A Pénzügyminisztérium állásfoglalása szerint a nyomdák a jövőben is a könyvekre vonatkozó áfát számolhatják fel a kiadóknak; a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése üdvözli a döntést.

A Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint összhangban van a könyvkiadásban, a nyomdai termékek adóztatásában korábban kialakult gyakorlat és a május elsejétől Magyarországon is alkalmazandó európai uniós áfaszabályozás.

Mivel a nyomdák többnyire saját papírt használnak fel a könyvek, a folyóiratok kinyomtatásához, a kiadók pedig ezeket a kész termékeket vásárolják meg, így az adózásban nincs változás. A nyomda ebben az esetben termékértékesítést végez és a korábbi módon számolja fel az áfát. Ezen az uniós szabályok május elsejei bevezetése sem változtat – áll a közleményben.

A nyomdáknak abban az esetben kell az új áfa szabályokat alkalmazniuk, ha a könyvek, a folyóiratok kinyomtatásához szükséges papírt nem saját maguk, hanem a kiadók biztosítják. Ebben az esetben ugyanis a nyomda bérmunkát végez – szolgáltatást nyújt a kiadónak – amire már más áfaszabályok vonatkoznak. Ez azonban nem jellemző erre a szakmára.

“Örülünk annak, hogy a Pénzügyminisztérium figyelembe vette a magyar könyvszakma, a nyomdaipar érveit és az uniós gyakorlatnak megfelelően, a könyvipar számára kedvezőbb adózást továbbra is érvényben tartja” – mondta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója.

Az igazgató a csütörtökön kezdődő 75. ünnepi könyvhét múlt heti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy egy pénzügyminisztériumi állásfoglalás alapján május 1-jétől a nyomda nem adhatná késztermékként át a könyvet a kiadónak, hanem szolgáltatást végez, azaz az eddigi 5 százalék helyett 25 százalékkal kellene adóznia.

Ez folyamatosan sok milliárd forintos likviditási problémát okozott volna a könyvkiadásban, és teljességgel semmissé tette volna a január 1-jétől az Európai Unió átlagára mérséklődött 5 százalékos áfa pozitív hatását, egyúttal versenyképtelenné tette volna a magyar nyomdaipart.

“Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt pénteken személyesen ígérte meg: ha az EU-s országok gyakorlata lehetővé teszi, hogy a könyvgyártás áfája kedvezményes adókulcs alá essen, akkor ezt Magyarország is érvényesíti” – tette hozzá Zentai Péter László.