A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalóterme lesz a helyszíne vasárnap a Játékszín A vád tanúja című előadásának. Az Agatha Christie krimijét feldogozó produkció főbb szerepeiben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla látható.

A Játékszín igazgatójának, Bank Tamásnak az elképzeléseiben már a produkció kitűzésekor megfogant ennek az unikális kulturális kezdeményezésnek a gondolata.

Külföldön akad rá példa, hogy egykori bírósági épületekben tartanak színházi előadásokat, de olyan még a világon nem fordult elő, hogy működő tárgyalási helyszínen játsszanak élő előadást.

A hazai épületek és termek közül nemcsak történelmi jelentőségű, de küllemében is emblematikus a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki terme, amely nemcsak az Agatha Christie-darab témájához (tárgyalótermi krimi) passzol tökéletesen, de “a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” – fogalmazta meg Bank Tamás.

A tárgyalóterem a Tanú című filmből és televíziós híradásokból is ismerős lehet a nagyközönségnek. Itt zajlott többek között az ’56-osok pere, és számos hírhedt, híres bűntény tárgyalása is.

Kern András Sir Wilfrid Robarts és Kerekes József Mayhew jogtanácsos szerepében Agatha Christie A vád tanúja című műve alapján készült darab próbáján. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A bemutatót megelőzően a színház nagyszabású és hatalmas médiafigyelmet övező sajtóeseményt tartott a helyszínen. Az alkalomra meghívást kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyik hallgatói csoportja is. A MOME fiatal képzőművészei az angolszász bírósági gyakorlatban szokásos grafikákat készítettek a művészek által előadott tárgyalási részlet szereplőiről.

Az első felvonásban ugyan rendeznek a térbe bizonyos bútordarabokat és kellékeket – ezek a jelenetek Sir Wilfried Robarts védőügyvéd (Kern András) dolgozószobájában játszódnak – de ezen kívül az előadás egésze tárgyalótermi díszletek között zajlik.

Bank Tamás színházigazgató Tatár-Kis Pétertől, a Fővárosi Törvényszék elnökétől kért engedélyt, hogy az előadásra ezen a különleges helyszínen kerülhessen sor. Az egyeztetés sikerrel járt, így lett az október 17-i bemutató helyszíne a Fővárosi Törvényszék.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a “tárgyaláson”. A közönsés soraiban összesen 105 fő lehet majd.

Simon Kornél, az előadás rendezője még a 2019-es premier előtt elmondta, hogy voltaképp a film tárgyalótermi jeleneteibe szeretett bele.

Kern András, aki Sir Wilfrid Robarts védőügyvédet alakítja, az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, “mindez pedig hatalmas színészi feladat”

– emeli ki a rendező.

Az előadás főbb szerepeit játszó Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla mellett a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter alakítja. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.