Az Észak-ciprusi Török Köztársaság bizalomépítő intézkedések kidolgozására biztatja az ENSZ-t a megosztott Ciprus újraegyesítése érdekében azzal a céllal, hogy előremozdítsa a török és görög ciprióták közt megtorpant tárgyalásokat – adta hírül a Hürriyet című török napilap hírportálja.

A javaslatot a török ciprusi vezetés juttatta el Alexander Downernek, az ENSZ ciprusi különmegbízottjának. Downer április végén jelentette be, hogy a felek képtelenek voltak haladást elérni a szigetország egyesítésére vonatkozóan. A diplomata közlésére reagálva Ban Ki Mun törölte azt a nemzetközi konferenciát, amely a több éve tartó tárgyalásokban volt hivatott áttörést eredményezni.

A javaslat egyben az Észak-ciprusi Török Köztársaság csalódottságát tükrözte, amiért a nemzetközi közösség – különösen az ENSZ – szerinte nem tett elég erőfeszítést Görögország megállapodásra való ösztönzésére július elseje, vagyis az Európai Unió (EU) hat hónapos ciprusi elnökségének megkezdése előtt. A világszervezet április végén valóban fontolóra vette az égisze alatt zajló ciprusi tárgyalások berekesztését, amennyiben nem látja jelét kézzelfogható eredménynek.

Noha nyilvánvalóan úgy tűnik, hogy az ENSZ közvetítésével zajló folyamat kudarcot vallott, diplomáciai források szerint nem szabad mindezt a béketárgyalások befejezéseként értékelni.

Törökország korábban már leszögezte: amennyiben nem sikerül megegyezni a szigetország helyzetéről a ciprusi elnökség megkezdéséig, 2012 második felére felfüggeszti kapcsolatát az EU-elnökséget ellátó Nicosiával.

Ciprus 1974-ben szakadt két részre, amikor Törökország katonai beavatkozást hajtott végre ciprusi görögök egy csoportjának államcsínyét követően, amelynek célja a sziget Görögországgal történő egyesítése lett volna. A görögök lakta Ciprusi Köztársaság 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ám az 1983-ban függetlenné vált Észak-ciprusi Török Köztársaságot csak Ankara ismeri el. A török hadsereg 35 ezer katonát állomásoztat a sziget északi részén.

Az ENSZ-közvetítéssel kezdett egyesítő béketárgyalások az évtizedek alatt semmilyen eredményre nem vezettek.