A valutaövezet pénzügyminiszterei hétfő este „rendíthetetlen vágyuknak” nevezték Görögország bennmaradását az eurózónában. Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke nyilvánosan is rápirított azokra a kollégáira, akik „nap mint nap a kilépéssel riogatják Athént”.

Eléggé éles kontrasztként az előző napi nyilatkozatokkal látványosan összezárta a sorait Görögország mögött hétfő este a tizenhét tagú euróövezet, „rendíthetetlen vágyának” nevezve Athén benntartását az egységes valutát használó klubban. „Görögország kilépése nem volt téma ma, az égvilágon senki sem érvelt emellett” – olvasta fel a euró-pénzügyminiszterek kommünikéjét hétfő este Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke.

A luxemburgi miniszterelnök, akinek június 1-jén jár le mandátuma az Eurócsoport élén, egy újságírói kérdésre válaszolva később alaposan megfricskázta azokat az európai politikusokat, köztük minden kétséget kizáróan José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, akik úgymond „nap mint nap a kilépéssel fenyegetik a görögöket”. „Nem tetszik az, ahogy ezt művelik. Határozottan ellenzem a kilépést. Tizenheten közös tulajdonosai vagyunk az eurónak. Nonszensz lenne a görög kilépés, ez propaganda. Tiszteletben kell tartanunk a görög választók akaratát. Nem szabad leckéztetnünk a görögöket” – fogalmazott Jean-Claude Juncker. A kérdező előtte Barroso bizottsági elnököt idézte, aki az olasz televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy „ha valaki nem tartja tiszteletben egy klub szabályait, akkor jobban teszi, ha kilép a klubból”. Ám a Bizottság elnöke korántsem az egyetlen európai politikus, aki a görög belpolitikai kötélhúzást látva, ilyen kijelentésre ragadtatta magát.

Görögországban közben kudarcba fulladtak a kormányalakítási tárgyalások, elsősorban azért, mert a görög mentőcsomagot aláíró két párt, a baloldali PASOK és a konzervatív Új Demokrácia vezetői nem tudtak parlamenti többséget biztosító szövetséget kialakítani. Jobb híján úgy tűnik, hogy Görögországban június 17-én megismételt választásokat tartanak.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek és az Eurócsoport elnökének már-már szenvedélyes kiállása mellett a klub tagjai ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tették Athén számára, hogy nem számíthat a 174 milliárd eurós pénzügyi mega-mentőcsomag feltételeinek újratárgyalására. „Ez nem a hátradőlés ideje. Arra bátorítjuk Görögországot, hogy eltökélten hajtsa végre a szükséges reformokat” – mondta Juncker. „Nem vitatkoztunk a fiskális célokról. Elvárjuk a kötelezettségvállalások tiszteletben tartását” – szögezte le Olli Rehn.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa hangsúlyozta, hogy a program egy szolidaritási paktum Görögország és a 16 másik eurózóna-tag között. Ám a szolidaritás kétirányú utca – folytatta -, hozzátéve, hogy a szolidaritási paktum csak akkor működik, ha Görögország tiszteletben tartja kötelezettségvállalásait.