Túl sokba kerül az életfogytiglani szabadságvesztés büntetésre ítélt rabok eltartása Ukránjában, ezért a kormány munkára fogjáa őket – erről Denis Malyuska ukrán igazságügy miniszter beszélt az ukrán Szabadság Rádióban.

Ukránjában jelenleg 1500 elítélt tölti életfogytiglani fegyházbüntetését – ez európai viszonylatban rekordnak számít. egy rab eltartása havonta közel 100 000 forintnak megfelelő ukrán hrivnyába kerül.

“Etetjük, megvédjük, szállással látjuk el őket. Megértem, hogy a körülmények hagynak kívánnivaló maguk után, de akkor sem hagyhatjuk, hogy a cellában unatkozzanak, és a plafont bámulják naphosszat. Sokan vannak, ráadásul a számuk folyamatosan növekszik. Meggyőződésem, hogy az életfogytig tartó büntetést letöltő személyeknek dolgozniuk kell” – nyilatkozta Denis Malyuska igazságügyi miniszter.

Közben Ukrajnában folytatódik a börtönök konfortosítása, a fogvatartási körülményeket közelítik az európai szabványokhoz. Új szabályok szerint a jövőben a büntetés-végrehajtási intézmények udvarán kötelezően lesznek pingpong asztalok, különféle edzőgépek, a fiatalkorúak börtöneiben pedig kosárlabda, kispályás foci és röplabda pályákat fognak kialakítani.

Kapcsolódó hír:

Eladó börtönök Ukrajnában – A bevételből korszerűsítik az ukrán büntetés-végrehajtási rendszert