2009 júliusától várhatóan a külföldről kezdeményezett sms-ek ára 11 centbe kerülhet legfeljebb, miután az európai távközlési miniszterek csütörtökön jóváhagyták a Bizottság erről szóló javaslatát.

Az Európai Bizottság a 2007-ben életbe lépett mobil-roaming szabályozás felemás sikerén felbuzdulva (az árakat ugyan letörték, de a szolgáltatók nem kezdtek egymás alá licitálni az árképzésben a fogyasztók kegyeiért) idén júliusban jelentette be, hogy a szöveges üzenetekre és a mobil adatforgalomra is kiterjeszti a roaming díjak felső határértékének a megszabását.

S noha a Parlamentnek még nincs kész álláspontja a kérdésben, a javaslat várhatóan a képviselők szavazásain is könnyedén átmegy majd. A távközlési tanácsülésen a tagállamok minősített többséggel fogadták el a javaslatot, melynek értelmében 2009 júliusától legfeljebb 11 eurócentbe kerülhet a fogyasztóknak egy külföldről küldött sms, valamint maximum egy euróba egy megabájtnyi külföldi hálózatban letöltött adat. Ma az Unióban átlagosan 29 eurócentet fizet az, aki nem a saját tagállamából küld sms-t, ám ez 15 és 80 cent között sávban mozogva országonként óriási eltéréseket mutat.

A tagországok közül ketten szavaztak a javaslat ellen: a spanyolok számottevő idegenforgalmuk miatt ellenezték, míg a csehek álláspontja szerint minden hasonló szabályozás elfogadhatatlan számukra. Martin Rihan, ipari és kereskedelmi miniszter szerint „nem az EU polgárainak érdekeit képviseli a Bizottság javaslata, hanem csakis a sokat utazó uniós bürokratákét”.

Vivien Reding biztos a döntést követő sajtótájékoztatón közölte, hogy a telefon-roaming nyomán 2006 és 2012 közt 70 százalékkal csökkennek a külföldön kezdeményezett és fogadott hívások költségei, mely a Bizottság elemzése szerint még így is bőséges profitot hagy a szolgáltatóknál. Csak tavaly felére csökkent a külföldi hívások ára, melynek nyomán a fogyasztók 35 százalékkal többet telefonáltak más tagállamból, mint 2006-ban. Reding a távközlési társaságok panaszaira reagálva elmondta, hogy az sms-ek fogyasztói árát 11 centben maximalizálták, de közben egy sms átlagosan 1 centnyi költséget jelent, míg ugyanez az arány az 1 eurós megabájtonkénti adatforgalom esetében, 25 és 50 cent között van.

Az ötveneurós limitet elérő fogyasztókat kötelező lesz figyelmeztetnie a szolgáltatóknak a jövőben az úgynevezett számlasokk elkerülése érdekében – az erre vonatkozó javaslat is átment a csütörtöki tanácsülésen. Végül a roaming kapcsán a telefonálásra vonatkozó szabályozás 2010 és 2013 közti időszakra való kiterjesztésére is rábólintottak a miniszterek. Az igazságos verseny érdekében jövőben legkésőbb fél perc után minden szolgáltató köteles másodpercalapú számlázást alkalmazni a külföldön kezdeményezett vagy fogadott hívások esetében.

A biztos újságírói kérdésre felelve – mely szerint a nem tart-e a Bizottság attól, hogy a roaming szabályozások nyomán kieső bevételeket a készülékek és az előfizetések árának emelésével kompenzálják a szolgáltatók – közölte, hogy a költség-haszon elemzések alapján a szolgáltatóknak így is van elég mozgástere az árak kialakításában.

Az EP várhatóan jövő tavasszal szavaz a második roaming javaslatról első olvasatban, melyről együttdöntési eljárás keretében terveznek megállapodni az intézmények. Viviane Reding távközlési biztos korábban reményét fejezte ki, hogy az új szabályok 2009. július elsejével életbe léphetnek.