A nemzetállami kormányok fölé rendelt uniós kormánnyá kell átalakítani az Európai Bizottságot Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint.

A miniszter a Der Spiegel című német hetilapnak elmondta: az “erős Európa” megteremtéséhez az eddiginél több döntési jogosultságot kell átadni Brüsszelnek. Mostanáig szinte mindig a tagállamok mondták ki az utolsó szót. Ez nem maradhat így, az Európai Unió szerkezetét át kell alakítani, hogy a nemzetállamok ne blokkolhassák a döntéseket. 

Schäuble szerint elsősorban a pénzügyek, valamint a kül- és a biztonságpolitika területén kell csökkenteni a tagállami kompetenciákat. A brüsszeli bizottság pénzügyekért felelős tagja például “európai pénzügyminiszterként” vétójoggal rendelkezne a tagállami költségvetés felett, és csak az ő hozzájárulásával lehetne hitelt felvenni – fejtette ki.   

Az uniós kormánnyal kapcsolatban kifejtette: a kormány demokratikus legitimációját úgy lehetne megteremteni, hogy a testületet az Európai Parlament választaná meg, vagy egy közvetlenül választott elnök irányítaná. A tagállami szakminiszterek testületei – mint például az Ecofin, a pénzügyminiszteri tanács -, illetve az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács helyébe egy új intézmény, az EP második kamarája léphetne, amelyet a tagállamok tölthetnének fel az amerikai Szenátus vagy a Bundesrat mintájára.    

Azt egyelőre nem tudni, hogy mindennek mikor jön el az ideje, de az biztos, hogy “jóval hamarabb, mint akár csak néhány hónapja is gondoltam” – mondta a német pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson négy uniós intézmény vezetője konkrét javaslatokat tesz majd az integráció mélyítésére.