Nem tiszták az elszámolások...segítsetek megérteni....


Rezeske # 2017.04.22. 04:39

Dehogyis...nem kértem, hogy olvasd el őket, de ha már 1-2 szón is múlhat az, hogy ki, mit, kitől és hogyan kért, akkor lehet, hamarabb észrevenné egy szakértő egy pár soros irományból, hogy akkor most mit is küldött pontosan a közműcég a VH-nak :-)
Na, majd jövőhéten kiderül, de nagyon izgatja a fantáziámat a dolog...

gerbera317 # 2017.04.21. 19:07

Mit teszel fel a netre??? Ugye, nem gondolod, hogy én azt át fogom tanulmányozni?
Amit szóban kaptál a közműcégtől, kérd írásba, pecséttel, menj be vele a végrehajtóhoz, és kérd tőle a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását. Ennél is egyszerűbb, ha a közműcég munkatársa ugyanezt inkább a végrehajtónak küldi meg. Miért bonyolult ez???

Rezeske # 2017.04.21. 18:56

Lehet, ha megkapom a jövőhéten azokat a leveleket, amelyeket a VH-t kérő elküldött a VH-nak, bescannelem őket, és felrakom a netre...Talán érthetőbbek lesznek, mint amit én próbálok kérdezni :-(

Rezeske # 2017.04.21. 18:55

Na, ez már nekem magas :-)

Szóval: a távhőcég illetékese azt mondta, hogy részükről velem szemben semmilyen követelés nem áll fenn x db VH-ügy tekintetében.Az említett 3 VH-ügyből 2-nél nem stimmelnek azok az összegek, amelyeket a VH-kérő nyilvántart azokkal, amelyeket a VH követel még tőlem.
A harmadikról jelenleg semmit nem tudok, de erős a gyanúm, hogy az is lejárt már, vagy úgyis fogalmazhatnék, hogy azt is kifizettem a távhőcég felé, és velük szemben semmilyen tartozásom nem áll fenn.

De akkor sem értem: ha a VH-kérő jelez a VH-nak, hogy a követelése kielégítésre került, akkor a VH honnan szed még 10-20-30.000 Ft-nyi tartozást, ha az Ő saját elszámolási lapjain is az látszik, hogy majdnem minden ki van fizetve az előírt tételek közül? Honnan szedi még a VH, hogy egy másik ügyszámon futó ügyben a VH-t kérő szerint már csak 5000 Ft tőketartozásom van, plusz 6600 Ft FH-eljárásdij,a VH szerint meg közel 30.000 Ft tőke, meg még egyebek?

gerbera317 # 2017.04.21. 18:50

elküldi részemre azokat a leveleket, amelyeket állítólag a VH-nak is megküldtek a megszűnő követeléseikről.

Ácsi, akkor nem azt jelentette be a végrehajtónak, hogy a követelése megtérült, hanem a teljesítéstörténetet, ami alapján a végrehajtó azt állapította meg, hogy még tartozol harmincakármennyivel. Ez így van rendjén, a 40. § szó szerint erről rendelkezik. Ha a végrehajtást kérő úgy rendelkezik a teljesítéstörténet mellé, hogy ezzel a követelése megtérültnek tekintendő, akkor azt a végrehajtó érteni fogja. De ha csak a teljesítéstörténetet közli, akkor a végrehajtóra bízza, hogy a követelést a vh-okirat alapján felszámítva, és a telejsítéseket a Ptk. 6:46. § szerint jóváírva tartsa nyilván a hátralékot.
Megjegyzem, egyes vh-kérők kérik a törvényes késedelmi kamat felszámítását, aztán ők maguk nem bíbelődnek vele, míg a végrehajtó naprakészen tartja azt nyilván. Ja.

Rezeske # 2017.04.21. 18:44

Ja, és persze, hogy tudom igazolni: banki kivonatok nem hazudnak: azokon ott vannak az utalás tételei, közleményként a VH-ügyszámok....

Rezeske # 2017.04.21. 18:39

gerbera317,

igen, mert sajnos, vagy szerencsére nem ismerem túl jól ezeket a VH-jogi szakkifejezéseket. A távfűtő cég illetékese megígérte, hogy jövőhéten összeszedi és elküldi részemre azokat a leveleket, amelyeket állítólag a VH-nak is megküldtek a megszűnő követeléseikről.

Én nagyon egyszerűen, amikor itthon beszéltünk az ügyekről, az alábbi módon fogalmaztam:

  • volt 5 ügyünk ugyanazzal a tartozással (közüzem),
  • ebből 2 már fullban kifizetésre került régebben,
  • a maradék 3 közül 2 áll fenn a közműcég tájékoztatása alapján feléjük, nagyjából összesen kb 30.000 Ft összeggel,
  • a maradék 1-ről semmit nem tudok: ezek szerint az is megszűnt, a VH viszont továbbra is a havi elszámolások során további összegeket tüntet fel, mint tartozás.

Ezek szerint, ha egyzserűsíteni akarok, akkor azt mondom, hogy a közműcég infója alapján a náluk még fennálló követelés teljes összege nem stimmel azzal, amit a VH legutóbb kiküldött tájékoztatójában szerepel ( a közműcég szerint alig 30.000 Ft a tartozás, a VH szerint kicsivel több, mint 100.000 Ft). Az a bizonyos 1 ügy, amit fizetek még, nem tudni, hova kerül és kihez mennek a befizetett összegek : a távhőcég elvileg lezárta, a VH még követel (nagyjából 50.000 Ft-ot.)
Ha a 3-ik ügy már kifizetésre került, pl. tavaly novemberben, és én azóta fizetgetem rá a havi összegeket, akkor azt milyen módon tudom ad1: visszatéríttetni, ad2: átforgatni még fennálló követelésbe, a kamatokkal együtt? Hisz gondolom, ha jogtalanul szedte be a VH, akár a saját hibájából, akár a távhőcég nem-informálása miatt, a kamatok engem is megilletnek, ugye?

gerbera317 # 2017.04.21. 18:31

nem velem közölte, hanem állítólag a VH-val
Állítólag. Ha tényleg közölte volna, akkor a végrehajtó kimutatásában a vh-kérő követelése 0 (nulla!) lenne.

Ha tudod bizonyítani a befizetéseidet, akkor a Vht. 41. § szerint kikényszeríthető a vh-kérőtől a megtérülésről szóló nyilatkozat. Elég rosszul kérdezel, arra pedig nem lehet jól válaszolni.

Rezeske # 2017.04.21. 17:55

"Nem tartozol, hanem tartoztál. És nem annyival, nézd csak meg jobban. Most már csak 36720 forinttal (és a kamatával) tartozol."

Igazad van, ezt a sort benéztem.Köszi a helyreigazítást....

Rezeske # 2017.04.21. 17:54

Szia gerbera.
Először is köszi a választ. A gond épp az, hogy a távhőcég nem velem közölte, hanem állítólag a VH-val, hogy ez meg ez a követelés ke lett elégítve. Én mai napon a távfűtőcégnél jártam, ott rákérdeztem, hogy is állunk, és akkor közölték, hogy ők már néhány követelést lezártak: olyanokat is, szám szerint 2-őt, amelyet még most is fizetek. A kérdésedre, hogy miért fizettem ez a válasz: amikor utaltam a soron következő összeget, e hónap 10-e körül, még nem volt tudomásom ezekről a jelenleg érthetetlen dolgokról.

Ami elgondolkodtat az az, hogy a távhőcég szerint, ahogy írtam is, összesen alig 30.000 Ft-al tartozom, de még ennyi sincs, a VH szerint pedig közel 150.000 Ft-al (előszedtem az utoljára kapott elszámolásokat a VH-tól, innen szedtem össze az összegeket, amelyek nyilván nem 100% pontosságúak.

Ha a távhőcég hibázott, és a VH valóban nem tud arról, hogy nincs már tartozásom, akkor erre a fenn említett ügyszámra történő befizetéseimmel mi lesz szerinted?

gerbera317 # 2017.04.21. 17:21

A kép szerinti irat egy befizetésről szóló adatlap. Mutatja, hogy miből mennyi az előírás, ebből mennyi teljesült eddig, majd hogyan lett felosztva a mostani befizetés (5000), végül, hogy mire kell még fizetned.
Ha a távhőcég már "lezárta" a követelését, akkor most szépen bemész hozzájuk, és jól p*csán rúgod őket, mert az kevés, hogy veled közlik, hogy már nem tartozol, de a végrehajtóval is közölni kellene. Az iratból látszik, hogy a végrehajtónak nincs tudomása arról, hogy a vh-kérő követelése már megtérült, és nyilvántart még 36720 Ft követelést. Tehát a vh-kérő közölje a végrehajtóval, hogy az nem annyi, hanem nulla. Vagy valamennyi. Ez a Vht. 40. § szerinti kötelessége. És ne veled üzenje meg a végrehajtónak, hanem írja meg, pöcsétes levélben. Vágod?
Az is látszik az iratból, hogy a végrehajtónak még tartozol 1510 Ft vh-költséggel.

a VH szerint még 44.048 Ft-os tőkeösszeggel tartozom
Nem tartozol, hanem tartoztál. És nem annyival, nézd csak meg jobban. Most már csak 36720 forinttal (és a kamatával) tartozol. De ha vitatod, hogy tartoznál, most miért fizettél mégis 5000 forintot?

Rezeske # 2017.04.21. 16:39

Sziasztok. Feltöltöttem egy képet az egyik ilyen számomra érthetetlen elszámolásról. Ezzel annyi a gondom,hogy a távhőcég szerint ez az ügyszámú, nevezzük 1V.019-nek, az összes hátraléka náluk összesen 12.598 FT, ebben van 6600 Ft-os földhivatali eljárásdíj, kb. 3000 FT tőke, és pár száz Ft végrehajtói megbízási díj, vagy valami ilyesmi. Ehhez képest a képen látható elszámolás köszönőviszonyban sincs ezzel: látható, hogy a VH szerint még 44.048 Ft-os tőkeösszeggel tartozom, és a többi és a többi...
A kép itt látható:
https://www.kephost.com/image/wzw8

Előre is köszi a segítséget ismét.

Rezeske # 2017.04.21. 15:39

Tisztelt Szakértők, VH-k és VH-megbízást adók!

Van eg ynagy problémám, és könnyen lehet, hogy csak én nem értek valamit jól, ezért igyekszem rövidre és tömörre fogni a kérdéseimet.

Szóval:

pár éve sajnos, fizetésképtelenné váltam, ami miatt itt a helyi távhőcég, teszem hozzá, teljesen jogosan, végrehajtást kezdeményezett ellenem, a szokásos MOKK-os levél után, amire nem reagáltam.Mea culpa, így jártam..
Összesen 5 különböző VH-ügyszámon fizettem havonta a megállapodás szerinti összegeket, és aminap gyanús lett, hogy miért még mindig ennyi a hátralékom, amit az elszámolólapokon látok, holott a VH-jutalék is már ki van egyenlítve, stb...Felvettem a kapcsolatot a távhő céggel, aki a végrehajtást kezdeményezte, és kiderült, hogy az 5 ügyből Ők már 3-at régen visszaküldtek lezárásra a VH-nak, mivel a tartozás teljes egészében kamatostúl ki lett fizetve. A még fennmaradó 2 ügyben összesen max 30.000, azaz harmincezer Ft-al tartozom még nekik, ebből is 2x6600 Ft földhivatali dij, meg talán összesen nem egész 10.000 Ft tőketartozás, illetve néhány 100 Ft végrehajtói megbízási díj.
Na, innentől nem értem, mi történik: miért van még a VH szerint közel 200.000 Ft elmaradásom a nála még mindig nyitott 5 ügyemre, amikor a távhőcég már hónapokkal ezelőtt lezárta az ügyet?
Nézegetem a havi elszámolásokat, amiket a VH küldözget, de nem vagyok tőle okosabb...A végrehajtónak járó díj szinte mindegyiken ki van fizetve, a távhőcég -ezek szerint- megkapta a tartozásomat kamatostúl. Akkor miért is fizetek én még mindig? Tudtok ebben elvi segítséget nyújtani?
Előre is köszönöm.