Törvény rögzítheti a köztisztviselők etikai normáit egy sikeres aláírásgyűjtés és népszavazás esetén, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti, budapesti ülésén zöld utat adott egy ezt szorgalmazó kérdésnek.

Több magánszemély országos népszavazást kezdeményezett az alábbi kérdésben: “Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson a köztisztviselők által betartandó etikai normákról és az – állampolgárok által is kezdeményezhető – etikai eljárás szabályairól?”

Az OVB a kérdés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát egyhangúlag határozatban hitelesítette.

Egy másik kezdeményezés érintette magát a határozatot hozó OVB-t is; a népszavazásra indítványozott kérdés azt célozta volna, hogy a testület helyett egy, a kezdeményező által szabadon választott városi bíróság hitelesítse az eljárás aláírásgyűjtő ívét. A testület tagjai kivitelezhetetlennek tartották a kezdeményezést, és az egyértelműség hiányára hivatkozva elutasították a kérdés hitelesítését.

Az OVB nem hitelesítette azt a kérdést sem, amely lehetővé tette volna, hogy a választók akár sms-ben is voksolhassanak egy népszavazás során. A testület szerint ilyen módon nem biztosítható a szavazatok titkossága.

Az OVB elutasított egy, az ország államformájára vonatkozó kérdést is, így nem lehet majd népszavazást tartani arról, hogy Magyarország királyság legyen-e.