A környezetbarát technológia védelme egyre inkább előtérbe kerül az Egyesült Államokban, ahol az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatos iparjogvédelmi viták száma korábban soha nem látott méreteket öltött.

Míg tíz évvel ezelőtt mindenki információs technológiai boom-ról beszélt, addig mára a piaci igények változása miatt a környezetkímélő vagy fenntartható technológiák (ún. clean technology) váltak a legfontosabb fejlesztések célpontjává.

Ezek általában olyan technológiák amelyek megújítható energiaforrásokon alapulnak vagy a jelenlegi technikáknál kevésbé energiaigényesek. A hagyományos energiaforrások, különösen a kőolaj árának emelkedésével a pénzügyi körök számára is egyre inkább megéri befektetni a zöld technológiákba. Az amerikai kockázati tőkealapok által kezelt környezetbarát befektetések az elmúlt években megsokszorozódtak, elemzők szerint 2010-ben már mintegy 19 milliárd dollár összértéket képviselnek majd. Ezzel egyidejűleg a szektorban érdekelt vállalatok számára a versenyképesség megőrzésének kulcskérdésévé vált a környezetbarát fejlesztések mögött álló technológia védelme.

Amerikai piaci elemzők szerint az elmúlt hónapokban ugrásszerűen nőtt a zöld fejlesztéseket érintő jogviták száma. A szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó amerikai irodák ügyfélköre bővült, rengeteg megkeresés érkezik az energiatakarékos termékeket (gépjárműveket, világítótesteket, napelemeket, akkumulátorokat, szórakoztatóipari berendezéseket) gyártó vállalatoktól. Az ügyvédeket főleg üzleti titok megsértése és szabadalmi oltalom alatt álló termékek jogosulatlan felhasználása miatt keresik meg a vállalatok.

Ennek oka, hogy a szektorba egyre több tőke áramlik és a versenytársak a technológiák utánzásával, illetve a szakképzett munkaerő elcsábításával akarnak minél több profitot termelni. A kiélezett versenyhelyzetben a vállalatok igyekeznek maximálisan kihasználni a jogvédelem adta lehetőségeket, vagyis a lehető leghamarabb szabadalmi oltalmat kérnek, illetve agresszívan reagálnak a versenytársak lépéseire, vélt vagy valós jogsértések esetén azonnal pert indítanak. Elemzők szerint ez csak a kezdet, a zöld technológiákkal kapcsolatos jogviták száma a közeljövőben emelkedni fog.

A Jesup & Lamont Securities Corp. amerikai pénzügyi befektető cég szerint a környezetkímélő technológiák terjedése legalább olyan fontos manapság, mint az információs technológia terjedése volt a kilencvenes években. Akkor is rengeteg innovatív kezdeményezés volt, de elsősorban a szoftverpiac területén, manapság viszont sorra alakulnak olyan kis- és középvállalatok, amelyek zöld technológiai fejlesztések (például hatékonyabb napelemek) hasznosítása útján akarnak pénzt csinálni. A hasznosítás egyik legfontosabb előfeltétele az elsőbbség és a szabadalmi oltalom megszerzése, amiért készek élet-halál harcot folytatni.

Az még nem igazán látható, hogy a jogfejlődésre mindez milyen hatást gyakorol. Az információs technológia terjedése máig ható folyamatot indított el, az adatvédelmi és szerzői jog, szabadalmi jog felértékelődéséhez vezetett, így valószínű, hogy a zöld technológiák az iparjogvédelem mellett várhatóan szintén számos jogterület fejlődését, átalakulását igénylik.