Még az idén városvezetői szinten szabályozni kellene a Budapest számára fontos, különböző szempontból, például turisztikailag vagy kulturálisan értékes rendezvények közterület-használati koncepcióját – jelentette ki Horváth Csaba hétfőn.

A szocialista politikus, a szabadságon lévő főpolgármester hatáskörileg illetékes helyettese elmondta: az elmúlt időszakban többször is polémia alakult ki a főpolgármesteri hivatalban arról, hogy az önkormányzat miként viszonyuljon a fontos utcai rendezvények közterület-használati kérelméhez. Így volt ez a Sziget fesztivál esetében és a jövő héten kezdődő budapesti Borfalu kapcsán is.

A városvezetés már többször tárgyalt az ilyen rendezvényekről, de az a koncepció még nem készült el, melynek alapján dönteni lehetne arról, mely rendezvények és milyen jellegű, mértékű önkormányzati támogatást kapjanak.

Horváth Csaba kifejtette: az öt éve zajló Borfalu részére két önkormányzati szakbizottság is ingyenes közterület-használatot engedélyezett. Ezt követően hivatali javaslat készült arra, hogy a Borfalu fizessen közterület-használati díjat kereskedelmi jellegű, bort árusító tevékenysége alapján.

Az MTI városházi információi szerint a Borfalu tízezer négyzetméternyi kiállítási területet kapott ingyenesen a volt Felvonulási téren. A borok árusítására biztosított 263 négyzetméter után 4,5 millió forintot kellene fizetniük a rendezőknek, ha várospromóciós érdekből a bizottságok nem engedték volna el ezt az összeget. A Borfalu szervezői egyébként csakúgy, mint a Sziget fesztivál esetében, a kezdetektől ingyenes közterület-használatot kaptak eddig.

Horváth Csaba leszögezte, hogy egységes stratégiai koncepció hiányában, illetve egy héttel a rendezvény kezdete előtt méltatlan lenne, ha közterület-használati díjat kérnének a Borfalu szervezőitől. Ezért nem függesztette fel a hivatali javaslat ellenére a szakbizottságok döntésének végrehajtását – jegyezte meg.

A főpolgármester-helyettes rámutatott: azt nem vitatja senki, hogy a város vagy az országimázs szempontjából fontosak ezek a rendezvények. A Sziget fesztivál esetében a vita a körül zajlik, hogy a rendezvény, amely jelentős használója az adott közterületnek, nagyobb mértékben vehetné ki részét a térség fenntartásából, rehabilitációjából.

Horváth Csaba hangsúlyozta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet korábbi álláspontjának megfelelően már az idén szükség lenne az ügygazdák részéről annak a stratégiai koncepciónak az összeállítására, amely ezt a kérdést rendezné. Nagyjából ismert, melyek azok a visszatérő események, amelyek megítélése jól áttekinthető. Ezekre a sztenderdekre építve lehetne kialakítani azt a fővárosi álláspontot, amely kategorizálná a különböző típusú rendezvényeket és az azokhoz kapcsolódó, különböző mértékű támogatásokat.

E szerint egyes rendezvényeket pénzzel és helyszínnel is támogatna a főváros, más eseményeket csak kedvezményes vagy térítésmentes helyszínnel segítenének. Lennének továbbá olyanok, amelyeket nem támogatnának, mivel azok tisztán kereskedelmi jellegűek, haszonnal működnek.