A fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhetne, négy új pszichotróp vegyületet vennének fel ezen anyagok jegyzékébe, és egyebek között változna a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága annak a jogszabálytervezetnek a nyomán, amely a kormány honlapján olvasható.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés szerint négy új vegyület kerülne fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

A törvényjavaslat nem tenne különbséget a teljes családok (apa-anya együtt) és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, így a változtatás szerint a jövőben a teljes családok is ugyannyi gyermekápolási táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A jogalkotó megjegyzi, a jelenleg hatályos rendelkezés előnyben részesíti azon szülőket, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, és rövidebb táppénzes időszakra lehet jogosult az a család, ahol az apa és az anya együtt, teljes családban gondozza gyermekét.

A módosítás jelentős ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.

A kormány által még nem tárgyalt törvénytervezet szerint lehetővé válna, hogy a rezidens a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben teljes naptári évben külső képzőhelyen töltse a képzését.

A tervezet a jövőben lehetőséget adna arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. A dokumentumban az olvasható, évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok – mint például a Sziget vagy a Volt fesztivál – esetében a gyógyszerellátás biztosítása. Fő szabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez – a távolság szerinti sorrendiséget betartva – a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek.