Hétszáz, jórészt nevelőszülőknél élő gyereknek indít bűnmegelőzési és a közösségi sportot népszerűsítő programsorozatot az Ágota Alapítvány, valamint a nevelőszülői hálózatot működtető Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A programokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6,5 millió forinttal támogatja – közölte az ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiss Norbert azt mondta, a Négycsillagos közösségi játékok című programsorozat célja a hátrányos helyzetű gyerekek veszélyeztetettségének csökkentése a drogprevenció, a bűnmegelőzés, a közlekedésbiztonság és a közösségi sportolás segítségével.

Közölte, ha a mostani mintaprojekt sikeres lesz, szeretnék a jövőben országos programmá bővíteni, és minél több, az állami gondoskodás keretei között élő gyereket bevonni.

Azt hangoztatta, hogy a sport prevenciós eszköz, mert a sporton keresztül a fiatalok értelmet találhatnak az életüknek. A bűnmegelőzés lényege nem a bűn üldözése, hanem annak elérése, hogy a fiatalok meg tudják különböztetni a jót és a rosszat.

Kothencz János, az Ágota Alapítvány elnöke azt mondta, a gyermekvédelmi programsorozatot március 8. és 30. között rendezik meg Budapesten, Izsákon és Gyulán 200-200, illetve 300 fiatal bevonásával.

Az egyes helyszíneken közösségi sportprogramokkal, köztük focimeccsekkel, valamint bűnmegelőzési, drogprevenciós és közlekedésbiztonsági témájú előadásokkal, tematikus beszélgetésekkel várják a fiatalokat. Jelezte, az Élj és játssz becsülettel szlogennel indított programsorozatban számos önkéntes is részt vesz majd.

Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője elmondta, hogy az elmúlt időszakban a drogprevenciós szemléletben lényeges változások történtek. A korábbi drogellenes kommunikációban a “sokkoló kampány” kapott fő szerepet, így például a dizájner drogok veszélyeire való figyelemfelhívás, ám ezen a “filozófiaváltás” jegyében változtattak. A szóvivő szerint ugyanis a figyelemfelhívás önmagában nem elég hatékony, alternatívát is kell kínálni a fiataloknak, ez az alternatíva pedig szerinte a sport lehet. Az új szlogen “a sport legyen a szenvedélyed”, mert szerinte a sportban a fiatalok kibontakozási lehetőséget találhatnak.