Időszerű lenne az utóbbi évtizedben számottevően megnőtt fizetős tévéadások piacának az eddigieknél hatékonyabb védelme, melyről utoljára egy 1998-as irányelv rendelkezett – áll a témában hétfőn közzétett bizottsági jelentésben.

A változó piaci körülmények miatt a fizető csatornák fejlődéséhez szükséges az európai szintű védelem a digitális kalózok ellen az adásokhoz való hozzáférések kapcsán – áll a Bizottság hétfőn közzétett jelentésében. A vonatkozó 1998-as 84-es számú irányelv megújítására a Bizottság most a tagállamok között egyeztető szakértői csoportot hív életre. Az egy évtizedes szabályozás azonban a jelentés szerint a változó befektetői környezet és a technológiai fejlődésével erősen megváltozott s ezért szükséges a módosítás. A riport alapjául az irányelv megvalósulása kapcsán 2007-ben készült tanulmány, valamint egy idén tavasszal készült nyilvános konzultáció szolgált, melyek a következő konklúziókat rögzítik: Egyrészt a tagállamok eltérő hatékonysággal küzdenek az illegális tartalmak ellen és védik a legálisakat, s ezért az iparági szereplők szerint túlzottan enyhék a büntetések és elnézőek a kalózokkal a nemzeti hatóságok. Másrészt a meglévő szabályozás nem tartalmaz kitételeket arra vonatkozóan, hogy a fizetős tartalmakhoz fizetés nélküli illegálisan hozzáférőket büntethessék a szolgáltatók.

A jelentés arra is kitér, hogy számos új és fejlődő szolgáltatás védelmére is ki kellene terjeszteni az irányelv hatályát, így a video on demand-re, a mobil tévézésre, az online sugárázásra – melyek mind szabályozott hozzáférés által teszik lehetővé a fizetős szolgáltatások nyújtását a médiacégeknek.

A Bizottság szerint érdemes továbbá megvizsgálni, hogyan lehetne jogi kereteket adni az olyan igényeknek, amikor a fogyasztó egy másik tagországában él, de a saját országának televíziós csomagjára szeretne előfizetni. Ma ezt gyakran úgy oldják meg a fogyasztók, hogy otthon előfizetnek a szatellit adásokra, majd a parabola antennát felszerelik lakóhelyükön s így jutnak hozzá hazai tévéadásokat kínáló csomagjaikhoz. Valójában azonban technikai akadálya rég nincs annak, hogy bármely tagállamban a polgárok saját nyelvükön jussanak hozzá kedvenc csatornáikhoz.