A kormány szétcsap a végrehajtók között


dr.badenberger # 2014.10.23. 14:15

Nézzétek csak, ebből mi igaz és mi nem?

„Jogi végzettség nélkül senki ne legyen bírósági végrehajtó – többek között ezt kívánja elérni Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki drasztikusan átszabná a végrehajtási rendszert.”

Fecsegő Tipegő # 2014.10.23. 14:22

Igen ezt már régóta mondják, de eddig még semmit sem tettek az ügy érdekében. Reméljük mihamarabb elfogadásra kerülnek a javaslatok és a végrehajtás minősége emelkedni fog, mert a mostani helyzet elszomorító. A végrehajtókat illető bevételeket és a végrehajtói rendszer egészét is újra kéne szabályozni, mert ez az egész végrehajtás kezd egy nagy misztikummá válni. Úgy kell szabályozni ezt az egészet, hogy mindenki számára megérthető legyen. Én biztos vagyok benne, hogy manapság még a jogászok sincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy végrehajtási eljárás során mit, hogyan kell csinálni és kinek milyen jogai illetve kötelezettségei vannak. Na hát a végrehajtókról ne is beszéljünk… Főleg úgy, hogy a végrehajtók között jelentős minőségi különbségek vannak, mely erősen sérti az adósok érdekét. Ha minden végrehajtó jogász lenne, akkor talán a rendszer egységesebbé válna és az adósok helyzete javulna.

Fecsegő Tipegő # 2014.10.23. 14:23

A hitelezőkről nem is beszélve!

dr. Táncosdoktor # 2014.10.23. 14:24

Patyi Gergely nyilatkozta:

„Ezzel nem tudok vitatkozni. A végrehajtást kérőnek az az érdeke, hogy minél gyorsabban és minél teljesebben térüljön meg a követelése. Ehhez képest a végrehajtók a törvényben szabályozott eljárási határidőket sem tartják be. További probléma, hogy nem tesznek eleget az ügyfélfogadási, nyitvatartási kötelezettségüknek, így gyakorlatilag elérhetetlenek az eljárási szereplők számára. A fokozatosság és arányosság elve is átgondolásra szorul, nem sértheti és korlátozhatja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséhez való jogát. Nagy összegű és jelzáloggal biztosított követelések végrehajtása során a fokozatosságnak nincs értelme, ugyanis az időmúlás az adós érdekeit is sérti. Problémát jelent az is, hogy a végrehajtást kérők követelését sok esetben „túlbiztosítják”, amivel jelentős többletköltséget okoznak a hitelezőknek.”

IGAZA VAN!!!

Krizmanics Tibor # 2014.10.23. 14:26

Na ezt alátámasztom! A mai világban elérni egy végrehajtót az maga a csoda! :((((((

Vh-ügyes # 2014.10.23. 14:27

úgy csinálnak mintha a végrehajtók nem értenének ahhoz amit csinálnak...
("az ujjam a holdra mutat, s az ostoba az ujjamat nézi...")

Talmács Gábor # 2014.10.23. 14:27

A végrehajtói kamara tagságának szakmai színvonalát emelni kell, jogi végzettséggel az anomáliák egy része is kiszűrhető lenne.DE CSAK EGY RÉSZE!

Ettől még nem fog megoldódni minden probléma. HALO!

Krizmanics Tibor # 2014.10.23. 14:29

Támogatom. Legyenek jogászok. Valamit tenni kell. Persze a jogászok is emberek, de úgy gondolom, hogy valamiféle szakmai változás azonnal érzékelhető lesz amint elfogadják ezeket a javaslatokat.

Takatsdr # 2014.10.23. 14:30

Nagyon igaz! A végrehajtók legyenek jogászok és legyen végre rend abban a káoszban, melyben a végrehajtók dolgoznak. Napjainkban a végrehajtási rendszer csak a végrehajtókat szolgálja! Hajrá végrehajtáskérők és hajrá adósok!

dr. Táncosdoktor # 2014.10.23. 14:32

Azt azért ne feledjük. Az adós önként is teljesíthet, a jogokkal és kötelezettségekkel mindenkinek tisztában kell lennie.

Takatsdr # 2014.10.23. 14:33

Ja… de mi a helyzet ha a végrehajtók sincsenek tisztában a saját jogaikkal…. Na akkor van a baj. Bárkiből lehet végrehajtó és ez baj. Egy végrehajtó legyen szakember. Egy végrehajtó legyen jogi szakember.

Csak egy Végrehajtó # 2014.10.23. 14:34

A valóság az, hogy a végrehajtás nem működik jól. A z adósok nem fizetnek, a hitelezők bebuknak a végrehajtók pedig mindenféleképpen jól járnak, melyet nem tartok helyesnek. Emiatt sokszor járnak el jogszabálysértően, mely a statisztikából nem mutatkozik meg. A végrehajtók nem feltétlenül követnek el egyértelmű jogsértést vagy bűncselekményt, ennél sokkal gyakoribbak az etikai és fegyelmi vétségek, melyekről senki sem tud és melyek nagy többségével a kamara sem törődik.

dr. Táncosdoktor # 2014.10.23. 14:36

A rosszul működő rendszer sajátossága, hogy a jogos és a jogtalan közötti határvonal elmosódik ezért lehet az, hogy egyes jogsértő eljárásokról nincs tudomásunk és sokszor a jogalkalmazónak is akként kell lavíroznia, hogy nem tudja amit éppen tesz az jogszabálynak megfelelő vagy éppen jogszabály ellenes. Változásra van szükség.

Juhász Ágnes # 2014.10.23. 14:38

Változást! Már rég meg kellett volna tenni. Ha vannak jogászaink akkor használjuk Őket! Legyen egységes a végrehajtói kar.

Sallay Viktor # 2014.10.23. 14:40

Történjen végre valami. Csapjanak szét a végrehajtók között. Ököllel ha lehet.

Köszönöm. :)

Egyjogász # 2014.10.23. 16:30

Tapasztalataim szerint nem attól jó és hatékony egy végrehajtó, hogy jogász. (Korábban a végrehajtó nem is jogászi szakma volt, a végrehajtók között elvétve volt egy-egy jogász.)

A "nyóckerben" meg jónéhány borsodi faluban rohadtul nem fogja érdekelni az adósokat, hogy a végrehajtó jogász, hogyilyen helyeken megtalálja valaki a hangot az adósokkal, nem jogi végzettség kell, hanem megfelelő fellépés.

Ilyen alapon akkor megkövetelhetnék minden rendőrtől is, hogy szerezzen jogi végzettséget.

gerbera317 # 2014.10.23. 18:33

A kormánynak nem érdeke, hogy szétverje a végrehajtást. A kormány érdeke a rend, márpedig az végrehajtók nélkül elképzelhetetlen. A végrehajtói kar lecserélése vagy továbbképzésre kötelezése egy távolabbi cél, de annyira nem sürgős. Már csak azért sem, mert az érintett végrehajtók jó része lassan végzős lesz a jogon, és mindenki csak nézni fog, hirtelen mennyi doctor iuris lett a szakmában anélkül, hogy személyi változás történt volna.
Az elmúlt időben az volt a fontos, hogy a közvélemény másra koncentráljon, ne a nagypolitikára, és a végrehajtás szervezete erre pont jó volt. Előbb meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot, majd bevezették a totális intézkedési tilalmat, amivel elérték, hogy a tehetetlen árverési vevők és végrehajtást kérők a "jogvégzetlen" végrehajtókat hibáztathassák, de a részletekbe be nem avatott adósok, akik a megváltást várták a törvénytől, szintén elégedetlenek maradhassanak, merthogy pl. a letiltás felfüggesztése kérelemhez kötött maradt, így megintcsak is a "jogvégzetlen" végrehajtó maradt az, aki mulasztott. De tessék csak észrevenni, mi történt: 1 hét sem telt el a legutóbbi választások óta, és a nyár közepén kihozott 38-as törvény hatályát máris korlátozták, szűkítették a védett adósok körét, nevezetesen a hitelkártyához vagy fizetési számlához kapcsolódó és az állami kamattámogatással nyújtott lakáscélú forint alapú kölcsönszerződések adósai máris nem olyan fontosak a kormány számára.
A kormánynak ugyanis nem érdeke, hogy a követelések behajthatatlanok maradjanak, az csak átmeneti jelleggel volt "fontos", de már nem az. A végrehajtás szétverése vagy államosítása legalább 1 de inkább 2 évre megbénítaná a követelések behajtását, így a kormánynak ez sem lehet az érdeke. Az az érdeke, hogy rend legyen, az meg amúgy is lesz, mert a végrehajtás szervezetén belül is régóta megvan már ez a törekvés, csak a jogszabályi háttér hiányzott hozzá. Hát most meglesz hozzá ez is.

zachdr # 2014.10.24. 05:37

T.egyjogász, fogalmad sincs róla eszerint, hogy ma mennyi jogterületet érint a végrehajtási jog, mint jogág, Ha tisztában lennél vele, vonítva csapkodnád az asztalt nemcsak a jogi végzettséghez, de akár jogi szakvizsgához kötöttség miatt! Volt szerencsétlenségem - képviselőként - találkozni úgy végrehajtóval, mind helyettessel. Kb olyan érzés volt mintha a szülészeten a portással akarnád megbeszélni születendő gyermeked ultrahang-leletét... ( tisztelet a kivételnek ) Azt kell hogy mondjam, jelentős különbség mutatkozott a "dr - előjelű" végrehajtók és a "mezeiek" között...Valóban elég speciális jogterület, ennyi erővel a közjegzőnek sem kellene jogi végzettség szerinted ???


zachariasdr

zachdr # 2014.10.24. 05:44

Kedves gerbera nagyon örülök hogy ennyire tisztában vagy a kormány szándékaival, de - pl. az államtitkári-minisztériumi nyilatkozatok alapján - én bizony arra következtetek, hogy elég sürgős kérdésnek tekintik a begyepesedett, géplakatosból avanzsált végrehajtók lecserélését. Én bizony támogatom a mihamarabbi rendcsinálást, mert az elmúlt évek másról sem szóltak csak a végrehajtói kamarán belüli véres leszámolásokról a koncért, a szakma zsebrevágásáról egy körnek,közben botrányosan tanulatlan vezetők nyilatkozgattak amíg a károsultak lent üvöltöztek a kamara épülete vagy a bíróság előtt...Nem hiszem a kormány ne akarná mihamarabb felszámolni ezeket az állapotokat...


zachariasdr

Egyjogász # 2014.10.24. 07:35

Szerintem a végrehajtók azt a néhány jogszabályt, amelyek a munkájuk elvégzéséhez kellettek, eddig is ismerték, jobban mint a jogászok.

Az meg, hogy valaki lelkiismeretes-e vagy trehány, rajta van-e az ügyeken, vagy lusta, mint a dög, becsületes-e vagy nem, nem azon múlik, hogy jogász-e.

Azért kíváncsi leszek, ha már minden végrehajtónak lesz jogi végzettsége, és akkor is ugyanazok a problémák lesznek, mint most, mit fognak kitalálni?
Javaslatom: minden végrehajtónak meg kell szerezni az agysebészi végzettséget is....:)

Vh-ügyes # 2014.10.24. 10:09

No, ezzel teljes mértékben egyet értek!

gerbera317 # 2014.10.24. 14:24

amíg a károsultak lent üvöltöztek a kamara épülete vagy a bíróság előtt

A fehér kéményseprőkre és hasonszőrű, kurucinfón szocializálódott társaikra gondolsz? Nos, azok akkor is ott fognak ordítozni, ha minden végrehajtó, de még a helyetteseik is doktorok lesznek, meglásd.

A te nicked is tartalmaz egy szakasznyi dr-t. Lehet hogy véletlen, de ha nem, az bizony gáz, mert azzal, amit itt előadtál, nem igazán győztél meg arról, hogy a lényegi oldaláról közelíted meg a kérdést.

bokros # 2014.10.24. 14:59

Majd ha a végrehajtók újra visszakerülnek a bíróságok alárendeltségébe akkor kezdődik a rend kialakítása.
A végrehajtási maffiával jelenleg szorosabb a kapcsolatuk, mint a bíróságokkal.
Pár éve voltam egy végrehajtáson, ahol a végrehajtó irodája előző napon tájékoztatott, hogy a gjmű. árverése nem a hirdetmény szerinti X.adós lakhelyén hanem a szomszédos megyében Y cím alatt lesz, ( ahova mint utólag informálisan kiderült X leadta az azon a címen lakó közismert uzsorás részére mielőtt előzetesbe került más ok miatt.)
Na mire kiérkeztünk a helyszínre az utcán álló gépjárműről csak a kerekek, ajtók és műszerfal illetve ülések hiányoztak.
Mindenki nagyot csodálkozott, hogy egy éjszaka alatt, hogy tudták a tolvajok így lefosztani.
Én azon csodálkoztam, hogy a végrehajtó honnan tudta, hogy hol az autó, hiszen az adóssal nem tudott beszélni. Meg azon is, hogy a hirdetményről- amit elvileg a végrehajtást kérők részére postáztak ki- az utolsó pillanatban honnan tudott ennyi ember ( az írásbeli hirdetményt nem módosították)
Honnan tudták, hogy a kocsit majd emelni kell a trélerre, mert nem lesz kereke,de erre már felkészülve jöttek.
Lepacsiztak a végrehajtóval árvereztek, kavicsokért megvették a gépet, a végrehajtást kérőknek a végrehajtói jutalék után a követelésük 5%-a maradt.
2 nap múlva láttam az autót egy kereskedésben összerakva az eredeti alkatrészekkel ( én már előtte is ismertem az autót)


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

zachdr # 2014.10.24. 18:38

szerintem ne szélsőségekben és személyeskedésben, hanem tényekben gondolkodjunk.Tények : a végrehajtás köz-nem-megelégedésre működik. Illetve gyakorlatilag sehogy. Lehet statisztikákkal dobálózni, de kevés kivételtől eltekintve a végrehajtások egyedüli haszonélvezői egyes végrehajtók ( különösen a kamarai vezetés, ha hinni lehet egyes adatoknak - én nem tudom, mit ír a kurucinfo T. gerberával ellentétben ). Sem az államnak ( kormánynak) nem az állampolgároknak nem lehet érdeke egy ilyen rendszer fenntartása, amely nevetségessé teszi az igazságszolgáltatást (?), doktori címmel vagy anélkül. Alapos okkal lehet összefüggést találni a jelenlegi állapot és azon tény között, hogy a jelenlegi végrehajtók többségének nincs semmiféle jogi végzettsége. Anélkül hogy a különböző egyetemeken folyó "jogi tanfolyamok" színvonalát le akarnám szólni, engem leginkább az '50-'60-as évek traktorosból 1 év alatt lett ügyészekre emlékeztetnek...Addig, amíg ez Magyarországon több százezer (!!!) családot érint, úgy gondolom, jó ötlet a mindenkori kormánytól ha törődik ezzel.....


zachariasdr

gerbera317 # 2014.10.25. 08:41

@ drbokros

Ugyammá...

@zachdr

Detto.