Megfelelő jogszabályok bevezetésével, illetve a hatályos törvények hatékony érvényesítésével az Európa Tanács tagországainak javítaniuk kell a családon belüli erőszak gyermek szemtanúinak védelmét – közölte az Európa Tanács nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportja (GREVIO) kedden közzétett jelentésében.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács szakértői csoportja mindenekelőtt leszögezte:

a tagországok legtöbbjében hiányzik a megfelelő védelem a gyermekek és a családon belüli erőszak áldozatai számára.

Megjegyezték: annak ellenére van ez így, hogy egyes országokban a gyermekek jelenlétében a nők ellen elkövetett erőszak a gyermekbántalmazás egyik formájának minősül. A jogszabályok ilyen esetben gyakran a gyermek számára ugyanolyan szintű védelmet és támogatást követelnek meg az illetékes szervek részéről, mint a bántalmazás közvetlen áldozatának. Van olyan tagállam, ahol pszichológiai támogatást és jogi segítséget kínálnak azoknak a gyermekeknek, akik szemtanúi voltak valamelyik szülő bántalmazásának – írták.

Az előremutató példák ellenére az Európa Tanács szakértői csoportja szerint a legtöbb tagországban hiányosságok mutatkoznak a családban elkövetett erőszak gyermek szemtanúinak védelmében. Egyes országokban csak menhelyeken biztosítanak ingyenes, életkornak megfelelő pszichológusi tanácsadást,

a szolgáltatásokat pedig a legritkább esetben igazítják a fiatalkorúak szükségleteihez

– írták.

A jelentéskészítők kiemelték: a nők elleni erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló isztambuli egyezmény értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a családon belüli erőszak eseteit figyelembe vegyék a felügyeleti jogról és a látogatásról meghozott döntéskor is. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a szakértők egyes országokban nem találtak kifejezett utalást a családon belüli erőszakra, mint jogi kritériumra, noha azt figyelembe kellene venni a felügyeleti és a látogatási jogról szóló döntés meghozatalakor. Van olyan tagállam, ahol a bírák nem vizsgálják ki a családon belüli erőszak miatti felügyeleti és látogatási jogok meghatározásával kapcsolatos ügyeket, illetve nem végeznek kockázat-értékelést a gyermek mindenek felett álló érdekének meghatározása céljából – hangsúlyozták a jelentéstevők.

Mindezek ismeretében a GREVIO a jelentésében arra szólította fel az Európa Tanács tagállamait, hogy igazítsák jogszabályaikat az isztambuli egyezményben megfogalmazott követelményekhez, s biztosítsanak megfelelő védelmet és támogatást a családon belüli erőszak gyermek szemtanúinak és áldozatainak.