Az alkotmányosságot felszámoló kormányzati lépések idején indokolt, hogy a Jogállamfigyelő a jogállamiságot sértő döntések ellenszereivel, gyógyításának lehetőségével is foglalkozzon. Az év utolsó hónapjában ezért az alkotmányellenes alkotmánymódosítások megsemmisítésének lehetőségét vizsgálta meg az EKINT.

A törvénysértő törvény alakját, mivel törvényből sok van, könnyű magunk elé képzelnünk. Az alkotmányellenes alkotmányt, már csak azért is, mert abból mindig csak egy lehet, már nehezebb. Vajon amikor az alkotmány bírája alkotmányellenessége miatt elpusztíthat valamit az alkotmányból, akkor ki a szuverén? Az nem olyasmi-e, mint amikor azt állítjuk, hogy Isten teremthet olyan követ, amit nem képes felemelni, vagy – pozitív hasonlattal -, hogy Münchausen báró kiragadhatta saját hajánál fogva önmagát a mocsárból?

A kormányzat az elmúlt félévben számos alkalommal megmutatta, hogy nem tűri a cselekvési lehetőségeit korlátozó alkotmányi szabályokat, és a köztársasági alkotmányt bármikor kész az adott pillanatban fontosnak látszó politikai szándékához igazítani. Ezt – a jogállamiságot már önmagában is sértő – gyakorlatot tetézték azok az alkotmánymódosítások, amelyekkel az Országgyűlés még az alkotmányosság legalapvetőbb követelményeivel sem átallott szembemenni.

Az EKINT teljes jelentése itt érhető el.