Jövő héten alkotmánybíró-jelöltet hallgathat meg az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága – jelentette be a testület szerdai ülésén a fideszes Papcsák Ferenc alelnök. Az MTI úgy tudja, a parlament december 17-én választhatja meg az új alkotmánybírót, aki – mint arról az Origo hírportál korábban beszámolt – várhatóan a KDNP-s Salamon László lesz.

Az alkotmányügyi bizottsági meghallgatás előtt, szintén a jövő héten ülést tart az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság – erősítette meg az MTI-nek Varga István, a testület fideszes elnöke.

Az MTI kormánypárti forrásból úgy tudja, hogy az eseti bizottság a tervek szerint december 10-én, hétfőn ül össze és tesz jelölést az új alkotmánybíró személyére, akit két nappal később, szerdán hallgat meg az alkotmányügyi bizottság, és a parlament december 17-én, hétfőn választhatja meg az Ab új tagját, a posztra pedig – mint arról az Origo két hete írt – a Fidesz Salamon Lászlót, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnökét jelölheti.

Salamon László 2011 szeptemberében a szintén alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István helyett került az alkotmányügyi bizottság élére. Ab-taggá választása esetén a kereszténydemokrata politikusnak – aki 1990 óta tagja a parlamentnek – le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak.

Új alkotmánybíró megválasztására legkorábban azért lesz szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

A vonatkozó szabályok értelmében a 15 tagú Ab új tagját az Országgyűlés az elődje megbízatási idejének lejártát megelőző kilencven napon belül választja meg, a képviselők kétharmadának titkos szavazatával, tizenkét évre.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint a testület tagjaira országgyűlési jelölő bizottság tesz javaslatot, a jelölteket pedig az alkotmányügyi bizottság hallgatja meg. A jogszabály szerint az Ab tagjává megválasztható minden olyan büntetlen előéletű, és az országgyűlési képviselők választásán választható magyar állampolgár, aki jogász végzettséggel rendelkezik, 45. életévét betöltötte, és kiemelkedő tudású elméleti jogász (egyetemi tanár vagy a Magyar Tudományos Akadémia doktora), vagy legalább húszévi, jogi területen folytatott szakmai gyakorlattal rendelkezik.