A szombat éjszaka történt, három halálos áldozatot követelő Nyugati téri tragédia körülményeiről Dr. Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatta a Rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság jelentéseit. A Belügyminisztérium őszinte részvétét nyilvánítja a tragédiában elhunytak családjainak.

Az emberi felelőtlenség három halálos áldozatot követelt – így kezdte a vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatót Pintér Sándor. A három áldozat mellett több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben.

Nem voltak meg a szükséges engedélyek a rendezvény megtartásához, mindössze egy száz fős kávézónak lett volna hely, és 307 embernek biztosítottak volna megfelelő menekülési útvonalat a helyszínről, mégis közel háromezer embert engedtek be rendezvényterembe, és négyezer belépőkártyát már előre kinyomattak a szervezők – hangsúlyozta a belügyminiszter.

Az előzetes megállapítás szerint nem volt megfelelően megtervezve sem az érkezési útvonal, sem pedig a termeken belüli mozgás koordinálása, így a termek közötti mozgás során egymást összetaposták, összenyomták a fiatalok.
Az eddigi megállapítás szerint 0,4 négyzetméter jutott egy emberre. Az esemény rendezői pedig összesen tízen voltak, és nem tudták megfelelően kezelni a beléptetést.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az egyik áldozat vérében amfetamin-származékot mutattak ki. A belügyminiszter szerint ez is befolyásolhatta, hogy sokan nem ismerték fel a veszélyt és nem tudták, hogyan viselkedjenek a veszélyhelyzetben.

Dr. Pintér Sándor elmondta, hogy a három eszméletlen testet a rendőrök észlelték a Nyugati téren, miközben a rendezők próbálnak segíteni rajtuk.
A rendőrség rögtön biztosította a helyszínt, a 139 rendőr mellet a mentők, valamint a katasztrófavédelem és a MÁV munkatársai segítettek a helyszínen.

Pintér Sándor kiemelte, hogy ilyen eset még egyszer nem fordulhat elő, ezért felülvizsgálják a jelenlegi jogszabályokat, és összehangolt, átfogó ellenőrzéseket hajtanak végre: a rendőrség, a tűzoltóság, a Vám-és Pénzügyőrség, valamint a Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai közösen ellenőrzik majd a hasonló rendezvénytermeket.
A belügyminiszter elmondta, hogy a jövő héten tervek készülnek az ideiglenesen, illetve az általánosan bejelentett rendezvények ellenőrzésére.

„Olyan tömeg volt, hogy már nem kellett hozzá pánik.” – ezt mondta Tóth Tamás, budapesti rendőrfőkapitány. A rendőrség öt embert vett őrizetbe a tragédia kapcsán, közülük ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy pedig a programsorozat szervezője. Őket foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy vasárnap délután a Nyugati téren, ahol több százan gyűltek össze, hogy az áldozatokra emlékezzenek, a rendőrség előállított tizenöt embert, akik a köznyugalom megzavarására használták a megemlékezést és visszaéltek a kegyeleti joggal.