A kormány szétcsap a végrehajtók között


gerbera317 # 2014.10.25. 09:00

Majd ha a végrehajtók újra visszakerülnek a bíróságok alárendeltségébe

A végrehajtás így is a bíróság felügyelete alatt áll, ld. a végrehajtási kifogás intézményét, ahol mégiscsak jogvégzett titkárok bírálják el a kifogásokat. Az nem igaz, hogy a bíróság részrehajló a végrehajtókkal szemben, mint ahogy az sem, hogy a titkároknak anyagi érdekük fűződne a részrehajláshoz. Egész' egyszerűen arról van szó, hogy ami nem vagy nem lényegesen jogsértő, arról nem lehet megállapítani, hogy az.

Dr. Bokros, amit te az árverés helyszínének megváltoztatásáról írsz, valószínűleg nem igaz, de legalább rosszul emlékszel, vagy csak hallomásból ismered az esetet. Vagy ha mégis igaz, és veled történt, akkor kérdem én, hol voltál te, a jogvégzett ügyvéd, hogy megtámadd a végrehajtó intézkedését? Ugyammá... És hogyan emlegetheted árveréssel kapcsolatosan az uzsorást, hát hogy jön ez ide? Meg a kótyavetyéért felszámított jutalékot? Meg a lepacsizást? Ilyen minőségű tényfoszlányokkal nem a jogvégzett hozzászólók szoktak előrukkolni ezen a fórumon. Ejnyemá'. Akkor már inkább zachdr, aki legalább nem dobálózik ilyen gyerekesen eccerű dolgokkal...

Simon.simon # 2014.10.25. 12:09

Gerbera317 neked van jogi végzettséged? Remélem nincs.

Jónás Ferenc # 2014.10.25. 12:18

Szerintem nincs jogi végzettsége, de ez nem számít, mert Ő mindent tud mindenről. Ő az, aki nem hiszi el azt a szomorú tényt, hogy a rendszer rosszul működik és a végrehajtók csalnak. Én egy végrehajtó mellett dolgoztam „feketén”. Az amit dr. Bokros ír az csak a legszolidabb valóság azokból az esetekből amelyeket láttam. A végrehajtók nemhogy nem követték a jogszabályi előírásokat, hanem szándékosan megszegték azokat és kiszolgáltak ezzel bizonyos érdekköröket. Bűnözés. Ennyi. Kár lenne ezt tagadni és kár lenne azt mondani, Kedves Gerbera317, hogy ma Magyarországon több ezer ember hazudik. Az ügyvédek pedig nem lépnek fel e tekintetben mivel nem éri meg a fáradságot, hogy Ők az igazság bajnokai legyenek inkább foglalkoznak mással, amiből esetleg megélnek, merthogy a végrehajtás felfüggesztése, megtámadása tárgyában indított perekből az ügyvédeknek felkophatna az álla.

Simon.simon # 2014.10.25. 12:20

Én nem értem miért fáj gerberának, hogy a végrehajtók legyenek jogászok. Valamit tenni kell. Valamit tenni kell ami változást hoz és úgy látom ez az egyik legkézenfekvőbb. A jogászok külön nyelvet beszélnek egymással. Lehetetlen, hogy egy végrehajtó, akinek nincs jogi végzettsége ugyanazt a nyelvet beszélje, mint egy jog végzett ember. Ez lehetetlen. Az egyetemek tematikája is úgy épül fel hogy a jogászok szakemberek legyenek, ami a végrehajtókról nem mondható el általában. EZZEL PERSZE NEM AZT AKAROM MONDANI, hogy ne lenne olyan végrehajtó aki ne értene a munkájához jobban, mint egyes jogászok, de egészen biztos, hogy a végrehajtók nagy többségénél egy mezei jogász képzettségű friss diplomás többet tud a jogokról és kötelezettségekről és a vonatkozó jogszabályokról, mint a végrehajtók nagy többsége.

Krizmanics Tibor # 2014.10.25. 12:21

A végrehajtói közösség minőségi emelését a legegyszerűbb eszközökkel kell emelni. A legegyszerűbb az iskolai végzettség megkötése. Az, hogy ez egyeseknek nem tetszik nem a jogászok problémája… senki sincs elzárva attól, hogy tanuljon és elvégezzen egy jogi egyetemet és felelős beosztásban dolgozzon.

Krizmanics Tibor # 2014.10.25. 12:24

Na szóval a végrehajtói szakma minőségi emelését a legegyszerűbb eszközökkel kell véghezvinni. A legegyszerűbb az iskolai végzettség megkötése és a szakember képzés. Már fogalmazni is elfelejtek amikor ilyen sületlenségeket olvasok, mint amiket gerbera317 ír. Gerbera te hogyan képzeled el a változást?

Krizmanics Tibor # 2014.10.25. 12:30

Ne haragudjatok én idősebb vagyok és nem sűrűn használok ilyen forumokat... én még anno írógéppel dolgoztam... és támogatom azt, hogy a végrehajtók igenis legyenek jogászok.

Toto Loto # 2014.10.25. 12:32

De tényleg srácok… úgy teszünk mintha a végrehajtóság szakmunka lenne vagyis bárkiből lehet végrehajtó, aki nagyjából megtanulja a végrehajtási törvényt és ennyi. A kőműves betonoz, a végrehajtó pedig árverez. Döbbenet, hogy ezzel egyesek egyetértenek.

bokros # 2014.10.25. 14:26

gerbera316
Ha lett volna bármi esélyem megléptem volna, de ott álltam egy lefosztott Hyundai Gallopper mellett és nepperek a "hol a verda M... bá'" köszönéssel érkeztek. Egyébként meg N.-n
mindenki tudja, hogy ki miben utazik.
Az autó uzsora miatt volt letéve, a tulaj meg pénzautomata feltörés miatt.
Az ügyről meg iratok, hangfelvételek az irodámban.
De mit is tudok vele kezdeni?
Megjegyzem, hogy a végrehajtási perekre és különösen a végrehajtók elleni perekre nem lenne szükség, ha a végrehajtók szépen VISSZAkerülnének a bíróságok alárendeltségébe.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.25. 15:34

Nem haragszunk, Tibor.
De gerbera kifejezetten logikusan és méltányolhatóan érvelt.
Amúgy sem nagyon mondta senki, hogy a jogi végzettség kötelezővé tétele ártana - csak azt, hogy egyrészt egyáltalán nem akkora a baj, mint ahogy azt a kampány festi, másrészt azt, hogy a valóban meglévő visszásságokat a jogi végzettség előírása nem fogja megszüntetni. Ha csak nem gondoljuk azt, hogy a jogászok között kevesebb a lusta, a felelőtlen és a becstelen ember, mint a népesség más rétegeiben.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.25. 15:41

Megjegyzem, hogy a végrehajtási perekre és különösen a végrehajtók elleni perekre nem lenne szükség, ha a végrehajtók szépen VISSZAkerülnének a bíróságok alárendeltségébe.
Szerintem egyik fél számára sem lenne jó, ha a végrehajtás megszüntetéséről, korlátozásáról, egyes lefoglalt vagyontárgyak tulajdonjogáról nem peres eljárásban döntenének. Megkockáztatom, hogy egy ilyen megoldás alaptörvényellenes is lenne.
Item a végrehajtókkal szembeni perek. (Nyilván az államigazgatási hatáskörben eljárva okozott károk megtérítése iránti perekre gondolsz, és nem azokra, amelyekben a végrehajtó magánszemélyként fél, pláne nem azokra, amelyekben vádlott.)

De mit is tudok vele kezdeni?
Azonnal fel kellett volna jelenteni. Több értelme van, mint azt követelni tőle, hogy végezze el a jogi egyetemet.

gerbera317 # 2014.10.25. 19:41

@Dr. Bokros

a végrehajtási perekre és különösen a végrehajtók elleni perekre nem lenne szükség, ha...

Ugye itt nem a Pp. XXV. fejezete szerinti végrehajtási perekre gondolsz, úgymint végrehajtás megszüntetése és korlátozása iránti per, igényper, foglalás tűrése iránti per, követelés behajtása iránti per, végrehajtási eljárásba történő bekapcsolódás engedélyezése iránti per? Merthogy ezek egyikét sem a végrehajtó ellen kell megindítani.
A kártérítési per az más. Ott már volt egy marasztaló határozattal végződő végrehajtási kifogás, de ez egy doktor végrehajtóval is előfordulhat. Vagy büntetőper? Az is folyhat doktor végrehajtó ellen, amiben legutóbb a doktor végrehajtót felmentették. De a nem doktor végrehajtót is ugyanúgy felmenthetik, merthogy ez sem végzettség kérdése.
Senki nem tagadja, hogy a jogvégzettség kötelezővé tétele csak használni fog ennek a szakmának. Az viszont erősen elgondolkodtató, egyesek miért az államosításban látják a megoldást, amikor 1994-ig bebizonyosodott, hogy az nem működik. Vagy most tán más szelek fújnak, és most már működne? Aligha. Meg lehet nézni a törvényszéki végrehajtók felszereltségét. Nem beszélve a bíróságokról, akik olyan szegények, mint a templom egere. Gondolod, azon a színvonalon lehet végrehajtani? Hát próbálnál csak meg olyan körülmények között ügyvédkedni: nem igazán sikerülne. Ejnyemá...

zachdr # 2014.10.26. 07:34

A "templom egere" szintű bíróságok viszonylatában valóban elgondolkodtató, hogy az egész Kúriának a költségvetése nem éri el az az összeget, mint amennyi magának a Végrehajtói Kamarának a költségvetése????!!!!!!
Valóban...nem minden bíróság engedhet meg magának 1,5 Milliárdos (!!!!!)"informatikai fejlesztést"...ha hinni lehet a kamaari adatoknak...az 50milliós bulizást, ami a mai napig nem derült ki hogy közgyűlés volt-e vagy sem, ne is beszéljünk...Ezek mellett valóban a "templom egerei" a bíróságok.....


zachariasdr

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.26. 07:57

A kamara országos elnöke pont egy jogász. Hoppá!

zachdr # 2014.10.26. 08:45
KBS--
  • le is mondott...hoppá...:P :)))

zachariasdr

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.26. 09:41

És?
Arról társalgunk, hogy a jogi végzettség előírása megoldja-e a problémákat. Magad szolgáltattad a bizonyítékot arra, hogy aligha.

gerbera317 # 2014.10.26. 14:30

Éppenséggel az új elnök is doktor. És egy közelmúltbéli ítélet szerint még csak nem is bűnöző.
A másfél milliárdos informatikai fejlesztés éppen arra kellett, hogy ne balkáni színvonalon kelljen végrehajtani. A PKKB-ról a mai napig jönnek ki 2010. előtt jogerőre emelkedett fizetési meghagyások nyomán elrendelt végrehajtások. Ugyanez a közjegyzőtől 1 héten belül ér az illetékes végrehajtóhoz, aki - ha akarja - kb. 6 percen belül majdnem mindent, 1 héten belül pedig mindent tud az adósról - már persze olyasmik, amik központilag felkutathatók. És ez csak egyetlen példa volt a sok fejlesztésre. Erre sajnálod a másféli milliárdot, zachdr? Ez olyan, mintha az egészségügytől sajnálnál ugyanennyit. Ugye, milyen ostobán hangzik? Úgy a.
Megjegyzem, ennek semmmi köze a doktorsághoz. Akad dr. végrehajtó, aki még mindig papíralapon levelezget az ügyfeleivel meg a többi végrehajtóval (a VIEKR-ről van szó), akikkel csak az elektronikus levelezés megengedett, illetve csak ahhoz fűződik jogkövetkezmény, és akad olyan nem dr. végrehajtó, aki élen jár az informatikai fejlesztések előnyeinek a kiaknázásában. Éppenséggel akad mechanikus írógéppel dolgozó dr. ügyvéd is.
Továbbra sem vitatom, nem fog ártani a doktorság a végrehajtóknak, csak az érveitek, azok olyan... olyan... ehhh, hagyjuk...

Sherlock # 2014.10.27. 13:04

Szerintem sem a jogi végzettség a lényeg egy végrehajtónál, sőt, talán királyabb lenne, ha célirányos képzésük lenne, mint pl. a felszámolóknál; ahol a 3-4 alkalmazandó jogterületen kívül ügyvitelt, a szükséges adatbázisok készségszintű használatát, ügyfél-kommunikációt, stb. tanulnák - megkockáztatom hasznosabb lenne. Az hogy melyik végrehajtó bugris, melyik nem, az szintén nem végzettségfüggő.

A vh-cselekmények kb. ugyanazok egy 20 milliós és egy 300 ezres végrehajtásnál is; azon kéne változtatni, hogy a nem-lelkiismeretes végrehajtóknak a tökükre lépjenek (a kamara vagy akárki), ha a 300 ezres végrehajtásnál nem olyan lelkesek, mint ahol nagy lóvé áll majd a házhoz. És itt nyilván nem a jogszabálysértésre gondolok, hanem mikor a végrehajtó nem különösebben töri magát.

Sallay Viktor # 2014.10.27. 13:27

Itt a végén tényleg az lesz, hogy Végrehajtóképző Egyetem...

PEdig ennél sokkal kézenfekvőbb a már meglévő jogászainkat alkalmazni. Nem értem mi a bajotok ezzel.

gerbera317 # 2014.10.27. 13:46

Nem értem mi a bajotok ezzel.

Csak az, hogy nincs gyakorlatuk. Azt előbb meg kell szerezni, előbb jelöltként, majd helyettesként. De mire ezzel meglesznek, addigra a jelenlegi végrehajtónak is meglesz a szükséges végzettsége. Ezt tényleg ennyire nehéz végiggondolni?

Sallay Viktor # 2014.10.27. 13:56

"végrehajtónak is meglesz a szükséges végzettsége"

Rendben van gerbera317, akkor konstatálom, hogy támogatod a javaslatot. A végrehajtók számára is előnyös ha elvégeznek egy jogi egyetemet az új generációnak pedig feltehetően ez már nem lesz probléma mivel már jelöltként is rendelkezniük kell jogi végzettséggel és ez így helyes hasonlóan az ügyvédjelöltekhez.

De bizonyára van kézzelfogható megoldási javaslatod gerbera317, hagyjuk most a felesleges lételméleti kérdések boncolgatását. Miben képzeled el a változást? Eddig még semmit sem írtál le, egyik szavaddal ütöd a másikat.

Takatsdr # 2014.10.27. 14:01

Na ja... az ügyvédeknek már jelöltködésük alatt is rendelkezniük kell jogi végzettséggel. A végrehajtóknál elég ha megvan a 8 általános. Aztán majdcsak megszerzik a szükséges végzettséget....

Tényleg beszéljünk már konkrétumokról... nem kell ez a "van jó végrehajtó és van rossz jogász" duma. Az ilyen elméleti kukacoskodások miatt nem haladunk. Radikális változás legyen. Szigorúbb szabályozás! Jogi végzettség! Minőségi változás! Hozzáértés! Le a maffiával. Sajnálom, hogy gerberának még nem volt élménye "maffia végrehajtással", de bizonyára az itt hozzászólók tévednek, sőt több száz magyar téved és csak gerberának van igaza. Remélem egyszer gerbera is áldozata lesz annak amiről beszélünk. Aztán megérti.

gerbera317 # 2014.10.27. 15:08

@Takatsdr

Ja, hogy szerinted én még nem láttam testközelből végrehajtót meg végrehajtást, meg azt a bizonyos maffiát? Hehehe. Kénytelen vagyok személyeskedni: A hozzászólásodból ítélve te még valóban nem láttál végrehajtást közelről, és a meglévő ismereteidet is városi legendákra alapozod. Ha tényleg ismernéd a végrehajtás jogszabályi hátterét, tudhatnád, hogy nincs lehetőség maffiázásra. Ajánlott irodalom: Vht. és társai. Lelőhelye pl. itt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?… (a társakat majd máskor)

@Sallay Viktor

egyik szavaddal ütöd a másikat.

Például?

ius latratus # 2014.10.27. 15:42

Már a topic neve is nevetséges. Nem csap szét, ahhoz tökösebb képviselők kellenének. Itt páran már ismerik az álláspontomat a dologról. Az ügyvédi kamarától a végrehajtói kb. mint Makó Jeruzsálemtől. Ott is két osztag harcol most a budapesti (vagy országos? -javítsatok ki) pozícióért, a végrehajtóknál is a sajtón keresztül üzenget a két klub egymásnak. Csak hát a végrehajtókra rászállt a szélsőjobbnak nevezett csürhe, s ezek érdekeit is kielégítendő kell valamit letenni az asztalra a lassan egyre nagyobb fejetlenséggel is megküzdeni kénytelen kormánynak.
Patyi Gergő ehhez még gyerek...
Az ügyvédekkel, mint példaképekkel vigyáznék, hiszen dolgoznak a mai napig olyan ügyvédek, akik csak azért ügyvédek, mert a rendszerváltás (ha-ha-ha) idején egy jogszabály-módosítás lehetővé tette egyeseknek, hogy ügyvédi talárt ölthessenek.
Mindegy, fejétől bűzlik a halacska, de hát tetszettek volna forradalmat csinálni...

Off

Ha máshogy nem, hát majd most megtanuljuk, hogy mi a káosz, hála az ügyvivő uraságnak, s mindjárt lesz itt fontosabb dolog is, mint hogy ki kerüljön be a vágyott szakmába.

On

Maris Laszló # 2014.10.27. 16:09

Az a lenyeg kedves rosta roland hogy te okos es tapasztalt ember vagy. Sokat hozzatettel a temahoz koszonjuk. Remeljuk hogy neked nincs jogi vegzettseged.