akkor egy lefoglalt kft. esetében a foglalás feloldásával helyreáll az eredeti állapot. Viszont a bt. esetében a felmondott tagsági jogviszony nem áll helyre azzal, hogy "ja, akkor most visszavonom a felmondást" (v.ö.: a halálos ítéletet vissza lehet vonni, de ha már végrehajtották, kivégzettet már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet feltámasztani).

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.28. 07:41

Köszönöm!

Zoltan725 # 2020.06.02. 11:28

Üdvözlök mindenkit.A problémám a következő lenne.Mkk Zrt-hez került az ügyem.Elkezdtünk velük egyezkedni aminek nem lett jó fejleménye.Természetesen tudok fizetni és akarok is.A gondom ezzel az,hogy végrehajtón keresztül kell utalni nekik.Mivel végrehajtást a bíróság jóvá hagyta közölték velem,hogy ők nem tudják vissza vonni/szüneteltetni a végrehajtást.Áprilisban olyan levelet küldtek,hogy türelmemet kérik az elbíráláshoz.Eközben a bíróság ugye jóvá is hagyta a végrehajtást.Majd jött az egyoldalú egyeszség,hogy 97 havi részletet állapítottak meg és végrehajtón keresztül fizethetek.Telefonon is közölték,hogy ők nem tudnak velem szerződést kötni kössek a végrehajtóval a fent említett határidőre.Én ki akarom hagyni ebből a végrehajtót mindenképpen,mert az hatalmas terhet tenne rám.Van e valakinek ötlete/tanácsa miként oldható az meg,hogy közvetlen az Mkk Zrt-nek utalhassam a havi részleteket?Esetleg kérelem vagy más módja van ennek?Hozzá teszem a végrehajtói iroda sem értette ezt a fajta megállapodást mert ez nem így szokott történni.Többször jeleztem az Mkk felé,hogy tudok fizetni és akarok is.A végrehajtói irodánál azt javasolták vegyem fel az Mkk-val a kapcsolatot,de sajnos válaszra sem méltatnak.Válaszokat tanácsokat előre is köszönom.Üdv.

gerbera317 # 2020.06.02. 12:30

Nem az ügyed került az MKK-hoz, hanem a tartozásod.
A végrehajtást a bíróság nem jóváhagyja, hanem elrendeli. Kérelemre. A végrehajtást kérő kérelmére. Onnantól már nem lehet kihagyni a végrehajtót.
Elkezdtünk velük egyezkedni aminek nem lett jó fejleménye
A követeléskezelővel nem "egyezkedni" kell. Lehet tenni korrekt ajánlatot, teljesítéssel egyidejűleg, de egyezkedésnek (= alkudozás) nincs helye.
Annak viszont semmi akadálya, hogy közvetlenül az MKK-nak fizess. Feltéve, hogy ő így rendelkezett. Mert ha nem, akkor nem a részletfizetési megállapodásban (még csak véletlenül sem szerződés!) foglaltak szerint teljesítesz, és ez felmondást (mármint a részletfizetését) eredményezhet.
Nincs ötlet, nincs javaslat. Ezt buktad.