A magyar EU elnökség keretei között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete volt pénteken a házigazdája az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói-nyugdíj Hatóság (EIOPA) Igazgatótanácsa második ülésének.

Az EIOPA Igazgatótanácsában a 27 EU tagállam biztosítás-, illetve foglalkoztatói nyugdíjpénztár felügyeletért felelős vezetői foglalnak helyet.

A tevékenységét 2011 januárjától megkezdő EIOPA – a banki- és értékpapír-piaci európai felügyeleti hatósággal (EBA, ESMA) és az Európai Rendszerkockázati Tanáccsal (ESRB) együtt – az új európai felügyeleti struktúra alappillérét jelentő intézménynek számít. Feladata a biztosítással, a viszontbiztosítással és a foglalkoztatói nyugdíj-tevékenységekkel kapcsolatos kockázatvállalás megfelelő szabályozása és felügyelete, s a biztosítottak védelmének elősegítése.

Az EIOPA gondoskodik többek közt az európai uniós belső piac működőképességének fokozásáról ésszerű, hatékony szabályozással és felügyelettel. Feladata a pénzügyi piacok integritásának, átláthatóságának, eredményességének és szabályos működésének elősegítése. E hatóság felel a szabályozási különbségek megelőzéséért és az egyenlő versenyfeltételek előmozdításáért, a fogyasztóvédelem erősítéséért, illetve a piacok vagy az EU-n belüli pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető kockázatok időben történő felismeréséért és jelzéséért.