A halálbüntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában hétfőn Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a legsúlyosabb büntetés elleni fellépés európai és világnapján.

“A halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. Embertelen és megalázó bánásmód, nem bizonyított, hogy komoly elrettentő hatása lenne, és ahhoz vezet, hogy a bírói tévedések visszafordíthatatlan és végzetes következménnyel járhatnak” – olvasható a közleményben, amelyben határozottan és feltétel nélkül elítélték ezt a büntetési formát.
    

A főképviselő és a főtitkár felszólították az európai országokat, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés eltörlését célzó jegyzőkönyveit. A kontinens valamennyi országának biztosítania kell az Európa tanácsi és az európai uniós tagságból következő kötelezettségek teljesítését – írták.
    

A két szervezet elítélte, hogy – a kontinensen egyedüliként – Fehéroroszország továbbra is alkalmazza a halálbüntetést, és a már kiszabott ítéletek módosítására, illetve a kivégzésekre vonatkozó moratórium azonnali bevezetésére sürgette az ország hatóságait.
    

“Az Európa Tanács és az Európai Unió örömmel fogadja a halálbüntetés eltörlése felé mutató világszintű tendenciát, (…) azonban sajnálattal állapítja meg, hogy a kivégzések száma a halálbüntetést alkalmazó országok egy részében növekedett, és a gyakorlatban moratóriumot érvényben tartó országok között is voltak olyanok, amelyek kivégzéseket hajtottak végre. A két szervezet különösen aggasztónak tartja a kiskorúak kivégzését, amely ellentétes a nemzetközi joggal. Egyes országok továbbra is alkalmazzák a halálbüntetést a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében, amely szintén sérti a nemzetközi jogot” – írták a dokumentumban.
    

Október 10-ét 2003-ban nyilvánították a halálbüntetés elleni küzdelem világnapjává.