Az Európai Parlament (EP) kedden nagy többséggel megszavazta az Egyenlőség, jogok és polgárság programról szóló előterjesztést, amelynek a parlamenti jelentéstevője Göncz Kinga szocialista EP-képviselő volt.

A program “egy befogadóbb, a kirekesztést, a gyűlöletkeltést elutasító, a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen fellépő társadalom létrejöttét hivatott segíteni” – hangsúlyozta nyilatkozatában Göncz Kinga

Kifejtette, hogy az elkövetkező hét éves EU-költségvetési ciklusra szóló 440 millió eurós támogatásból azok a civil szervezetek részesülhetnek, amelyek az unió területén élő emberek jogainak érvényesítését, tiszteletben tartását szolgálják. A rendelkezésre álló közösségi források a képviselő reményei szerint “segítik majd a jogtudatosság erősítését, hozzájárulnak a diszkrimináció, az idegengyűlölet és az erőszak minden formájának megszüntetéséhez”. Mint hozzátette, nagy figyelmet kap a programban a nemek közötti egyenlőség, a gyermekek és fogyatékossággal élők jogai, az uniós polgárság adta többletjogok előmozdítása, illetve a személyi adatok védelme.

Göncz Kinga egyebek közt azzal támasztotta alá a támogatási program szükségességét, hogy szerinte az állampolgárok nagy része továbbra sem tudja, milyen jogokkal rendelkezik, s hogyan élhet azokkal, illetve, milyen lehetőségei vannak jogsérelmek esetén.

“Egyre több polgár él a határokon átnyúló lehetőségek adta előnyökkel, s vállal munkát, vagy tanul egy másik tagállamban. Ez azonban szükségessé teszi, hogy ilyen helyzetben is ismerjék a szerződések adta jogaikat, és élni is tudjanak velük. Mégis, mindössze 36 százalékuk érzi úgy, hogy ismeri az uniós állampolgárság adta többletjogokat” – fejtette ki hozzászólásában a szocialista képviselő.