Olvasni jó!


Kacsa1111 # 2009.03.27. 12:54

szükségtelen kitalálni egy képzeletbeli világot

fura ezt hallani egy hívő ember szájából...:)))


Kacsa11

Impossible # 2009.03.27. 12:44

Kacsa,

a kőszívű ember fiait Jókai szerintem nem gyerekeknek szánta volna. Meg 600 oldalakat olvastatni gyerekkel marha nagy túlzás. Olvassa, ha van kedve, de kötelezővé tenni baromság. A herri pottyer mégnagyob állatság, fantazmagóriákkal etetik a kis szerencsétleneket, sok hülyeséggel, amiből egy szó sem igaz. Törődnének inkább azzal az élettel, meg azzal a világgal, amiben élnek, ami adott, az is nagyon szép, szükségtelen kitalálni egy képzeletbeli világot, amiben kitalált idióták marhulnak.

Legislator # 2009.03.27. 10:53

Kedves Mohos doktor,

Nem törvényszerű, hogy mindig egyre rosszabb a világ. Mindenesetre, amikor én voltam általános iskolás, meg gimnazista, nem volt divat ütni a tanárokat diákkörökben, hogy csak egy példát mondjak. Ide vezetett a dicsőséges liberalizmus.


Sunshine after the rain.

limma # 2009.03.27. 09:35

Ja, kösz.
Én is olvastam

Kacsa1111 # 2009.03.27. 08:55

bocs csak így rövidebb:)

LOR = Lord of the Rings = Gyűrűk Ura


Kacsa11

limma # 2009.03.27. 08:47

Szégyen, de nem tudom , mi az a LOR

Persze, lehetne frissíteni de nem esik jól, ha a magyar klasszikusokat leszólják :-(
De sebaj, kinövik az ifjú bohók is ezt - figyelmetekbe ajánlom Szabó MAgda: Kívül a körön című művét.(ha jól emlékszem , ebben vannak olvasói levelek és erre adott válaszok- ott gyönyörűen leírja, hogy ifjoncként ő is a modern irodalomért rajongott, később "fedezte fel" a lesajnált, ósdi könyvekben rejlő gyémántokat)

Kacsa1111 # 2009.03.27. 08:36

Kedves limma és nils,

vannak olyan regények, amelyek ugyanezeket az ÖRÖK értékeket közvetítik, mégis jobban lekötik az embert...
pl. HP, LOR.

nem mondom, hogy pont ezeket kellene kötelezővé tenni...(na jó, a LOR-t kellene:) )
de azért körül lehetne nézni...

érettségi előtt a 22es csapdáját is elolvastatnám a tanulókkal, közvetlenül a mester és margaréta után (mert időrendben is így követik egymást)...csakhogy lássák, hogy egy kor két nagyhatalma között nincs is akkora különbség...


Kacsa11

limma # 2009.03.27. 07:26

Hahó, Legis

nocsak, utolsó hozzászólásod éppen minket igazol :-)

Hát erről van szó - a ma embere MINDENT akar és lehetőleg azonnal - és igaz, hogy ez az én generációmat is minősíti (40 vagyok), hiába nevelkedtünk Kincskereső Kisködmönön (amin mindig sírok, ha olvasom)nem tudjuk a gyerekeinknek átadni ezeket az érzéseket. Próbálom, próbálom, remélem az idő végül nekem dolgozik és a gyerekeim is jobb emberekké válnak.

_Wasp_ # 2009.03.26. 21:56

Legislator#e-mail 2009.03.26. 17:46
nem, a nick valamivel régebbi mint a könyvélmény, de emiatt is simán beválasztottam volna...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 20:06

A topic címhez igazodóan Karinthy írása:" Röhög az egész osztály" mutatja, hogy a világ nem változott az elmúlt száz évben.
Vagy más példa: az egyetemisták több száz éve is ugyanazt csinálták, mint ma. Az emberek nem lettek rosszabbak.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.26. 19:57

Ez teljesen igaz, hogy a mai fiatalok szabadosabbak, rendetlenek stb. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezt a mondatot, az írott források tanúsága szerint, többezer éve mindig leírják az azt követő generációról.

Legislator # 2009.03.26. 19:35

Bocs az offért:-)


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.03.26. 19:34

Avelina írta: "Nem rég visszamentem a régi általános iskolámba, meglepődve láttam, hogy már mindenki sminkben , befestett hajjal lakkozott körömmel miniruhában nyomul."

Lám, lám, ide vezet az, ha minden hülyéből lehet pedagógus, és a fegyelem zéró. Akkor sem volt tökéletes a világ, amikor én voltam általános iskolás, de ahogy hallom, ami ma van, az egyenesen tragikus. Pl. anyukám, aki általános iskolában dolgozott 1989-ig, egy bizonyos dolog miatt újra betekintett egy ilyen műintézménybe, és kiábrándítónak találta, hogy alsós gyermekek fegyelmezetlenül száguldoznak a folyosón, a pedagógusok ezt pedig tűrik. Teljesen mindegy, hogy mi a kötelező olvasmány, ha a gyerek eleve olyan, amilyen, ha a szülők individualisták, a pedagógusok felelőtlenek, a kortárscsoport pedig egy belőtt bűnbanda, akkor milyen erkölcsi értékközvetítésről beszélünk ott, ahol az úgynevezett pedagógusokról szexvideók terjednek?


Sunshine after the rain.

Avelina # 2009.03.26. 19:09

nem könyvre hanem könnyre..lol:))


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Avelina # 2009.03.26. 19:08

Kedves Nils, Lima!

Egyetértek veletek.A mai gyerekek nem ismerik nem ismerhetik ezeket az értékeket.Nem rég visszamentem a régi általános iskolámba, meglepődve láttam, hogy már mindenki sminkben , befestett hajjal lakkozott körömmel miniruhában nyomul.Pedig csak 8 éve volt az én ballagásom is onnan.

A kedvenc gyerekkori könyveim :Edmundo de Amicis :A szív
Szabó Magda :Születésnap.
Kevés könyv volt ami könyvre fakasztott de ez a kettő nagyon megfogott:)


You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived.

Nils # 2009.03.26. 18:15

Limmával értek egyet. A Pál utcai fiúk - amellett, hogy biztosan vannak ennél jobb regények is - értékeket közvetít, ahogy a Tüskevár és a Légy jó mindhalálig is. Örök értékeket.

A mai városi gyerekek lehet, hogy nem értékelik ezeket az ósdi történeteket, de vidéki kölyökként mi bizony általában sötétedésig rúgtuk a bőrt, ugráltunk szénakazlakon, bújócskáztunk és bandáztunk a határban... Engem ez a grundos világ különösen megfogott, mert tudtam miről van szó, megéltem. De ugyanígy voltam a Tüskevárral is, átélt élményeimet írta le Fekete István, már csak emiatt is volt jó olvasni a történetet, más megközelítésben. Nem volt ez olyan régen, a '80-as években, illetve a '90-es évek elején voltam ilyen korú gyerek. Volt nekünk is számítógép, igaz akkoriban még csak a C64-gyel nyomultunk, mégis kb. akkora élményt jelentett az is, mint a mai kölyköknek a PS2, de mégsem tudta felülírni a szabadban való játékot. Nem az unalmasnak mondott olvasmányok felett járt el az idő, hanem a gyereknevelés és a szokások vettek rossz irányt. Megszűnőben vannak az emberi kapcsolatok, a kötődések, manapság már nem egymással, hanem gépekkel játszanak a gyerekek. Ennek fényében nem is csoda, hogy hülyeségnek tűnik a golyózás és a grundolás.

limma # 2009.03.26. 17:26

Nahát...

Azt hittem, a szépirodalom attól az ami, hogy "ÖRÖK" értékeket közvetít . Részemről nagyon szeretem a HArry Pottert is - de a többit is - és a lényeg ugyanaz: bátorság, szilárd jellem, kitartás, jóság - bármennyire nevetségesnek hatnak mostanában ezek a dolgok, de nem veszitek észre, hogy ha ezek a hmmm.. ósdi dolgok kicsit jobban beépülnének a ma emberébe, ha az "erkölcs" szó nem csak szó lenne, nem tartanánk itt.

Legislator # 2009.03.26. 16:46

A regény miatt választottad a nicknevedet?


Sunshine after the rain.

_Wasp_ # 2009.03.26. 15:10

mit adjunk a mai gyerekeknek?
Darázsgyár-at?

(egyébként zseniális mű, de aki olvasta, az tudja, hogy csak vicceltem)

Iain Banks első regénye azóta is megosztja az olvasókat, de ennek ellenére a tekintélyes angol napilap, a The Independent szavazásán A Darázsgyárat a huszadik század 100 legjobb regénye közé választották.

"The Wasp Factory"-t már csak a címe miatt is kötelezővé tettem a fórumozóknak. Hétfőn ellenőrzöm majd az olvasónaplókat....


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kacsa1111 # 2009.03.26. 14:21

Kedves Impossible,

speciel a pál utcai fiúk egész jó volt...a kőszívű ember fiai viszont hosszadalmas és körülményes...
nem való a mai gyerekeknek, akik másfél órába sűrített történetekhez vannak szokva.
ebben egyetértünk.

még a harry pottert is alkalmasabbnak tartanám kötelező olvasmánynak, a LOR-ről nem is beszélve...


Kacsa11

Legislator # 2009.03.26. 14:07

Ha az üveggolyó nem is, de a golyó örök téma:-). Mondjuk én is rühelltem az egészet, ahogy a Kincskereső kisködmönt is. (Bár nyelvileg értettem mindkettőt, nem úgy, mint a mostani versenyzők).


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.26. 13:22

A kötelezők nem voltak jók. Sőt! Mi az már, hogy nekem azt kell olvasnom a 21. (akkor még csak 20.) században, hogy a fiúk hogyan üveggolyóztak szabadidejükben a Pál utcában...:D Már ne is haragudjanak, évszázadok óta kimentek a divatból, ma már a gyerek gépezik, moziba megy, playstation, mp3 stb, hol van már az üveggolyó...nem is csoda, hogy a mai gyereket rohadtul nem izgatja, nem köti le, és inkább el sem olvassa az ilyen dögunalom történeteket. A Pál utcai fiúkat pl. különösen utálom, az egész egy tökkelütött történet, elmegy az ember életkedve, a fiatalságnak nem erre van szüksége, a fiataloknak remény, kihívás, optimizmus, az életbe vetett bizalom kell, és az igenis lehet színvonalasan tálalni. Olyan olvasmányra lenne szükség, ami az életigenlést, a jókedvet sugallja, és korszerű is. Namost ilyen gimiben nemnagyon fordul elő. Nem a gyerek a hibás, ha nem olvas, a tanár a hibás, hogy hülyeségeket olvastatnak a gyerekkel, persze hogy megutálja az a szerencsétlen magát az olvasást is.

limma # 2009.03.26. 10:44

Aha.

Ízlések és pofonok.
Én ngyon szeretem Tüskevára és a Téli bereket is, nem csak a cselekmény, de a jellemrajzok miatt is.
István bácsi például csúcs!

kondidori # 2009.03.26. 10:13

Na igen, tényleg frissiteni kéne a kötelezők listáját. Nekem a nagy kedvenc a 100 év magány, meg a Mester és Margarita volt. Az egyetlen kötelező, amit nem birtam végig olvasni az a Tüskevár volt. Pedig a szerző többi könyvét szeretem. De ez a szendergés a mocsárban valahogy nem kötött le

Kacsa1111 # 2009.03.26. 08:30

Kedves limma,

azért a kötelezőket is lehetne up-date-elni egy kicsit...
tudnék egy-két könyvet, mait be lehetne emelni a kisiskolásoknak, és jobban lekötné őket, mint pl. a Légy jó mindhalálig...

Kedves Legislator,

ottlikról és musilról beszéltem.
a katekizmus annyira sem izgatott, hogy a frász jöjjön rám tőle:)))


Kacsa11