Különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett adócsalás, magánokirat-hamisítás és számvitel rendjének megsértése alapos gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárást a NAV.

Különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett adócsalás, magánokirat-hamisítás és számvitel rendjének megsértése alapos gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága egy cukorkereskedelemmel foglalkozó társasággal szemben. A budapesti székhelyű Kft. saját gyártású „számlákkal” és több mint 127 millió forint áfa eltitkolásával próbált nyerészkedni.

A NAV vámszakmai területének jelzése alapján indult adóhatósági ellenőrzés során kiderült, hogy az adózó jelentős értékű kristálycukor szabadforgalomba helyezését indítványozta egy EU-tagállamban, ugyanakkor az értékesítést terhelő adót annak ellenére sem vallotta be, hogy a számlákat kiállította és azok ellenértékét a vevő – a ténylegesen megvalósult gazdasági események tükrében – ki is egyenlítette.

Az ügy további érdekessége, hogy az adóvizsgálat során a revizorok olyan számlákra bukkantak, amelyek állítólagos kibocsátói az adózóval tényleges gazdasági kapcsolatban nem álltak, sem a Kft-t, sem annak ügyvezetőjét nem ismerték, számlatömbös, vagy teljesen más formátumú számlát használnak, sőt akadt olyan is közöttük, amely a vizsgált időszakban gazdasági tevékenységet egyáltalán nem végzett, így számlát sem állított ki. Ezen fiktív bizonylatokról – amelyekről a cukros nagykereskedő nyilatkozni sem volt hajlandó – az is megállapítható volt, hogy egyazon számlázó programmal generálták őket.

A vizsgálat eredményeként az adóigazgatás több mint 127 millió forint adóhiányt tárt fel, és feljelentést tett a NAV Bűnügyi Igazgatóságánál.