Az Európai Unió szerint az evás cégek számláik kibocsátásakor (25%-os áfát feltételezve) a fizetendő áfa összege a számla bruttó értékének 20 százalékát tenné ki, míg a valóságban adóként a bruttó bevételnek csak a 15 százalékát fizetik be a költségvetésbe.

Szerintük így 5 százalékkal kevesebb az “áfa befizetés”, tehát az állam 5%-nyi bevételtől esik el. Ez természetesen nem így van, mivel az evások nemcsak számlákat adnak ki, hanem vásárolnak is, tehát számlákat is kapnak. Beszerzéseik után viszont az áfát visszaigényelhetnék, ami azt jelenti, hogy az 5% különbség nem valós.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett az unió részéről az evával kapcsolatosan. A minisztérium szerint az eva összhangban áll az uniós szabályokkal. A bevétel pedig nem csökkent, hanem növekedett, melyet néhány számmal alátámaszthatnék. Az eva bevezetésével 16 milliárd adóbevételt tervezett a kormány. Ezzel szemben a 2003-as év zárásakor megállapították, hogy ez a bevétel majdnem megduplázódott. És az első évben mintegy 60 ezer vállalkozás lépett az eva körébe. 2004-től az egyéni és társas vállalkozók még szélesebb köre előtt nyílt meg a lehetőség az eva szerinti adózásra, amely 610 ezer vállalkozót érint, Így ez az összeg többszörösére nőhet, amely a „kiesett” áfa-bevételt is jóval meghaladja.

Bővebben:
http://www.piac-profit.hu/?…