Mától hét újabb ország, köztük Magyarország állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.

Az amerikai vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük.

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak mától kötelező használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.

A belbiztonsági minisztérium adatai szerint az ESTA keretében eddig 99,6 százalékos arányban engedélyezték a jelentkezők beutazását. Azok, akik valamely okból nem kapnak engedélyt, vízumért folyamodhatnak.

Az ESTA magyar nyelven még nem elérhető; jelenleg 16 nyelven, az angol mellett egyebek között cseh, finn és észt nyelven lehet hozzáférni. A magyar fordítás Thomas M. Ramsey budapesti amerikai főkonzul közlése szerint legkésőbb januárra elkészül.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldották fel a vízumkényszert.

Eddig, a vízummentességet élvező országokkal ellentétben, a közép- és kelet-európai államok polgárainak több mint százdolláros díjat kellett fizetniük a vízumkérelemért, valamint meg kellett jelenniük az amerikai konzulátuson, és interjún kellett részt venniük.

A vízummentesség több tízezer magyarnak könnyíti meg az utazást. A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint ugyanis egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly az odautazók száma meghaladta a negyvenezret, ami ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.