Több uniós támogatásra és a tagállamok részéről nagyobb szolidaritásra van szükség az Észak-Afrikából Dél-Európába irányuló menekültáramlat kezeléséhez – az Európai Bizottság illetékes főtisztviselője csütörtökön Brüsszelben.

“Kéz a kézben dolgozunk a magyar elnökséggel” – mondta Luigi Soreca, az uniós végrehajtó testület belügyi főigazgatóságának nemzetközi osztályvezetője. Reményének adott hangot, hogy az uniós országok belügyminisztereinek április 11-i luxembourgi tanácskozásán a tagállamok az eddiginél több készséget mutatnak majd a tehermegosztásra, így pénzforrások előteremtésére, illetve menekültek befogadására. Már több százezren hagyták el Líbiát a belharcok kezdete óta.
Soreca az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű brüsszeli elemző műhely kerekasztalvitáján beszélt. A rendezvényt az észak-afrikai és dél-európai migrációs válság kérdésének szentelték.

Simon Busuttil máltai néppárti EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament már világossá tette álláspontját: azt szeretné, ha döntés születne a déli tagállamokba – főként Olaszországba és Máltára – érkező menekültek egy részének más tagállamokban való elhelyezéséről. A tagállami kormányokat képviselő tanácsban ezt akadályozzák – tette hozzá. Sürgette az Európai Bizottság álláspontjának világos megfogalmazását. Kérte, hogy mozgósítsák az unió szociális mechanizmusát a helyzet kezelése érdekében.

Soreca a végrehajtó testület nevében elmondta, hogy először 30, majd 25 millió eurót mobilizáltak, de elismerte, hogy több pénzre lenne szükség. Felhívta a figyelmet a Frontexnek, az EU külső határvédelmét segítő ügynökségnek a bevetésére, bár elfogadta azt a megjegyzést, hogy a Frontex nem olyan eszköz, amellyel a szolidaritás jegyében lehetne kezelni a problémát.

A bizottsági főtisztviselő kitért arra, hogy Cecilia Malmström belügyi EU-biztos – Martonyi János magyar külügyminiszterrel együtt – járt az egyiptomi-líbiai határtérségben, jelenleg pedig Tunéziában folytat tárgyalásokat. Az unió igyekszik megnyerni a menekültek “eredetországainak” együttműködését a migrációs hullám megállítása érdekében – hangoztatta.

A vitában Ferdinando Nelli Feroci olasz EU-nagykövet, valamint Busuttil máltai EP-képviselő szavaiból kiderült, hogy immár több százezren hagyták el Líbiát a belharcok kezdete óta, és közülük több mint 200 ezren Tunéziába, illetve Egyiptomba távoztak. Olaszországba ez év első három hónapjában 22 ezer menekült jutott be, holott tavaly csak 4400, 2009-ben 9500 volt számuk az egész évet számítva. A 22 ezer menekült közül csak 3300-an folyamodtak menekült jogállásért. Máltára a líbiai harcok miatt 17 ezer embert menekítettek, akik zöme azóta távozott, összesen 89 különböző országba. Az elmúlt 24 órában azonban 816-an érkeztek tengeri úton a szigetországba, és őket képtelenség repatriálni, mert szomáliaiakról, eritreaiakról, illetve etiópokról van szó.