Vht. 55.§ (1) alk. határidő


BataG # 2014.04.16. 11:16

Azért kérdeztem, mert - egy konkrét esetben - a felülvizsgálati ítélet végrehajtást elrendelő bírósághoz való beérkezését követően kb. 3/4 évvel később került sor a végrehajtás megszüntetésére, szerintem hivatalból észlelve a végrehajtandó határozat (másodfokú ítélet) hatályon kívül helyezését.

Kérdés számomra az, hogy ez jelent-e mulasztást a bíróság részéről ? (Ha áprilisban érkezik be a hatályon kívül helyező felülvizsg. ítélet a végrehajtást elrendelő bírósághoz, és az (igaz hivatalból) csak januárban szünteti meg a végrehajtást, felmerül a kérdés, mulasztott-e, késlekedett-e jogsértően ? (Felek nem kérték a felülvizsg. ítélet alapján a végrahajtás megszüntetését, korlátozását.)

Választ köszönöm.

gerbera317 # 2014.04.16. 11:02

Az elrendelő bíróság (hatóság) nem észleli hivatalból, hogy a végrehajtandó határozatot megváltoztatták vagy hatályon kívül helyezték. Azt észleltetni kell vele, tehát az 56. § (1) szerinti intézkedés kérelemre történik. Annak kell kérnie, akinek ahhoz érdeke fűződik, jellemzően az adósnak. A kérelem nincs határidőhöz kötve, de a késedelmes kérelmezéshez fűződő károk és költségek - szeirntem - a Ptk. 1:4. § (2) szerint minősülnek.

BataG # 2014.04.16. 10:42

Azt szeretném kérdezni, hogy a végrehajtást elrendelő bíróságnak van-e jogszabály alapján megállapítható határideje arra, hogy a Vht. 56.§ (1) -ben említett megállapítást megtegye, s hogy a Vht. 56.§ (1) -ben említett jogkövetkezményt levonja ? (pl. hogy közokirat alapján megállapítsa, hogy a végrehajtandó határozatot jogerős határozat hatályon kívül helyezte, s hogy arra tekintettel a végrehajtást megszüntesse, vagy korlátozza). Ha igen, mi az a jogszabályhely ?

A kérdés oka: kiváncsi vagyok, hogy ha a végrehajtás elrendeléséhez alapul szolgált jogerős ítéletet (annak egy részét) felülvizsgálati ítélet hatályon kívül helyezi, akkor a volt jogerős ítéletre (egy részére) tekintettel elrendelt végrehajtás megszüntetésére, korlátozására mennyi ideje van a bíróságnak, ha van erre határidő, s hogy azt mely jogszab. határozza meg.

Hatályos felülvizsgálati ítélet hatályon kívül helyező rendelkezése esetén a végrehajtást elrendelő bíróság Vht. 56.§ (1) -ből (szerintem) kiolvasható (megállapítási) kötelezettsége (hogy a hatályon kívül helyezést észlelje, konstatálja) lehet-e vitás? Azt próbálom kérdezni, hogy felülvizsgálati ítélet esetében szükséges-e a végrehajtást elrendelő bíróság 'megállapítása', vagy a felülvizsgálati ítélet rendelkezését eleve már annak kell tekinteni, s ezért a felülvizsgálati ítélet beérkezése (végrehajtást elrendelő bíróságra érkezése) indít esetleg bármilyen határidőt a megszüntetésre, korlátozásra? (???)

Érdemi válaszokat köszönöm.

((( „Vht. 56. § (1) A végrehajtást elrendelő bíróság végzéssel megszünteti, illetőleg korlátozza a végrehajtást, ha közokirat alapján megállapította, hogy a végrehajtandó határozatot jogerős határozat hatályon kívül helyezte, illetőleg megváltoztatta. A bíróság a végrehajtást megszüntető végzésében arról is rendelkezik, hogy ki viseli a végrehajtási költséget.”)))