A PM-nél most úgy látják, hogy az uniós csatlakozás után – különös tekintettel a büdzsét is érintő áfacsalásokra – önálló pénzügyi nyomozóhivatal felállítására lenne szükség. Az elképzelések szerint az integrált VPOP-APEH és az adónyomozók a pénzügyminiszter felügyelete alatt működnének.

Jövőre ismét módosulhat az szja-tábla: vagy a sávhatárokat húzzák szét, vagy az adókulcsok lesznek alacsonyabbak – derül ki egy PM-anyagból. A minimálbér adómentes maradna, és a tervek szerint a magasabb költséghányaddal működő vállalkozások is választhatnák majd az evát.

Ismét napirenden van az adminisztráció és a járulékfizetés egyszerűsítése, továbbá összevonnák az APEH-et és a VPOP-t. A megszűnő ÁPV Rt. jogutódja a Magyar Államkincstár lenne, amelybe beolvadna a Kincstári Vagyoni Igazgatóság is. Az áfakulcs csökkentése ugyanakkor nem szerepel a tárca elképzelései között, csupán újrakodifikálnák az elmúlt 12 évben számtalanszor módosított törvényt.

Február végéig elkészül az iparűzési adó továbbfejlesztését vizsgáló tanulmány annak érdekében, hogy hazánkban maradjanak az off-shore cégek, és növekedjenek a vállalati befektetések. Az üzleti szféra már régóta szorgalmazza, hogy a bevétel helyett a nyereség alapján határozzák meg az adóalapot.

Megszűnnének a kárpótlási jegyek, és kivezetnék őket a piacról. Az erről szóló terv június végéig készül el. Különválasztanák a Keler Rt. elszámolóházi és értéktári funkcióit. Átdolgozzák a hitelintézetekre és befektetési vállalkozásokra vonatkozó tőke-megfelelési szabályokat.