Másodszor sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökévé az Országgyűlés Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő nem jelöl újra.

A főbírójelölt megválasztásához a hétfői ülésen az országgyűlési képviselők kétharmadának, – a jelenlegi, 384-es összlétszám mellett 256 főnek – a szavazatára lett volna szükség. Sólyom László köztársasági elnök jelöltje ezúttal 230 igen szavazat ellenében 123 nem szavazatot kapott, 12 voks pedig érvénytelen volt.

Az érvényes, de eredménytelen szavazás után az államfő kijelentette: nem jelöli újra Havasiné Orbán Máriát, és igyekezni fog minél gyorsabban alkalmas jelöltet találni. Mint mondta, megbeszélték a főbírójelölttel, hogy harmadszorra már nem vállalja a jelölést.

A köztársasági elnök kijelentette: a szavazásnak nem Havasiné Orbán Mária a vesztese. Hozzátette: az egész bírói kar nyert a jelölési procedúrával, hiszen a bíróságok körül megváltozott a légkör, feléledt a remény, hogy lehetséges megoldani azokat a problémákat, amelyeket a bírói szervezet már régen görget maga előtt. Kiemelte: mindenki megtanulhatta, hogy van olyan személy aki alkalmas főbírónak.

Az államfő fájdalmasnak nevezte, hogy a mai válságos állapotban nem sikerült főbírót választani.

Havasiné Orbán Mária újságírók előtt megköszönte Sólyom Lászlónak, hogy bizalmat szavazott neki.

Szocialista politikusok egybehangzóan azt állították, hogy az MSZP-frakciónál történt személyes meghallgatása miatt kaphatott a decemberinél több szavazatot Havasiné Orbán Mária.

A szocialista képviselők szerint a főbírójelölt múlt heti meghallgatásán meggyőző volt, csak egyetlen kérdésre adott válaszával voltak elégedetlenek. A jelölt úgy vélte, hogy a Fidesz “három csapás törvénye” politikai kérdés, míg a szocialisták szerint szakmai ügyről van szó.

Hétfő délelőtti ülésén a frakció kemény vita után arról döntött, hogy kötelező vagy lelkiismereti szavazást rendeljen el a jelöltről. A jelenlévők elsöprő többsége úgy döntött, hogy ismét lelkiismereti szavazás legyen.

A jelölt ellen ismét nem merült fel semmilyen szakmai kifogás, reformterveit szakmai konszenzus övezi. Az SZDSZ ezért érthetetlennek tartja, hogy a jelölt ismét nem kapta meg a szükséges többséget – írták.

Havasiné Orbán Mária nem ábrándult ki a politikából és bízik abban, hogy lesz olyan elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, aki a haladást választja. A főbírójelölt a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilap internetes kiadásának nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy programja mindig is a hitvallásához tartozott, s nem a jelölés utáni két napban született. A szavazás mostani eredménye azt mutatja, hogy többeket sikerült az igazáról meggyőzni ebben a három hónapban.

Ujkéry Csaba, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője szerint nincs vészhelyzet, de az idő sürget, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes ugyanis áprilistól nyugdíjba vonul.

Ujkéry Csaba hangsúlyozta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács törvényi felhatalmazásánál fogva még tavaly novemberben jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amely kimondja, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökének, illetve elnökhelyettesének akadályoztatása esetén az erre kijelölt kollégiumvezető látja el a vezetői feladatokat. Hozzátette: a kijelölést még novemberben megtette Kaposvári Bertalan, ám a jelölt személyét az OIT szóvivője nem kívánta megnevezni.

A Legfelsőbb Bíróság három kollégiumvezetője közül – sajtóértesülések szerint – Kozma György közigazgatási kollégiumvezető veheti át a vezetői feladatokat Kaposvári Bertalantól, ha ő áprilistól nyugdíjba megy, és így vezető nélkül marad a Legfelsőbb Bíróság.

Ujkéry Csaba az OIT-tal kapcsolatban – amelynek elnöke a jogszabály szerint ugyancsak a Legfelsőbb Bíróság elnöke, de mivel a poszt nincs betöltve, a feladatot az OIT elnökhelyettese, Fazekas Sándor látja el – azt mondta: a testület ugyanúgy végzi tovább a munkáját, mint eddig. A szóvivő úgy fogalmazott: “A mi kompetenciánkon túlterjeszkedő kérdés, hogy mi lesz ezután”.

Hangsúlyozta, hogy bár az OIT ugyanúgy végzi a munkáját, mint eddig, az idő sürget, és remélik, hogy minél előbb rendeződik az elnöki poszt sorsa.

Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban január 20-án ismételten őt jelölte a főbírói posztra.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma június 24-én járt le. Az elnöki jogkört törvényi felhatalmazás alapján az elnökhelyettes, Kaposvári Bertalan gyakorolja, neki azonban áprilisban nyugdíjba kell vonulnia, mivel betölti 70. életévét.