Az informatikával kereskedők, az építőipar és az új vállalkozások számíthatnak a revizorokra – mondta az Apeh elnöke. Azért más se maradjon nyugodt.

Az APEH idén az első 10 hónapban 222 ezer ellenőrzéssel 128 milliárd forintnyi nettó adókülönbözetet (hivatal felé tartozást) tártak fel a revizorok. A kiválasztott gyanús esetek 62%-ánál találtak valamilyen hiányosságot, így többnyire okkal vizsgálódik a hivatal. A megvizsgált közösségi ügyek 67%-ánál volt valami probléma. Vámosi-Nagy Szabolcs a KPMG által szervezett konferencián a portfolio.hu tudósítása szerint azon tevékenységi körökre is felhívta a figyelmet, amelyekre fokozottabb figyelmet szentelnek jövőre az adóhivatal ellenőrei. Ezek az építőipari cégek, a számítógép-kereskedelemmel foglalkozók (itt a jelenlét a cél, azaz az elrettentés). Az új vállalkozásoknál, illetve a székhelyet változtató cégeknél fél éven belüli ellenőrzést céloz a hivatal.

Vámosi jelezte, hogy az APEH ellenőrzési kapacitásának 5%-át a véletletszerű ellenőrzésekre tartják fenn (akit “kisorsol” a rendszer, ahhoz kimennek, függetlenül attól, hogy mikor ellenőrizték). A kapcsolt vállalkozásoknál alkalmazott transzferárakra külön figyelnek majd a revizorok. Az elnökhelyettes elismerte, hogy ezen folyamatok ellenőrzésére annyira van kifejlesztett módszertana az APEH-nak, amennyire maga ennek a tevékenységnek sztenderdizálható módszertana van (minden ügylet más, de vannak az ellenőrzést segítő irányvonalak).