Radikális büntetéssel sújtaná az Európai Bizottság (EB) azokat a tagállamokat, amelyeknél az államháztartási hiány és az államadósság nem felel meg a szabályoknak.

A hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékának megfelelő összeget kellene letétbe helyezniük azoknak a kormányoknak, amelyek 3 százaléknál nagyobbra engedik hízni a GDP-arányos államháztartási hiányt, és a GDP 60 százalékát meghaladó államadósságot halmoznak fel.

Egyes sajtóhírek szerint nemcsak a GDP 0,2 százalékának megfelelő letétről lenne szó, hanem a GDP 0,1 százalékával egyenlő büntetésről is. A büntetés elől csak úgy lehetne megmenekülni, ha a huszonhetek többsége megszavazza a mentességet.

A formálódó tervek szerint az előírások ellen vétő országokat tanácsokkal látná el a brüsszeli testület, és nemcsak költségvetési kérdésekben és gazdaságpolitikai ügyekben szolgálna iránymutatással, hanem a bérek alakulásával és a szerkezeti reformokkal összefüggésben is. Az EB azt kívánja elérni, hogy átkerüljenek a nemzeti jogba a költségvetési fegyelmet előíró uniós szabályok.

A szabályokat megszegő tagállamokat most is lehet büntetni, ez azonban egy hosszadalmas eljárás után következik, és az uniós pénzügyminiszterek szavazásától függ, míg az alakuló bizottsági javaslat szerint a szankciók csaknem teljesen automatikusak lennének.

Az EB tervezetéről ezen a héten fognak tanácskozni a tagállamok pénzügyminiszterei és központi banki vezetői.