Az Alkotmánybíróság hétfőn nyilvános határozathirdetést tart a Büntető Törvénykönyvnek a kábítószerrel visszaélésre vonatkozó rendelkezéseit kifogásoló indítványokról, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek a miniszterelnök lemondása esetén a 30 napos lemondási időt előíró szabályát támadó indítványok kapcsán.

Egyes indítványozók a kábítószer-fogyasztás büntethetőségét támadták, mások éppen a kellő szigort hiányolták a Btk. rendelkezéseiből. További indítványozók nemzetközi szerződésekre hivatkozással a gyermekek jogainak sérelmét állították illetve a jogbiztonság követelményébe ütközőnek tartották a szabályozást.

A másik ügyben az indítványozók szerint a lemondott miniszterelnököt még 30 napig teljes jogkörben hivatalban tartó rendelkezés az Alkotmánynak a Kormány működését szabályozó több tételével is ellentétben áll.

A testület foglalkozik az ügyvédekről szóló törvény számos rendelkezésének alkotmányosságát megkérdőjelező indítvánnyal.

Kedden az Alkotmánybíróság megtárgyalja a tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul okozott károk részleges kárpótlásáról szóló törvény egyik szabályát vitató indítványt.