Véget ért hétfőn az egyik leghíresebb kínai-amerikai pár válópere Kínában – a bíróság ítélete a családon belüli erőszakot elszenvedő kínai nőknek is új reményt adhat.

Tizenkétmillió jüan (420 millió forint) a közös vagyonból, 50 ezer jüan (1,7 millió forint) kártérítés, gyerekei 18 éves koráig évente 300 ezer jüan (10,5 millió forint) – a perköltségen kívül ennyit kell fizetnie Kína egyik leghíresebb vállalkozójának a hét végén zárult válópere után. A 43 éves Li Jang az 1990-es években vált híressé, Őrült Angolnak elnevezett programját, melynek során a szavakat kiabálással jegyezteti meg tanulóival, mintegy 20 millióan próbálták ki. A férfi 2003-ban vette feleségül az amerikai Kim Lee-t, aki már a családi erőszak áldozatainak jelképévé vált Kínában. Az évek alatt férje nyomán országosan ismertté vált Lee 2011 nyarán a már akkor is több százezer felhasználót jegyző Sina mikroblogon hívta fel családjának problémáira a figyelmet. A nő több fényképet is nyilvánosságra hozott, melyeken komoly sérülésekkel látható, s azt állította, férje a hátán taposott, fejét a padlóba verte, nem első alkalommal. Li később beismerte tettét, és nyilvánosan is bocsánatot kért feleségétől.

Az eset döntő fontosságú a családi erőszakot elszenvedő nők szempontjából, s akár kulcsfontosságú szerepet is játszhat egy országos kampányban – mondta a per után Csi Lien-feng, Kim Lee ügyvédje. A jogász hozzátette: tíz évvel ezelőtt a családon belüli erőszak fogalma sem létezett Kínában, holott a felmérések és óvatos becslések szerint a nők mintegy egyharmadának van ilyen tapasztalata.

A családon belüli erőszak kérdése az utóbbi hetekben a figyelem előterébe került Kínában. Egy férje miatt évekig szenvedő kínai nőt ugyanis halálbüntetéssel sújthatják, mivel önvédelemből megölte házastársát. Ügyében mintegy 400 jogász és aktivista petícióval próbál segíteni. A családi erőszakot elszenvedő nők védelmére jelenleg tartományi szinten létezik szabályozás, a nemzeti szintű jogszabály megalkotása a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg is folyamatban van. Tartalmáról egyelőre semmit sem lehet tudni, annak nyilvánosságra hozatalára a múlt héten 12 ezer aláíró szólította fel petícióban a törvényalkotókat.