Az Európai Bizottság ambiciózus terveket fogadott el, amelyek célja, hogy a közúti halálesetek száma az elkövetkező tíz évben a felére csökkenjen Európában.

A 2011–2020 közötti időszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági politikai irányvonalak keretében javasolt kezdeményezések között szerepel a járműbiztonságra vonatkozó szabályok szigorítása, az úthasználók ismereteinek növelése és a közúti szabályok érvényesítésének fokozása. A Bizottság arra törekszik, hogy e program a tagállamokkal szoros együttműködésben kerüljön végrehajtásra.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas a következőképpen nyilatkozott: „Európa közútjain nap mint nap száz ember veszti életét. 2001 óta jelentős eredményeket értünk el, hiszen sikerült közel 80 000 emberéletet megmentenünk. A közúti halálesetek és sérülések száma azonban továbbra is elfogadhatatlanul magas. 2020-ra a felére kívánjuk visszaszorítani a közúti halálesetek számát, és ehhez most azt kívánjuk megvizsgálni, hogy milyen gépjárműveket használnak az gépjárművezetők, illetve azt, hogy milyen körülmények között és hogyan vezetnek.”

A 2011–2020 közötti időszakra szóló közúti közlekedésbiztonsági cselekvési program:

A Bizottság által a mai napon közzétett kezdeményezéscsomag a gépjárműveket, az infrastruktúrát és az úthasználók magatartását érintő fejlesztéseket tartalmaz.

Hét stratégiai célkitűzés került meghatározásra:

  • A teherautókat és a személygépkocsikat érintő biztonsági intézkedések fokozása
  • Biztonságosabb közutak építése
  • Intelligens gépjárművek kifejlesztése
  • A jogosítványok megszerzésének és járművezetők képzésének szigorítása
  • A közlekedési szabályok szigorúbb betartatása
  • A közúti balasetek sérültjeit célzó intézkedések bevezetése
  • A motorosokra irányuló figyelem fokozása.

Az egyes stratégiai célkitűzésekre vonatkozó intézkedéseket a MEMO/10/343 mutatja be részletesen.

További információk:

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/events-archive/2010_07_20_road_safety_2011_2020_en.htm